Poliisikoira Täsmä kuoli poliisin ammuttua sitä työtehtävällä – "Poliisikoiratkin toimivat vaistojen varassa, vaikka niitä koulutetaan koko ajan"

Poliisikoira Täsmä kuoli viime viikolla hyökättyään poliisin kimppuun työtehtävällä SIpoossa. Poliisi joutui ampumaan koiraa. Täsmä menehtyi myöhemmin eläinsairaalassa saamastaan hätäensiavusta huolimatta. Itä-Uudenmaan poliisi
Satu Jalo

Satu Jalo

Poliisikoira Täsmä kuoli poliisin ammuttua sitä tehtävällä Sipoossa viime viikon torstaina.

– Tapaus on traaginen työtapaturma, jollaista ei ole tapahtunut tietojeni mukaan koskaan Itä-Uudenmaan poliisin alueella. Tilanteessa mukana olleet ovat saaneet jälkihoitoa ja tapausta käydään meillä läpi varmasti jatkossakin, sanoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisikoiratoiminnasta vastaava komisario Miika Laine.

Hän ei voi kommentoida Sipoon tapahtumia tutkinnallisista syistä.

– Helsingin poliisi tutkii tapausta ja kertoo varmasti siitä aikanaan. Mutta näistä tapauksista pitää yrittää ottaa opiksi, etteivät ne toistuisi. Ehkä tämänkin seurauksena tulee uusia menetelmiä tai varotoimenpiteitä poliisitehtäville, joissa on osallisena useampia partioita ja poliisikoiria.

Täsmä oli avustamassa poliisia etsintäkuulutetun henkilön kiinniotossa sipoolaisessa asunnossa. Poliisin tiedotteen mukaan vapaaksi huoneistoon päästetty koira pääsi livahtamaan asunnosta ulos ikkunasta tai luukusta. Ulkona se kävi poliisin kimppuun ja poliisi joutui ampumaan koiraa. Loukkaantunut koira vietiin eläinsairaalaan, jossa se menehtyi.

Laine kertoo 8-vuotiaan Täsmän olleen kokenut partiopoliisikoira. Myös sen ohjaaja oli kokenut. Poliisikoirat erikoistuvat yleensä tiettyyn erikoisosa-alueeseen ja belgianpaimenkoira malinois Täsmä oli erikoistunut räjähteiden ja aseiden etsimiseen.

Poliisikoirat ovat ohjaajiensa nimikkokoiria ja koirat asuvat ohjaajiensa kanssa. Virka-aseen tapaan partiopoliisikoira on myös poliisin voimankäyttöväline. Koirasta ja sen tehtävästä riippuen poliisikoira tekee ohjaajansa kanssa erilaisia harjoituksia jatkuvasti ja myös tasokokeet on läpäistävä säännöllisin välein.

– Jos koira ei pääse jostakin tasokokeesta läpi, se menee käyttökieltoon eli kyseinen osa-alue putoaa koiran toiminnasta pois. Jos tulee riittävän monta hylkyä, koira voidaan poistaa poliisin käytöstä kokonaan.

Vahinkopuraisuja sattuu silloin tällöin virkatehtävissäkin ja harjoituksissa poliisikoirat purevat luvan kanssa kouluttajaa suojuksiin. Hyvin usein poliisikoira on kuitenkin tehtävällä kytkettynä eli pelkästään sen läsnäolo auttaa poliisia. Laineen mukaan poliisikoira tottelee pääsääntöisesti vain ohjaajansa käskyjä.

– Koiran pään sisälle ei voi mennä. Poliisikoiratkin toimivat vaistojen varassa, vaikka niitä koulutetaan koko ajan. Niiden käyttäytymistä tai tehtävällä edessä olevia tilanteita ei voi 100-prosenttisesti ennakoida, Laine huomauttaa.

Poliisilla on Suomessa noin 260 poliisikoiraa. Laine ei halua taktisista syistä kertoa oman poliisipiirinsä poliisikoirien tarkkaa lukumäärää. Hän kertoo niitä olevan "yli kymmenen".

Uusia poliisikoirakokelaita on Laineen mukaan vaikea löytää. Suomessa työskentelevät partiopoliisikoirat ovat yleensä joko saksanpaimenkoiria tai Täsmän kaltaisia belgianpaimenkoira malinoiseja. Toisinaan poliisikoiralaitos joutuu hankkimaan niitä ulkomailta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut