Keusote saattaa luopua Toreenintalosta kokonaan – "Aika on ajanut pitkäaikaishoitoon tarkoitettujen tilojen ohi"

Palvelut: Keusote on ilmoittanut kunnalle, ettei pitkäaikaisosastojen peruskorjaussuunnittelua kannata aloittaa.

Pitkäaikaisosastot sijaitsevat Kirkonkylän Toreeninmäellä. Keusote ilmoitti syksyllä kunnalle, ettei niiden peruskorjaussuunnittelua kannata aloittaa, koska rakennus palvelee Keusoten tarpeita huonosti. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä saattaa luopua Kirkonkylän Toreeninmäellä sijaitsevasta Toreenintalosta kokonaan.

Rajamäentie 9 A:ssa sijaitsevan Toreenintalon tiloissa sijaitsevat tällä hetkellä pitkäaikaisosastot, lyhytaikaishoidon yksikkö sekä kotiin kuntouttava yksikkö. Tiloissa järjestetään myös ikäihmisen päivätoimintaa.

Nurmijärven Uutiset kertoi jo aiemmin (NU 14.11.), että kotiin kuntouttava yksikkö muuttaa loppuvuodesta Kiljavan sairaalan tiloihin. Samassa yhteydessä Kiljavan sairaalan pitkäaikaispotilaat siirtyvät Toreenintaloon.

Nurmijärven lautakuntien syksyllä hyväksymään investointiohjelmaan 2021–2025 oli alun perin varattu pitkäaikaisosastojen muutostöille yhteensä 1,4 miljoonaa euroa kahdelle seuraavalle vuodelle: 700 000 euroa vuodelle 2021 ja 700 000 euroa vuodelle 2022.

Summaan olisi sisältynyt laitospaikkojen muutos tilapäishoidon tarpeisiin, asukkaiden yhteisten tilojan suurentaminen, henkilökunnan tilojen lisääminen ja jäähdytyksen lisääminen ilmanvaihtokoneisiin.

Keusote ilmoitti kuitenkin syksyllä, ettei pitkäaikaisosastojen peruskorjaussuunnittelua kannata aloittaa, koska rakennus palvelee Keusoten tarpeita huonosti.

– Kunnat ovat toivoneet, että Keusote kertoo ajatuksistaan tiloihin liittyen hyvissä ajoin. Toreenintalo on nyt ensimmäinen tällainen kohde, jonka suhteen olemme aavistelleet remontin tarpeettomuutta ja kertoneet tämän myös kunnalle, jotta Keusoten tiloihin ei tehdä tarpeettomia investointeja, Keusoten ikäihmisten ja vammaisten palveluiden palvelujohtaja Erja Pentti selventää.

Pentin mukaan Keusotessa on käyty linjauskeskustelua tiloista ja Toreenintalon suhteen pidetään todennäköisenä vaihtoehtona sitä, että niiden käytöstä luovutaan tulevien taloussuunnitteluvuosien (2022–2024) aikana.

– Tilojen käyttöä ei vain voi venyttää loputtomiin. Varsinaista päätöstä Keusote ei ole asiasta tehnyt. Optimaalisin tilanne olisi, jos voisimme päätyä ratkaisuun yhdessä kunnan kanssa, Pentti sanoo ja jatkaa, että Keusoten näkemyksestä on lyhyesti viestitty kunnan talous- ja tilapalvelujen kanssa.

– Lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtaja on tilanteesta tietoinen, hän painottaa.

Pentin mukaan Toreenintalo palvelee Keusoten tarpeita huonosti, sillä siellä voidaan tarjota vain pitkäaikaishoidon mukaista hoitoa. Pitkäaikaishoito on puolestaan Pentin mukaan kansallisesti väistyvä hoitomuoto.

– Toreenintalossa voidaan tarjota pitkäaikaishoidon (sisältäen nykyisen lyhytaikaishoidon yksikön) mukaista hoitoa, koska tilaa ei pysty talon rakenteiden vuoksi kohtuudella muuttamaan asumispalvelukriteerit täyttäväksi yksiköksi ilman mittavia remontteja. Mittava tarkoittaa tässä yhteydessä kustannuksiltaan lähes vastaavaa kuin, että rakentaisi kokonaan uuden rakennuksen.

Pentin mukaan tilat eivät nykyisellään vastaa asukkaiden, omaisten ja ammattilaisten käsitykseen nykyaikaisista ikäihmisten palvelutiloista.

– Aika on väistämättä ajanut Nurmijärven pitkäaikaishoitoon tarkoitettujen tilojen ohi ja vaatimattomien sekä vanhahtavien sairaalamaisten tilojen kanssa on yritetty pärjätä jo vuosia ennen Keusotea, hän muistuttaa.

Tällä hetkellä Toreenintalon pitkäaikaisosastoilla on 39 asukaspaikkaa. Paikat ovat täynnä, lisäksi sisällä on kaksi ylipaikkalaista.

Pitkäaikaisten laitoshoidon paikkojen lisäksi Toreenintalossa on lyhytaikaishoidon 20-paikkainen yksikkö sekä kotiin kuntouttava 9-paikkainen yksikkö, joka siis muuttaa pian Kiljavalle.

Henkilökuntaa pitkäaikaisosastoilla sekä kuntouttavassa lyhytaikaishoidossa on yhteensä 61, joista hoitohenkilökuntaa on 53 ja laitoshuoltajia kuusi. Lisäksi henkilöstöön kuuluu kuntouttava hoitaja sekä virikeohjaaja.

Pitkäaikaista laitoshoitoa on Keusotessa tarjolla Toreenintalon pitkäaikaisosastojen lisäksi vain Mäntsälän Kotokartanossa. Kotokartano on muuttumassa vuoden vaihteessa tehostetun palveluasumisen yksiköksi.

Pentin mukaan Toreenintalon tiloja aiotaan käyttää toistaiseksi niin kauan kun Keusotella on tarvetta.

– Meillä on käynnissä palvelurakenteen keventäminen ja tämän hankkeen sisällä myös Toreenintalo on tarkoituksenmukaista korvata asumispalveluilla.

Pentin mukaan pitkäaikaishoidon korvaakin tulevaisuudessa pääsääntöisesti juuri tehdostettu asumispalvelu.

– Tätä rakennemuutosta on tehty jo pitkään. Joko niin, että ko. yksikkö pystytään esimerkiksi remontin myötä muokkaamaan asumispalvelukelpoiseksi tai niin, että palvelu ostetaan, Pentti kertoo.

Tehostettua palveluasumista on Nurmijärvellä tällä hetkellä Kirkonkylän Nurmilinnussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut