Adressi vaatii Lepsämän koulun säilyttämistä – "Kyläkoulut ovat kuntamme selkeä vetovoimatekijä"

Lepsämän koulun säilyttämisen puolesta on laadittu adressi verkkoon Adressit.com-palveluun.

Nurmijärven kunnanhallituksen on määrä päättää kyläkoulun kohtalosta 30.11. ja valtuuston 16.12.

Kunnanhallitukselle tehtävä esitys Lepsämän koulun osalta ei ole vielä tiedossa, mutta ainakin lautakunnille esiteltiin kaksi erilaista vaihtoehtoa Lepsämän koulun tulevaisuudesta. Molemmissa vaihtoehdoissa viitataan siihen, että Lepsämän koulun toiminta voidaan siirtää tulevaisuudessa kokonaan Lintumetsään. Lisäksi kuudesluokkalaiset esitetään siirrettävän Urheilupuiston kouluun.

Adressin allekirjoittajien mukaan tämä huonontaa sekä lasten hyvinvointia että alueen vetovoimaisuutta.

– Kyläkoulu on koko kylän yhteinen sydän. Lasten on turvallista aloittaa koulutiensä tutussa, kävely- tai pyöräilymatkan päässä sijaitsevassa koulussa, missä kaikki tuntevat toisensa, sekä aikuiset että lapset. Pienemmissä ryhmissä koulunkäynnin haasteet tunnistetaan herkemmin ja oppilaat saavat nopeammin tarvitsemansa tuen. Pienten kuudesluokkalaisten siirtäminen kyläkoulusta yläkoulujen yhteyteen on käsittämätön suunnitelma, minkä taustalla ei ole ainakaan lasten etu ja hyvinvointi. Kyläkoulut ovat tärkeässä asemassa asuinpaikan valinnassa, adressissa todetaan.

Adressissa vedotaan siihen, että, turvallista ympäristöä, jossa lapset voivat kasvaa luonnon ympäröimänä, arvostetaan koko ajan entistä enemmän.

– Kylien elinvoimaisuus ja yhteisöllisyys ja kyläkoulut niiden taustalla ovat kuntamme selkeä vetovoimatekijä – nyt päättäjien pitäisi ymmärtää tämä ja osata hyödyntää sitä.

Samalla adressissa huomautetaan, että Lepsämän koulurakennuksen merkitys ei rajoitu ainoastaan koulunkäyntiin. Se on myös harrastuspaikka sekä aikuisille että lapsille, äänestyspaikka, liikuntapaikat löytyvät sekä jumppasalista että luistinradalta ja hiihtoladutkin heti koulun vierestä. Parkkipaikka toimii liityntäparkkina julkiselle liikenteelle sekä kylän tapahtumien parkkipaikkana.

– Me lepsämäläiset olemme ”Ylpeästi Lande”, arvostamme asuinaluettamme ja kyläämme. Nyt vetoamme kunnan päättäjiin: varmistattehan että kuuntelette päätöksissänne kuntalaisia. Turvatkaa Lepsämän koulun tulevaisuus ja lasten hyvinvointi sekä heille tärkeä yhtenäinen koulupolku.

Adressiin kerätään nimiä perjantaihin 27.11. saakka. Sen jälkeen se on tarkoitus luovuttaa Nurmijärven kunnanhallitukselle.

Tänään tiistaina avatun adressin on ehtinyt allekirjoittaa jo vajaa 100 ihmistä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut