Aloite päiväkotien kosketusvapaista hanoista etenee – tulossa mahdollisesti uudis- ja remonttikohteisiin

Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan päiväkoteihin ei ole tulossa ainakaan nopealla aikataululla kosketusvapaita hanoja.

Mira Lappalaisen (ps.) ja yhteensä 23 valtuutetun allekirjoittamassa, kesäkuussa 2019 jättämässä valtuustoaloitteessa esitettiin, että kunnan päiväkodeissa ja kunnan omistamissa kiinteistöissä, joissa on vuokralla yksityinen päiväkoti, selvitettäisiin mahdollisuutta vaihtaa normaalit vessojen vesihanat kosketusvapaisiin hanoihin.

Aloitetta perusteltiin muun muassa vedensäästöllä ja hygienialla.

Nyt Nurmijärven kunnan tilakeskus on teettänyt selvityksen elektronisista hanoista saadakseen lisätietoa ja tukea asian valmistelulle.

Selvityksen mukaan elektronisilla hanoilla on etuja: esimerkiksi hygieenisyydellä mitattuna elektroninen hana on vaihtoehdoista turvallisin. Lisäksi esimerkiksi kouluissa hanojen käyttötarve on suuri ja perinteinen mekaaninen hana altistuu monelle kosketukselle päivän aikana.

Selvityksen mukaan myös ilkivaltaa vastaan elektroniset hanat ovat hyvä ratkaisu, sillä ne pystytään säätämään siten, että hanoja ei voi jättää juoksuttamaan vettä pitkäksi aikaa.

Elektronisten hanojen kustannukset ovat kuitenkin noin kaksinkertaiset verrattuna normaaleihin hanoihin.

Viime viikolla valtuustoaloitetta käsitellyt tekninen lautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että elektronisia hanoja lisätään uudis- ja perusparannuskohteisiin määrärahojen puitteissa huomioiden asiantuntija- ja käyttäjälausunto.

– Elektronisten hanojen lisääminen edellyttää myös riittävää käyttötalousbudjettia niiden ylläpitoon, tekninen lautakunta muistuttaa.

Tekninen lautakunta esittää myös, ettei kyseinen valtuustoaloite anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut