Yli tuhat vaatii Nurmijärven eroa Keusotesta – "vähintään organisaatiomalli uusiksi”

Irti Keusotesta -työryhmän aloite Nurmijärven eroamiseksi Keusotesta jätettiin Kallepekka Toivoselle (vas.), Virpi Rädylle ja Outi Mäkelälle. Kuntalaisaloitetta luovuttamassa Marjut Calgan, Tuija Tuominen-Peltola, Matti Luokola, Kirsi Salo ja Erkki Partanen. Riikka Laine

Riikka Laine

Ilmeet olivat vakavia keskiviikkona Nurmijärven kunnantalolla, kun Irti Keusotesta -työryhmän edustajat luovuttivat valtuuston puheenjohtajalle Kallepekka Toivoselle, kunnanhallituksen puheenjohtajalle Virpi Rädylle ja kunnanjohtajalle Outi Mäkelälle Nurmijärven eroa Keusotesta vaativan kuntalaisaloitteen.

Aloitteen on allekirjoittanut reilu tuhat henkilöä.

Työryhmän puheenjohtajana toimiva Matti Luokola harmitteli, että osa koki aloitteen kannanotoksi valtakunnan sotekeskusteluun, eikä kritiikiksi Keusoten toimintaa kohtaan. Hän uskoo, että ilman tätä epäselvyyttä allekirjoittajia olisi voinut olla enemmänkin.

Luokolan mukaan allekirjoittajien joukosta huomaa, että Keusotesta irtaantumista kannattavat varsinkin ne, jotka ovat joutuneet kuntayhtymän toiminta-aikana kokemaan palveluiden heikentymistä. Työikäisten ja työterveyshuollon piirissä olevia kuntalaisia on allekirjoittajissa puolestaan vähemmän.

Luokola kuitenkin evästi päättäjiä, että kyseessä ei ole pelkkä mielipiteen ilmaisu, vaan nyt kunnan pitää teettää perusteellinen auditointi asiasta ja keskustella muiden Keusoten kuntien kanssa mahdollisista muutoksista.

Aloitteessa ensisijainen toive on, että kunta ryhtyy selvittämään sote-palvelujen siirtoa takaisin kunnan hoidettaviksi ja palauttaa päätöksenteon takaisin Nurmijärvelle. Työntekijät Luokola uskoo kunnan saavan Nurmijärveltä Keusoteen siirtyneistä.

Osa nurmijärveläisistä on sitä mieltä, että kuntayhtymästä eroaminen ei ole realistinen vaihtoehto, koska jatkossa sote-palveluiden on kuitenkin tarkoitus siirtyä kuntaa isomman tahon hoidettaviksi. Myöskään kunnanjohtaja Outi Mäkelä ei suoralta kädeltä lämmennyt ajatukselle, että kunta ottaisi sote-palvelut muutamaksi vuodeksi hoidettavakseen. Hänen mukaansa mikään ei takaa sitä, että kunta pystyisi hoitamaan sote-palvelut yhtään kustannustehokkaammin (NU 7.10.).

Luokola sanookin, että vaikka heillä on ensisijaisena toiveena saada Nurmijärvi kokonaan pois Keusotesta, niin jos tämä ei toteudu, niin vaihtoehtona on Keusoten organisatorisen rakenteen muutos kuntayhtymästä toisenlaiseksi organisaatiomalliksi.

– Vaihtoehtoisessa mallissa kuntien sote-palvelukokonaisuutta valvoisi, ohjasi ja linjaa vetäisi kuntien omat virkavastuulla toimivat sote-virkamiesjohtajat. Nyt niitä ei ole, vaikka se olisi eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan mahdollista.

– Tämä ryhmä toimisi sote-kokonaisuuden hallituksena, ja ylin päätöksenteko tapahtuisi kuntien omien, vaaleilla valittujen järkevän kokoisten elinten toimesta. Tärkeää olisi, että tehtäviin valituilta päättäjiltä vaaditaan riittävää perehtyneisyyttä, sillä poliittinen mandaatti ei ole riittävä perusteluna näin isossa ja kuntarajat ylittävässä asiassa. Tämä vaihtoehto edellyttää toki, että kaikki kuusi kuntaa lähtevät muutokseen mukaan, Luokola pohtii ja sanoo, että organisaatiomallin muutoksen lisäksi myös Keusoten yhtymäjohto tulisi laittaa vaihtoon.

– Ainakin nyt vähimmäisvaatimuksena olisi se, että Nurmijärvelle palkattaisiin virkavastuulla toimiva korkeatasoinen sote-johtaja heti huolehtimaan omistajaohjauksesta. Se olisi eräänlainen ensiaputoimi, sillä nykymallilla ajaudutaan katastrofiin, Luokola sanoo.

Moni muukin on todennut, että nimenomaan omistajaohjaus pitäisi saada vielä paremmin toimimaan, jos kuntayhtymässä jatketaan.

Kallepekka Toivonen lupasi työryhmälle, että aloite siirretään virkamiesten valmisteltavaksi ja aloitteeseen tullaan suhtautumaan vakavasti.

Hallintojohtaja Katja Vuorinen kertoo NU:lle, että kuntalaisaloite valmistellaan ja myös käsiteltänee yhtäaikaisesti asiasta keväällä tehdyn valtuustoaloitteen kanssa. Tarkkaa aikataulua näiden osalta ei ole vielä tiedossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut