Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ruuhkautti käräjä-oikeuden – "Ruuhkan purkaminen ei ole mahdollista"

Korona: Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ratkaisematta jäi yli 1 000 tapausta normaaliin vuoteen verrattuna.

Koronatilanne on aiheuttanut pahoja ruuhkia Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelle.

Käräjäoikeuden johtava laamanni Timo Heikkinen kertoo sähköpostitse, että ensimmäisellä vuosipuoliskolla ratkaisematta jäi normaaliin tahtiin verrattuna noin 1 000 rikosjuttua, 100 hakemusasiaa ja 50 laajaa riitaa.

– Tällä jälkimmäisellä vuosipuoliskolla, jolloin toimintaamme on palautettu lähemmäksi normaalia, olemme pystyneet käsittelemään ja ratkaisemaan asioita suunnilleen normaaliin tahtiin. Ruuhkan purkaminen ei ole mahdollista, Heikkinen lisää.

Heikkisen mukaan realistisin näkemys on, että ruuhka saataisiin purettua kaksivuotisilla lisäresursseilla.

– Oletus on, että korona hankaloittaa käräjäoikeuden työskentelyä enenevässä määrin vielä loppuvuonna, ja käsittelytahtimme hidastuu ainakin 10 prosenttia, eli tulee vielä lisäruuhkautumista, Heikkinen sanoo.

– Ruuhkan purkaminen ei ole mahdollista ilman lisähenkilökuntaa. Rikosasioissa ruuhkan purkamisen edellytys myös on, että syyttäjätkin saavat vastaavat lisäresurssit.

Kaikki asiat muuttuvat kiireellisiksi jossain vaiheessa.

Omat haasteensa tuo se, ettei kaikki saleja voida käyttää puutteellisten turvavälien vuoksi.

– Se estää useampia samanaikaisia oikeudenkäyntejä

Ratkaisemattomien joukossa ei kuitenkaan ole kiireellisiä asioita, kuten vangittujen vastaajien rikosasioita pakkokeinoja, lähestymiskieltoasioita, konkurssiasioita tai kiireellisiä lapsiin liittyviä huoltoriitoja.

– Myös avioerot, velkajärjestelyt sekä summaariset velkomusasiat olemme kyenneet käsittelemään normaaliin tahtiin, Heikkinen kertoo.

Heikkinen muistuttaa, ettei kiireettömiäkään asioita voi lykätä loputtomasti.

– Kaikki asiathan muuttuvat kiireellisiksi jossain vaiheessa käsittelyajan pidentyessä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa on tehty toimia koronatilanteen varalle lisäämällä joko kokonaan tai osittaisella etäyhteydellä käsiteltävien oikeudenkäyntien määrää räjähdysmäisesti.

Turvaväleistä huolehditaan siirtämällä käsittelyt pääosin vain isompiin saleihin, porrastamalla oikeudenkäyntien aloittamista, jakamalla odotustilat eri salien asiakkaille ja avaamalla pienempiä saleja odotustiloiksi.

Tämän lisäksi oikeussaleihin tilattiin syyskuun lopulla runsaasti kasvomaskeja.

Sairastuneena ei kenelläkään ole asiaa oikeussaliin. Peruutuksia onkin ruvennut tulemaan enenevässä määrin.

– Oikeudenkäyntejä on alkanut peruuntua asiakkaiden ilmoitettua olevansa koronaan sairastuneita tai karanteenissa ilman tietokoneyhteyksiä, Heikkinen sanoo.

– Korona ei toistaiseksi ole levinnyt henkilökuntaamme, mutta sehän on vain ajan kysymys, jos epidemia laajenee.