Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

35-vuotias Mikko surmattiin kotonaan Nurmijärvellä – 17 vuotta myöhemmin isä julkaisi kirjan poikansa muistolle

Kirja: Matti Aaltio pohtii, miksi hänen poikansa elämä suistui raiteiltaan.

Metsäkyläläisen Matti Aaltion esikoispoika Mikko surmattiin 16. joulukuuta 2003 kotonaan Nurmijärven kirkonkylällä. Kuollessaan Mikko oli 35-vuotias.

Nyt, 17 vuotta myöhemmin, Aaltio on julkaissut Mikon muistolle omistamansa kirjan Mikko nuorena surmattu. Kirja alkaa isän käynnistä lokakuisella hautausmaalla, jossa hänen ajatuksensa lähtevät kuulakkaassa syyssäässä kulkemaan Mikon kuoleman jälkeen tutuksi tulleita ratoja:

Miksi? Minkä tähden? Kuinka? Olisinko voinut tehdä toisin, tehdä enemmän ja estää sen tapahtumisen, mikä sitten tapahtui?

Aaltio on tallentanut kirjaan Mikon koko lyhyeksi jääneen elämän: syntymä, lapsuus, kouluaika, ammatilliset opinnot. Hän kuvaa myös elämän nitkahtamista sivuraiteelle, alkoholismia, vääränlaiseen seuraan ajautumista ja kyvyttömyyttä puolustaa itseään. Mukaan mahtuu hyviäkin hetkiä: autoharrastus, kitaransoitto, naisystävät sekä isän kanssa tehdyt ulkomaanmatkat, joiden muistoa Mikko vaali lopun ikäänsä.

Aaltio pohtii kirjassaan myös sitä, miksi Mikon elämä suistui raiteiltaan ja päättyi väkivaltaisesti.

– Mietin kirjoittaessani syitä, joita en Mikon eläessä tullut ajatelleeksi, Aaltio sanoo.

Hän on vakuuttunut siitä, että vaikea synnytys aiheutti pojalle lievän aivovamman. Mikko syntyi 15. maaliskuuta 1968 Heinolassa pienessä sairaalassa. Synnytys kesti 16 tuntia. Keisarileikkaus ei ollut mahdollinen, sillä sairaalassa ei ollut kirurgia.

Mikko painoi syntyessään yli neljä kiloa. Hän tointui synnytyksestä hyvin, mutta hänen kirjassa Leenaksi kutsuttu äitinsä, Aaltion ensimmäinen vaimo, ei. Leena kärsi mielenterveysongelmista koko Mikon lapsuuden ajan.

Ajatusta synnytyksessä aiheutuneesta aivovammasta Aaltio perustelee muun muassa sillä, että pojan keskittymiskyky oli koulussa täysi nolla.

– Jos ei sitä vammaa olisi ollut, Mikko olisi pystynyt käymään koulua, saamaan hyvän ammatin ja hyvän elämän. Todennäköisesti hän olisi edelleen elossa, Aaltio miettii.

Pienessä Metsäkylän koulussa Mikko eteni kuitenkin vuosi ja luokka tahdilla, tosin läksyjen teko vaati isältäkin kovia ponnisteluja. Kuudennen luokan poika joutui käymään kahdesti. Aaltio mielestä luokalle jättämisessä ei ollut järkeä – todistus kun ei siitä parantunut. Lisäksi pojan itsetunto sai kolauksen, ja niitä kolauksia isä joutui sittemmin todistamaan tiuhaan tahtiin.

Mikosta tuli koulukiusattu heti yläkouluun siirtyessään, ja kiusaaminen jatkui työpaikalla. Ennen työelämään siirtymistään hän valmistui asentaja-koneistajaksi Haagan ammattikoulusta. Käytännönläheinen opiskelu sopi hänelle hyvin.

Ongelmat alkoivat, kun Mikko joutui työpaikallaan Klaukkalassa työtoverinsa hampaisiin.

– Työpaikkakiusaamisella oli iso merkitys Mikon kohtaloon. Hän alkoi jäädä töistä pois. Kun alkoholikin oli astunut kuvaan mukaan, Mikko sai potkut pitkäaikaisesta työpaikastaan. Alkoi risainen elämä, Aaltio kertoo.

Mikon asumisasiat olivat koko ajan kunnossa. Ensin hänelle ostettiin isoisän tuella asunto Martinlaaksosta, ja poika maksoi asuntolainaa palkastaan. Koska viina oli jo tuolloin mukana kuvioissa, naapurit eivät katsoneet hyvällä menoa Mikon asunnossa ja sen ympäristössä. Hän joutui muuttamaan pois ja asunto myytiin. Seuraavaksi Mikolle ostettiin asunto Nurmijärven kirkonkylältä. Tuo asunto jäi hänen viimeisekseen.

Mikon asuntoon oman asuntolapaikkansa menetettyään ja isän tietämättä asumaan asettunut Henry surmaa Mikon 16. joulukuuta 2003 keittiöstä hakemillaan teräaseilla.

Kirja päättyy tuntemuksiin, jotka valtasivat isän Mikon kuoleman ja hautajaisten jälkeen.

Silloin se tulee; raju itkunpuuska yllättää. Miehen hartiat nytkähtelevät ja suusta tulee ääniä, joita kukaan ei onneksi ole kuulemassa. Itkunpuuska menee ohi ja on taas kevyempi olo. Isä pyyhkii silmänsä haalarin hihaan ja kohta hän on taas valmis jatkamaan keskenjäänyttä työtään.

”Kyllä se tästä pikkuhiljaa”.