Nurmijärven kunnan kiinteistöjen myynti puhuttaa – "Rakennukset voivat saada paremman elämän uuden omistajan myötä"

Nurmijärven kunta suunnittelee laittavansa muun muassa Nummenpään ja Raalan entisten rakennukset myyntiin. Riikka Jokinen
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan listaus kehitettävistä kiinteistöistä (NU 4.11.2020) eli tulevaisuudessa myytävistä, purettavista tai kaavamuutoksen kautta myytävistä kohteista on herättänyt keskustelua kuntalaisten keskuudessa.

Osa kuntalaisista on vastustanut ajatusta siitä, että kunta myisi esimerkiksi elokuvateatteri Kino Juhan rakennuksen tai Raalan tai Nummenpään entisten koulujen rakennukset.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen muistuttaa, että kehitettävät kiinteistöt -toimitilaluetteloon on nostettu mukaan niitä kiinteistöjä, joita kunnan ei ole tarpeen pidemmällä aikavälillä itse omistaa lakisääteisten tehtäviensä kannalta.

– Esimerkiksi elokuvateatteri Kino Juhan rakennuksen mahdollisen myymisen kohdalla ei tarkoituksena ole missään tapauksessa lakkauttaa elokuvateatteritoimintaa. On tärkeää, että Nurmijärvellä on jatkossakin elokuvateatteri, mutta onko juuri kunnan tarpeen omistaa elokuvateatterirakennusta? Könönen havainnollistaa.

Könösen mukaan kunnan ei kannata omistaa nykyistä määrää, lähes 290 rakennusta tai tilaa, koska niistä aiheutuu koko ajan enemmän kustannuksia.

Osassa myyntilistalla olevista kiinteistöistä on vuokralainen. Könösen mukaan vuokra kattaa vain välttämättömimmät ylläpitokustannukset. Moni listan kiinteistö vaatii kuitenkin tulevaisuudessa peruskorjauksen, joka nielee paljon kunnan rahaa.

– Listalla on esimerkiksi vanha, vuosia sitten opetuskäytöstä poistettu koulu, johon ei ole kohdistettu minun aikanani mitään peruskorjaustoimenpiteitä. Jossain vaiheessa rakennus tarvitsee kunnon peruskorjauksen, joka voi maksaa jopa miljoona euroa.

Tällaisen kunnan perustehtävien kannalta tarpeettoman rakennuksen peruskorjaus saattaisi Könösen mukaan viivästyttää investointiohjelmassa jonkun toisen, oppilaiden tai lasten käytössä olevan koulun tai päiväkodin peruskorjausta.

Korjauskuluja voisi kattaa tuntuvilla vuokrakorotuksilla, mutta Könönen tietää, ettei niihin suhtauduta suopeasti.

Könösen mukaan toimenpiteitä onkin nyt pakko tehdä, jotta kuntataloutta voidaan tasapainottaa.

Könönen muistuttaa myös, että kunnan perustehtävien kannalta tarpeettomat kiinteistöt työllistävät kunnan työntekijöitä. Työntekijä saattaa olla sidottu päiväksi tällaisen kiinteistön korjaustöihin samaan aikaan, kun lakisääteisten tehtävien kannalta merkityksellinen kiinteistö odottaa työmiestä.

– Olisi hyvä ymmärtää, että kunnan ei ole tarkoituksenmukaista omistaa ja ylläpitää kaikkia nykyisiä kiinteistöjä. Toivon, että listalla olevien kiinteistöjen käyttäjät ryhtyisivät myös itse pohtimaan toimintaansa ja aloittaisivat omat työpajansa siitä, miten tästä jatketaan. Vaihtoehtojen pohdintaan on varmasti aikaa.

Könösen mukaan paras vaihtoehto olisi, jos mahdollisimman moni nykyinen käyttäjä muuttuisi käyttäjäomistajaksi. Toinen vaihtoehto on, että ulkopuolinen toimija ostaa rakennuksen ja toimii vuokranantajana. Hän ei kuitenkaan usko, että moneenkaan myyntilistan kiinteistöön kohdistuu suurta, ulkopuolista ostajaryntäystä.

– Oletan, että isoin myyntihitti ovat omakotitontit, joilla on purettava rakennus. Ne saadaan ehkä helpoiten myytyä.

Könösen mukaan nopeita muutoksia ei ole luvassa.

– Voi olla, että osa listasta toteutuu vuoden, osa viiden ja osa kymmenen vuoden päästä. Esimerkiksi entisen Suomiehen koulun myynti vei kaksi vuotta.

Yllätyksiä ei ole Könösen mukaan luvassa senkään vuoksi, että kunta käy mahdollisesta kehittämisestä keskustelun kiinteistön käyttäjien kanssa hyvissä ajoin. Jokaisesta kehitystoimenpiteestä (myynti, kaavamuutos) päätetään erikseen.

Könönen myös uskoo, että uusi omistaja voisi tuoda paljon hyvää kiinteistöille.

– Jotkut rakennukset voivat saada paljon paremman elämän uuden omistajan myötä.

Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus päätti hyväksyä kehitettävät kiinteistöt -toimitilaluettelon ja kehottaa ympäristötoimialaa käynnistämään toimitilaluettelossa esitetyt toimenpiteet.

Kommentoi

Mainos: Nurmijärven Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö

Toimiva arki turvaa hyvää elämää – hyvinvointi kuuluu kaikille

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut