Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Vankiloissa on käynnissä valtataistelu – rikollisryhmät päässeet vankien joukossa niskan päälle

Vankiloissa esiintyy paljon väkivaltaa, pelkoa ja uhkailua, jotka liittyvät rikollisryhmiin.

Yle kertoo, että Suomen vankiloissa on käynnissä turvallisuutta horjuttava valtataistelu, jota käydään järjestäyty­neen rikollisuuden huumekaupan ympärillä. Muut vangit sekä vartijat saavat osansa uhkailusta ja väkivallasta.

Yle kävi läpi lukuisia asiakirjalähteitä ja haastatteli Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) työntekijöitä sekä asiaan perehtyneitä henkilöitä keskusrikospoliisista ja Vankilavirkailijain liitosta.

Järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvien tai niiden vaikutuspiirissä olevien vankien määrä on noussut nopeasti. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan viime vuoden lopussa vankiloissa oli yli 170 aktiivisesti rikollisryhmien toimintaan linkittyvää vankia. Nousua edellisvuodesta oli noin 50 prosenttia.

Myös uhkailmoituksien määrä on kasvanut, kertoo Yle. Osa kasvusta selittyy sillä, että Rise on ohjeistanut ilmoittamaan tapaukset aiempaa matalammalla kynnyksellä. Suurin osa ilmoituksista koskee sanallista uhkailua.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan uhka- ja väkivaltatapaukset tilastoidaan yhdessä. Lievimpiä henkilökuntaan kohdistuneita väkivaltaisuuksia ei aina edes raportoida. Parilta viime vuodelta on kuitenkin kirjattu erikseen tietoon tulleita vakavampia tapauksia.

Ylen selvityksen mukaan vuonna 2018 henkilökuntaan kohdistettiin väkivaltaa seitsemän ja viime vuonna kymmenen kertaa. Tänä vuonna Risen tietoon on tullut kaksi tapausta. Koronan vaikutus näkyy väkivaltatapausten määrässä.

Työntekijöiden viestit paljastavat suuren huolen, Yle kertoo. Järjestäytynyt rikollisuus on heidän näkökulmastaan päässyt vankiyhteisössä niskan päälle, eivätkä vartijat pysty ehkäisemään vankilarikollisuutta riittävästi. Johto suhtautuu välinpitämättömästi vartijoiden näkemyksiin.

Esimerkiksi vartijoiden nimiä ja uhkaavia viestejä on kirjoitettu paperilapuille, joita on jätetty tarkoituksella vankilan alueelle. Yksi Ylen haastattelemista vartijoista kertoo joutuneensa vaihdattamaan taloyhtiönsä lukot ja asennuttamaan oveensa turvalukon uhkausten takia.