Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kuntaan ja seurakuntaan anonyymi rekrytointi käyttöön? – "Rekrytoinnit perustuisivat puhtaasti hakijan osaamiseen ja kyvykkyyteen”

Aloite: Vihreät ehdottavat kunnan ja seurakunnan siirtymistä anonyymiin rekrytointiin.

Nurmijärven Vihreiden kirkkovaltuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen anonyymin rekrytoinnin käyttöönotosta Nurmijärven seurakunnassa, ja viime viikolla myös valtuustoryhmä jätti aloitteen anonyymin rekrytoinnin käyttöönotosta Nurmijärven kunnassa.

Anonyymissä rekrytointiprosessissa hakemuksista poistetaan näkyvistä hakijan tunnistetiedot, kuten nimi, ikä, sukupuoli, äidinkieli ja kuva. Menetelmän tarkoituksena on perustaa haastattelukutsupäätökset puhtaasti hakijan osaamiseen ja kyvykkyyteen ilman, että ennakkokäsitykset demografisista tiedoista vaikuttavat rekrytoijan mielikuvaan hakijasta.

– Aloitteen takana on ajatus siitä, että rekrytoinnit perustuisivat puhtaasti hakijan osaamiseen ja kyvykkyyteen ilman, että mahdolliset ennakkokäsitykset demografisista tiedoista vaikuttavat rekrytoijat mielikuvaan hakijasta. Tämä on myöskin aitoa tasa-arvoa edistävä asia, molempien valtuustoryhmien puheenjohtaja Leni Pispala kuvaa.

Nimetön, eli anonyymi rekrytointi on yleistynyt Suomessa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla viime aikoina. Anonyymin rekrytoinnin kokeiluja on ollut ainakin Espoon, Helsingin, Vaasan ja Vantaan kaupungeissa. Muutama yritys on siirtynyt jo kokonaan nimettömään haastateltavien valintaan.

– Kokemukset anonyymistä rekrytoinnista ovat olleet positiivisia. Näiden nimettömästä rekrytoinnista saatujen kokemusten mukaan identifioivia tekijöitä kuten hakijan nimeä, ikää, sukupuolta ja muuta sellaista ei tarvitse tietää, kun valitaan ihmisiä työhaastatteluun, aloitteessa todetaan.

Vihreät kokevat, että anonyymin rekrytoinnin käyttöönotto lisäisi tasa-arvoa, rekrytoinnin läpinäkyvyyttä ja vähentäisi syrjintää. Heidän mukaansa se lisäisi myös seurakuntalaisten luottamusta seurakunnan toimintaan ja kuntalaisten luottamusta kunnan toimintaan.

Osoittaisi edistyksellisyyttä ja ajan hermolla olemista, jonka myötä saadaan positiivista julkisuutta.

Lisäksi he huomauttavat, että monet jo työsuhteessa olevat eivät halua nykyisen työnantajansa tietävän työpaikan vaihtoaikeistaan.

– Siirtymällä anonyymiin rekrytointiin Nurmijärven seurakunta myös osoittaisi edistyksellisyyttä ja ajan hermolla olemista, jonka myötä saadaan positiivista julkisuutta, mikä voi parhaimmillaan vaikuttaa päätökseen seurakuntaan liittymisestä tai sen parissa pysymisestä.

– Käyttämällä anonyymiä rekrytointia kunta voisi puolestaan osoittaa, että se on aidosti arvojensa takana.