Kiljavan sairaalan toiminta pian Keusotelle – Toreenintalon kuntoutusyksikkö ja Kiljavan pitkäaikaispotilaat muuttavat

Muutos: Muutoksen myötä Toreenintalon kuntoutusyksikkö siirtyy Kiljavalle. Kiljavan pitkäaikaispotilaat puolestaan siirtyvät Kirkonkylään.

Kiljavan sairaalan kuntoutustoiminta r Keusotelle 1.1.2021. Riitta Ketola
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Kiljavan sairaalan kuntoutustoiminta siirtyy Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle tammikuun alussa 2021.

Nurmijärven kannalta muutos tarkoittaa muun muassa sitä, että tällä hetkellä Kirkonkylän Toreeninmäellä Toreenintalossa sijaitseva kuntoutusyksikkö muuttaa Kiljavalle.

– Toreenintalon kotiin kuntouttavan yksikön potilaat siirtyvät Kiljavalle joulukuun aikana – viimeistään tammikuun alkupäivinä, Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentti kertoo.

Toreenintalossa työskentelee noin 60 työntekijää, joista Pentin mukaan arviolta kolmasosa siirtyy Kiljavalle.

– Henkilökunnan kanssa neuvotellaan työnkuvasta ja toimipisteistä. Toiminnot on järkevintä toteuttaa niissä yksiköissä, joissa siihen on parhaat resurssit. Kaikki muutokset mietitään laajalti koko kuntayhtymän näkökulmasta, Pentti perustelee muutosta.

Kiljavan sairaalassa tällä hetkellä olevat pitkäaikaispotilaat siirtyvät puolestaan loppuvuoden aikana ensisijaisesti Toreenintalon tiloihin.

– Kiljavan sairaala tulee tulevaisuudessa olemaan kuntoutussairaala ja palaa kokonaisuudessaan siihen, mihin se on suunniteltu, Pentti perustelee muutosta ja kertoo, että Kiljavan pitkäaikaispotilaiden jatko suunnitellaan yksilöllisesti ja muutokset porrastetaan.

Pentin mukaan Toreenintalon kuntoutusyksikön lisäksi muita Keusoten alueen kokonaisia yksiköitä ei aiota siirtää Kiljavalle.

– Kiljavalla on jo nyt kuntoutettu kaikkien Keusoten kuntien asukkaita ja se jatkuu omana toimintana. Kokonaisia muita yksiköitä ei olla siirtämässä Kiljavalle edellä mainitun Toreenintalon kuntoutusyksikön lisäksi.

Keusoten tarkoituksena on luoda Kiljavan sairaalasta aivan uudentyyppinen kuntoutussairaala perusterveydenhuollossa, joka tarjoaa sekä vaativaa kuntoutusta että kotona asumista tukevaa geriatrista kuntoutusta.

Ensi vuonna Kiljavalla aloitetaan myös uudentyyppistä toimintaa muun muassa geriatrista moniammatillista arviointia ja omaishoitajien ja hoidettavien intervallitoimintaa.

– Vaativa kuntoutus perusterveydenhuollon toimintana jo itsessään on harvinaisempaa. Kiljavalle tuodaan lisäksi geriatrista osaamista, eli samassa yksikössä toimii fysiatrinen, neurologinen ja geriatrinen kuntoutustoiminta, joka luo todella laadukkaat ja laajat kuntoutusmahdollisuudet. Tarkoituksena on varmistaa, että kotona asuva ikääntynyt ihminen saa toimintakykyään tukevaa kuntoutusta silloin, kun kuntoutumisen edellytyksiä on vielä olemassa, Pentti kertoo.

Tähän asti Kiljavan sairaalan palvelut on tuottanut Attendo Oy, jonka sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Jo aiemmin on kerrottu, että Kiljavan Sairaala Oy:n tukipalvelua tuottava henkilöstö ja hoito- ja kuntoutuspalvelujen operaattorina toimivan Attendon henkilöstö siirtyy muutoksen myötä Keusoten palvelukseen.

Pentin mukaan Attendon vajaasta sadasta työntekijästä joitakin on kuitenkin irtisanoutunut.

– Tämä asia on vielä kesken, mutta nyt jo tiedetään se, että joitakin työntekijöitä on irtisanoutunut Attendon palveluksesta. Olemme kuitenkin iloisia, että niin moni työntekijä on siirtymässä Keusoteen, hän kiittelee.

Kiljavan sairaalassa tulee olemaan potilaspaikkoja neljällä osastolla (neurologinen, fysiatrinen ja kaksi geriatrista kuntoutusosastoa) yhteensä 118. Tähän asti käytössä ollut kolme osastoa ja 93 potilaspaikkaa.

– Potilaspaikkojen määrä lisääntyy 25:llä nykyisestä, koska yksi osasto on ollut nykyisellään pois käytöstä.

Pentin mukaan yhden uuden osaston avaaminen tuo Kiljavalle lisää henkilökuntaa siten, että jatkossa Kiljavalla työskentelee hieman yli 100 työntekijää. Vakanssien määrä kasvaa Pentin mukaan reilulla kahdellakymmenellä.

Loka–marraskuussa Kiljavalle on haettu muun muassa apulaisylilääkäriä, erikois- sekä erikoistuvia lääkäreitä, osastokuntoutuksen palvelukoordinaattoria ja hoitotyön esimiestä.

– Lääkärien virat ovat uusia, sen vuoksi niitä haetaan kerralla. Attendon aikaan lääkärit ovat olleet ns. ostopalvelulääkäreitä. Uuden osaston avaaminen toki lisää henkilökunnan tarvetta, mutta osa siirtyy Keusoten muista yksiköistä. Ja Kiljavan toiminta käynnistyy portaittain, sitä mukaa kun uusi osasto, henkilökunta ja toimintamallit ovat aloitusvalmiita, Pentti selventää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut