Itä-Uudenmaan poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa – valvonnassa jäi kiinni myös viisi etsintäkuulutettua

Kuvituskuva. JOHANNA ERJONSALO

Itä-Uudenmaan poliisin kenttävalvonta valvoo huumausaineiden katukauppaa ympäri vuoden. Suuri osa löydöksistä perustuu kansalaisten antamiin vihjeisiin.

– Poliisin kenttävalvonta käsittelee poliisille tulleet vihjeet ja eri toimenpiteillä saadaan kitkettyä suuria määriä huumausaineita takavarikkoon ja ohjattua huumausainerikoksiin syyllistyneitä rangaistusten piirin. Näillä samaisilla tehtävillä tehdään usein havaintoja myös verkossa tapahtuvasta myynnistä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin kenttävalvonnan komisario Kimmo Klemetti poliisin tiedotteessa.

Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa viikoilla 42 ja 43.

Koska poliisilla on lain mukaan mahdollisuus toimia huumausainevalvonnan osalta myös verkossa, tällä kertaa huumausaineen katuvalvontaan liitettiin verkossa tapahtuva huumausainekaupan valvonta ja puuttuminen.

– Paljastimme ja saimme verkossa kiinni useita huumausaineiden ja huumaavien lääkkeiden myyjiä. Vaikka verkossa tapahtuvaa valvontaa on tehty ennenkin, tulemme Itä-Uudenmaan poliisissa panostamaan siihen jatkossa yhä enemmän, jotta siitä tulee normaali työkalu poliisin päivittäiseen toimintaan ja tämän päivän huumerikostorjuntaan, Klemetti sanoo.

Tehovalvonnan tuloksena poliisin haaviin jäi aiempaa enemmän huumausaineita, huumausainerikoksista epäiltyjä ja etsintäkuulutettuja.

– Tehostettuun katuvalvontaan käytettiin meillä Itä-Uudellamaalla nyt enemmän työaikaa kuin edellisessä huumausaineiden katukaupan valvonnassa ja se näkyy myös tuloksissa. Poliisin haaviin jäi aiempaa enemmän huumausaineita ja huumausainerikoksista epäiltyjä. Valvonnassa jäi kiinni myös viisi etsintäkuulutettua, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta tiedotteessa.

Kun edellisessä tehovalvonnassa jäi kiinni 14 rikoksesta epäiltyä ja rikosilmoituksia kirjattiin kaksi, nyt viimeisimmässä kahden viikon valvonnassa jäi kiinni 26 rikoksesta epäiltyä ja poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta.

Törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin kolme ja lievempimuotoisia huumausainerikoksia kahdeksan. Tämän lisäksi poliisi teki Itä-Uudellamaalla yhdeksän kotietsintää, kuusi paikanetsintää eli autoihin kohdistuvaa etsintää ja neljä laite-etsintää, eli pakkokeinoja, joiden avulla päästään käsiksi muun muassa puhelimien tietoihin.

– Etsinnöissä löytyi esimerkiksi 1 600 grammaa marihuanaa, 121 grammaa amfetamiinia, 67 kannabiskasvia ja 15 000 millilitraa amfetamiinia. Tämä kaikki on nyt pois alueellamme tapahtuvasta huumausaineiden myynnistä, Eronen sanoo.

Poliisista painotetaan, että kahden viikon otos on kuitenkin lyhyt aika kuvaamaan huumausainerikollisuuden tilaa.

– Täytyy muistaa, että nyt puhutaan vain kahden viikon otannasta. Huumausaineisiin ja huumaaviin lääkkeisiin törmätään poliisissa päivittäin. Valvonta- ja hälytyssektorin partiot, kuten myös liikennepoliisisektorin partiot kohtaavat huumeita muun muassa liikenne-, kotihälytys- ja eriasteisilla anastustehtävillä, kertoo Klemetti.

Nyt kahden viikon valvonnan yhteydessä takavarikoitiin myös kaksi ampuma-asetta.

– Ampuma-aseita löydetään jatkuvasti eri poliisitehtävien yhteydessä. Tämä ilmiö on huolestuttava ja tämä on luonnollisesti meillä poliisissa iso työturvallisuusasia, johon meidän tulee jatkuvasti varautua, Eronen sanoo.

Poliisi otti kiinni kaikkiaan 13 henkilöä. Viisi rikoksesta epäiltyä oli ensikertalaisia ja yksi heistä oli alaikäinen. Yhdeksän henkilöä ohjattiin jatkohoitoon huumausaineiden käyttökierteen katkaisemiseksi.

– Huumausaineiden käyttäjät on tärkeä saada ohjattua jatkohoitoon, jotta itse ongelmaan ja sen ratkaisemiseen päästään pureutumaan tehokkaammin. Jatkohoidon tarkoituksena on rakentaa huumausaineiden käyttäjille yksilöllinen malli kierteen katkaisemiseksi. Tämä on pitkäjänteinen prosessi, johon pureudutaan moniviranomaisyhteistyönä, Eronen päättää.

Vihjeitä voi lähettää poliisin nettisivujen www.poliisi.fi kautta tai soittamalla samalta sivustolta löytyviin vihjepuhelinnumeroihin.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut