Perhehoitoyksikkö Pihlaja tarvitsee lisää tukihenkilöitä lapsille ja nuorille – tarve on jatkuva

Heidi Lehti on toiminut tukihenkilönä useita vuosia ja nauttii siitä, että voi olla tukena lapsille ja nuorille, jotka tukea tarvitsevat. Jutta Halminen

Perhehoitoyksikkö Pihlajassa on alkanut Keusoten lasten ja nuorten tukihenkilötoiminta tämän vuoden alussa. Pihlaja rekrytoi, valmentaa sekä välittää vapaaehtoisia tukihenkilöitä Keusoten kuntien asiakkaina oleville lapsille ja nuorille, mutta tukihenkilö voi tulla myös Keusoten ulkopuolelta. Tukihenkilöille on jatkuva tarve.

Heidi Lehdellä on monen vuoden kokemus tukihenkilötoiminnasta. Hän on koulutukseltaan sosionomi, ja työskentelee koulumaailmassa. Tukihenkilö tapaa tukilastaan yleensä kerran viikossa. Tapaamisella voi tehdä mitä tahansa lapselle mieluista, kuten käydä uimassa, syömässä tai keilaamassa. Lisäksi tukihenkilö voi tarvittaessa auttaa lasta läksyissä tai etsiä yhdessä lapselle sopivaa harrastusta.

– Tukihenkilötoiminta on tärkeää, sillä perheessä on silloin yksi ylimääräinen aikuinen, joka pystyy antamaan aikaansa lapselle, Lehti sanoo.

Lapsen kanssa tulee keskustella ikätasoisesti hänen tarpeensa huomioon ottaen. Tärkeintä on, että lapsi tulee kuulluksi.

– Lapset ovat kaikki erilaisia, osaa saa houkutella mukaan tekemisiin, ja osa puolestaan ehdottaa itse esimerkiksi aktiviteettia, jonka parissa haluaa viettää tukihenkilön kanssa sovitun ajan.

Tukilapsen kanssa vietetään yleensä kerrallaan yhdestä neljään tuntia tekemisen mukaan.

Lähtökohtana on sitoutuminen pitkäksi aikaa.

Heidi Lehti

Lehti lähti mukaan tukihenkilötoimintaan, koska halusi auttaa lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat tukea myös koulun ulkopuolella. Lehden tukisuhteet ovat olleet pitkiä. Lyhin niistä kesti vuoden ja nykyinen on kestänyt jo reilut kolme vuotta ja jatkuu edelleen.

– On hieno juttu, jos minusta on tukea toiselle, hän sanoo.

Tukihenkilöiksi haluaville järjestetään valmennus, jonka lisäksi heidät haastatellaan. Valmennuksessa kerrotaan, mitä tukilapsen kanssa voi tehdä ja mitä toimintaan kuuluu. Haastattelussa puolestaan pohditaan omia valmiuksia tukihenkilötoimintaa kohtaan ja selvitetään, minkä takia tukihenkilöksi haluaa ryhtyä.

– Sitoutuminen on erittäin tärkeää. Toki monet tukihenkilösuhteet kariutuvat erinäisistä syistä, mutta pitkään tukisuhteeseen kannattaa varautua. Jos on tiedossa muutos, kuten paikkakunnan vaihto, asiasta on hyvä puhua hyvissä ajoin, jotta lapselle saadaan mahdollisesti uusi tukihenkilö ajoissa. Lähtökohtana on kuitenkin sitoutuminen pitkäksi aikaa, Lehti muistuttaa.

Tukihenkilöksi pääsee laittamalla hakemuksen Perhehoitoyksikkö Pihlajan nettisivuille ja odottamalla yhteydenottoa. Tukihenkilöllä tulee olla riittävät vuorovaikutustaidot ja hänen tulee olla yhteistyökykyinen.

Kyseessä on alaikäiset lapset ja nuoret, 7–17-vuotiaat, joten tukihenkilö tulee olemaan tekemisissä myös lasten vanhempien kanssa ja tekee yhteistyötä lapsen vastuutyöntekijän kanssa. Tapaamisista raportoidaan muutaman kuukauden välein.

– Kuka vaan voi lähteä mukaan toimintaan, jos vain motivaatiota on tarpeeksi ja on itse täysi-ikäinen sekä haluaa ja pystyy antamaan omaa aikaansa.

Tukihenkilöistä pidetään Lehden mukaan hyvää huolta. Perhehoitoyksikkö Pihlaja järjestää myös yhteisiä tapaamisia tukihenkilöiden ja -lasten kanssa.

Turvallinen aikuinen tukena

Tukihenkilön tulee olla täysi-ikäinen, luotettava ja turvallinen, jolla on aikaa ja halua sitoutua tapaamaan yksittäistä lasta tai nuorta säännöllisesti. Hänen oma elämäntilanteensa tulee olla vakaa.

Toiminta on lakiin perustuvaa, suunnitelmallista ja ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jossa lapset ja nuoret ovat pääsääntöisesti 7–17-vuotiaita ja tulevat Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueelta, mutta tukihenkilö voi asua Keusoten ulkopuolella.

Tukihenkilö saa muun muassa mahdollisuuden auttaa ja iloa uudesta ihmissuhteesta, maksuttoman valmennuksen, tuntipalkkion sekä kulu- ja matkakorvaukset.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut