Klaukkalantien ruuhkahuippujen pitäisi pian helpottaa – kunnossapitovastuu siirtyy elyltä kunnalle

Liikenne: Kehätien käyttöönoton pitäisi helpottaa liikkumista Klaukkalassa.

Klaukkalantie on pian Metsäkyläntien liittymän tuntumassa sijaitsevalle Vantaan kuntarajalle asti Nurmijärven kunnan hoidossa. Vantaan puolen kunnossapidosta vastaa Uudenmaan ELY-keskus. Riikka Laine

Riikka Laine

Klaukkalassa ja lähialueilla odotetaan nyt kuumeisesti uuden kehätien avaamista. Tien tarkkaa avaamisajankohtaa ei ole vielä tiedossa, mutta kehätie on tarkoitus ottaa liikenteen käyttöön marraskuun loppuun mennessä.

Muutos näkyy mm. Lopen ja Vihdin suuntaan suuntaavien matka-ajan lyhenemisenä, kun he pääsevät jatkossa kiertämään Klaukkalan keskustan. Mutta myös Klaukkalantietä kulkeville muutoksen pitäisi näkyä, sillä jos autoilijat ajavat ennusteiden mukaisesti, vähenevät liikennemäärät Klaukkalantiellä jonkin verran. Siitä ei ole olemassa tarkkoja ennustelukemia, miten kehätien avaaminen vaikuttaa välittömästi Klaukkalantien liikennemääriin, mutta nykyisen reilun 18 000 auton vuorokausitahdin pitäisi vähentyä.

– Sitä myöten liikenneruuhkat helpottuvat ja liikenneturvallisuus kohenee. Kaiken kaikkiaan liikenneolosuhteiden pitäisi helpottua Klaukkalan keskustan alueella sekä mm. Luhtaanmäen eritasoliittymässä, Nurmijärven kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemi kuvaa.

Kehätien käyttöönotto tarkoittaa myös sitä, että Klaukkalantiestä tehdään muodollinen kadunpitopäätös ja Nurmijärven puoleinen osuus tiestä siirtyy valtiolta kunnalle. Tästä seuraa se, että kunta vastaa jatkossa Klaukkalantien kunnossapidosta Vantaan rajalta lähtien. Luhtaanmäen liittymän ja kuntarajan välisestä osuudesta huolehtii puolestaan entiseen tapaan Uudenmaan ely-keskus.

Korteniemen mukaan tarkemmasta muutosajankohdasta sovitaan elyn kanssa lähiaikoina.

Muutoksessa Klaukkalantieltä myös poistuu tienumero, eikä sillä ole enää jatkossa lainkaan maantienumeroa, koska se muuttuu kaduksi. Kehätien numeroksi tulee puolestaan mt 132.

Kunnossapito ei heikkene.

Korteniemi lupaa, että tien käyttäjille muutos ei näy ainakaan kunnossapidon heikkenemisenä.

– Kunnossapito ei heikkene, koska tie on edelleen tärkeä yhteys moottoritien suuntaan tuhansille klaukkalalaisille. Lisäksi joukkoliikenne tulee jatkossakin liikennöimään Klaukkalantietä pitkin, joten on tärkeää, että tien kunnossapito säilyy vähintään nykyisellä tasolla, Korteniemi sanoo.

Sen sijaan hän muistuttaa, että kadunpitopäätös tuo muutoksia Klaukkalantien varressa sijaitsevien tonttien omistajille.

Päätöksen jälkeen kiinteistönomistajille kuuluu oman tonttinsa kohdalla mm. tontin rajasta katualueen keskilinjaan asti puhtaanapito roskista, lehdistä, liasta ja irtonaisten esineiden poistosta kunnossapitolain mukaisesti.

Asiasta tulee vielä lähempänä tietoa tonttiliittymien omistajille, kun kadunpitopäätös on tehty.

Klaukkalantien tuleva muutos on näkynyt tänä syksynä jo pieninä parannuksina katukuvassa.

Tien ylläpitäjän vaihtumista silmälläpitäen Ely on jo toteuttanut pieniä korjauksia tiehen liittyen. Muun muassa liikennemerkkejä on korjattu ja oikaistu, alikuluista on puhdistettu graffiteja sekä tiehen syntyneitä reunapalteita on poistettu. Korteniemen mukaan keskustelu tehtävistä toimenpiteistä jatkuu vielä.

Myös kunnan ensi vuoden talousarviossa muutos näkyy siten, että kunnossapidosta aiheutuvat uudet kustannukset, 200 000 euroa, on pitänyt huomioida kunnossapidon määrärahoissa vuodelle 2021.

Korteniemen mukaan vuosittaisia Klaukkalantien kunnossapitokustannuksia on vielä vaikea arvioida.

– Ensimmäisten vuosien jälkeen voidaan todeta kustannusten suuruus tarkemmin. Ja toki vuodet ovat viime aikoina olleet keliolosuhteiltaan ja kunnossapitotarpeiden osalta kovin erilaisia.

Lisää aiheesta keskiviikkona Nurmijärven Uutisissa.

2040 liikennemäärät nykytasolla

Pia Korteniemen mukaan kunnassa ollaan iloisia siitä, että vuosia odotettu kehätie ollaan vihdoin saamassa käyttöön ja vieläpä miltei vuoden arvioitua aikataulua aiemmin.

Hänen mukaansa varsinkin alkuun uuden kehätien vaikutukset Klaukkalantien liikennemääriin pitäisivät olla selvät. Mutta koska Klaukkala kehittyy koko ajan ja asukkaiden määrä kasvaa, niin vuosien kuluessa tarvitaan myös uusia liikennejärjestelyitä.

Liikenne-ennusteiden mukaisesti vuonna 2040 Klaukkalantien liikennemäärät ovat välillä Lahnuksentien liittymä – Luhtaanmäen eritasoliittymä lähellä tämän hetken liikennemääriä, jos liikennemäärät kehittyvät ennusteiden mukaisesti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut