Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Kinkku on yhä joulupöydän kuningas, mutta kuinka kauan? – Nuorten jouluherkkumaku on erilainen kuin vanhempien

Lähes puolet naisista aloittaa jouluvalmistelut jo marraskuussa.

Joulutunnelman tärkein luoja on jouluruoka, selviää Lejos Oy:n teettämä Joulu on sun -kyselytutkimus.

Peräti kahdeksan kymmenestä suomalaisesta pitää jouluruokaa olennaisena joulun tekijänä. Kakkossijalle ylsivät jouluvalot ja kynttilät (63 prosenttia).

Ruoan maahantuojan kyselyssä kysyttiin toki myös, mikä ruoka on joulussa tärkein.

Joulupöydän kuninkaaksi kruunattiin yhä kinkku, jonka kaksi kolmesta (66 prosenttia) valitsi tärkeimmäksi jouluruoaksi. Ruokakunkun asema saattaa kuitenkin tulevaisuudessa horjua, sillä tärkeimmän jouluruoan valinnassa oli isot sukupolvierot.

Kinkku on tärkein 55–64-vuotiaille, joista sitä piti tärkeimpänä jouluruokana 80 prosenttia. Sen sijaan 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä enää puolet oli samaa mieltä.

– Kinkun suosio joulupöydässä on edelleen vahva. Tämä voi korostua korona-aikana, kun tutuista ruoista haetaan turvaa epävarmaan tilanteeseen. Kinkun merkityksen väheneminen nuorten aikuisten keskuudessa kertoo osaltaan kasvissyönti- ja fleksaustrendistä, jota tämä ikäryhmä ajaa muita vahvemmin eteenpäin. Herkullisia kasvisvaihtoehtoja on jo noussut joulupöytään tarjolle, ja niiden kysyntä kasvanee entisestään, ennustaa Lejoksen markkinointijohtaja Katri Heinonen tiedotteessa.

Kinkun jälkeen suosituimmat joulupöydän ruoat ovat kyselyn mukaan juureslaatikot (43 prosenttia), riisipuuro (28), joulutortut (22) sekä graavilohi ja muut graavikalat (19).

Kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä fleksitaristista ruokavaliota noudattaville vastaajille joulutunnelmaa tuovat kuitenkin eniten juureslaatikot.

Jouluherkuttelussa on kyselyn mukaan muutenkin selvä ero nuorten ja vanhempien aikuisten välillä: vanhemmille ikäpolville merkittävämpiä ovat perinteiset lämpimät ruoat ja suolaiset herkut, mutta nuorille jouluruokailussa korostuvat yhä enemmän makeat leivonnaiset, jälkiruoat, suklaat ja konvehdit.

18–24-vuotiaista suklaita ja konvehteja piti joulupöydän tärkeimpinä 32 prosenttia eli lähes joka kolmas, kun luku muissa ikäryhmissä oli 19 eli vajaa joka viides. 65–74-vuotiaista harvempi kuin joka kymmenes (9 prosenttia) piti suklaita joulun ykkösherkkuna.

Myös joulutortuilla ja piparkakuilla oli nuorille aikuisille keskiarvoa suurempi merkitys.

– Nuoremmassa ikäryhmässä herkuttelu on keskeinen osa joulua. On mahdollista, etteivät perinteiset jouluruoat enää tarjoa nuorille kaivattuja makuelämyksiä, joten makeiset ja jälkiruoat ajavat edelle. Vanhemmissa ikäryhmissä herkutteluun voi liittyä huono omatunto ja tasapainottelu terveellisyyden kanssa, Katri Heinonen pohtii tiedotteessa.

Juomista ykkössijan vei punaviini (38 prosenttia), mutta hanavesi jäi kakkoseksi melko niukasti (32 prosenttia). Perinteinen glögi sen sijaan oli listalla vasta viides, kun ohi menivät maito ja olut.

Ikäluokkien erot näkyvät myös juomapuolella: punaviiniä suosii lähes joka toinen (49 prosenttia) 55–64-vuotiaista, mutta vain hieman yli joka neljäs (27 prosenttia) 18–24-vuotiaista.

Enemmistö suomalaisista aloittaa kyselyn mukaan jouluvalmistelut marras-joulukuussa.

Marraskuussa jouluvalmistelut aloittaa lähes joka toinen nainen (47 prosenttia), mutta miehistä vain joka neljäs (25 prosenttia).

Joulu on sun -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 12.–17.10.2020. Kohderyhmänä olivat 18–75-vuotiaat joulua viettävät suomalaiset. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuskyselyyn vastasi kokonaisuudessaan 1 055 henkilöä.