Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven tuhopolttojen käsittely alkaa käräjäoikeudessa – tästä tapauksessa on kyse

Nurmijärven tuhopolttojen käsittely alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tänään keskiviikkona.

Käsittelylle on varattu tiettävästi yksi istuntopäivä.

Vielä ei ole tiedossa, milloin tuomio annetaan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta kuitenkin kerrotaan Nurmijärven Uutisille, ettei tuomiota ole luvassa ainakaan vielä keskiviikkona.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden käsittely liittyy Nurmijärvellä viime vuoden syksyllä tapahtuneisiin neljään tulipaloon, joita poliisi tutki tuhotöinä ja tuhotyön yrityksinä.

Lepsämän koulun rakennus vaurioitui pahoin tulipalossa varhain lauantaiaamuna 26. lokakuuta 2019.

Hätäkeskus sai tulipalosta hälytyksen kello 6.43.

Tulipalo vaurioitti 2000-luvun alussa valmistuneen koulun L:n muotoisen rakennuksen, jossa sijaitsi luokkatilojen lisäksi koulun keittiö ja ruokala.

Palon epäiltiin heti alkuun saaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta, ja poliisi vahvisti myöhemmin samana päivänä tutkivansa tulipaloa juuri tuhotyönä.

Tulipalon aiheuttamista vahingoista kärsii myös tuhoutuneessa rakennuksessa toiminut yksityinen iltapäiväkerho Huvikumpu, jolle kerättiin tapahtuneen seurauksena lahjoituksia.

Valkjärven koulun 1920-luvulla rakennettu hirsinen päärakennus tuhoutui puolestaan täysin tulipalossa varhain maanantaiaamuna 28. lokakuuta 2019.

Poliisi sai palosta ilmoituksen ohikulkijalta kello 3.33. Rakennus oli ilmiliekeissä pelastuslaitoksen saapuessa paikalle.

Myös Valkjärven paloa ryhdyttiin nopeasti tutkimaan juuri tuhotyönä.

Lisäksi noin kuukautta myöhemmin, perjantain ja lauantain välisenä yönä 22.–23. marraskuuta, Nurmijärvellä syttyi tulipalo ensin Sääksin uimarannan ravintolarakennuksessa, sitten Lähtelän uimarannan huoltorakennuksesta.

Molemmat rakennukset ehtivät vaurioitua tulipalossa osittain.

Näitä paloja poliisi tutki rikosnimikkeillä tuhotyön yritys.

Itä-Uudenmaan poliisi sai kiinni tuhopoltoista epäillyt paikkakuntalaiset, vuonna 1991 ja 1995 syntyneet miehet tiistaina 3. joulukuuta 2019.

Epäillyt myönsivät alustavissa kuulusteluissa syyllistyneensä tekoihin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi miehet todennäköisin syin epäiltyinä torstaina 5. joulukuuta 2019.

Tammikuussa 2020 rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Markku Lylykangas kuitenkin kertoi Nurmijärven Uutisille, että tapauksen varsinainen motiivi on jäämässä hämärän peittoon.

Tuolloin poliisi vahvisti myös, että Nurmijärvellä tehdyt postilaatikoihin kohdistuneet rikokset liittyvät samaan rikoskokonaisuuteen.

Kymmenet postilaatikot joutuivat ilkivallan kohteeksi eri puolilla Nurmijärveä syksyn 2019 aikana.

Sittemmin epäillyt ovat odottaneet keskiviikkoista käräjäoikeuden käsittelyä vapaalla jalalla.

Tuhopoltoilla on ollut merkittäviä seurauksia nurmijärveläisten lasten ja nuorten koulunkäyntiin.

Valkjärven koulun oppilaat ovat opiskelleet tuhopoltosta lähtien väistötiloissa pääosin Uotilan koulussa, mutta syksyllä 2020 myös Röykän koulun tiloissa.

Osa Lepsämän koululaisista siirtyi puolestaan aluksi väistötiloihin Klaukkalan monitoimitalo Monikkoon.

Osa opiskeli Lepsämän koulun pihalla jo ennestään olleissa parakeissa.

Elokuussa 2020 valmistuivat vihdoin Lepsämän koulun väistötilat Lintumetsään.

Kyseiset väistötilat piti alun perin ottaa käyttöön jo viime tammikuussa 2020, mutta käyttöönotto viivästyi muun muassa viime syksyn lakkojen, markkinaoikeusprosessin ja tontin vaikeiden pohjaolosuhteiden takia.

Sekä Valkjärven että Lepsämän palaneet koulurakennukset on purettu.

Valkjärven koululle on myös valmistumassa uusi, siirrettävä koulurakennus.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikön Ville Könösen mukaan rakennus valmistuu ennen joulua, jonka jälkeen koulu voi aloittaa kalustuksen ja muuton.

Valkjärven koulun toinen rakennus, jossa sijaitsee muun muassa liikuntasali, ei vaurioitunut tulipalossa.

Lepsämän palaneen koulurakennuksen tilalle mahdollisesti rakennettavasta uudesta koulurakennuksesta ei ole tehty vielä päätöstä. Könönen kertoi jo aiemmin Nurmijärven Uutisille, että päätös tehdään Nurmijärven kunnan palveluverkkosuunnitelman 2020–2040 hyväksymisen yhteydessä loppuvuonna.

Lepsämän koululle on palveluverkkosuunnitelmassa useampia vaihtoehtoja.

Molemmat palossa tuhoutuneet koulurakennukset olivat luonnollisesti vakuutettuja.

Lepsämän koulun osalta vakuutusyhtiön korvaussumma on noin 1,5 miljoonaa euroa, mikäli Lepsämän koulurakennus rakennetaan uudelleen. Mikäli koulua ei rakenneta uudelleen, vakuutusyhtiö korvaa rakennuksen päivänarvon, joka on noin 1,14 miljoonaa euroa.

Valkjärven palaneen koulurakennuksen kohdalla vakuutusyhtiön korvaussumma on 1,88 miljoonaa, kun koulu rakennetaan uudelleen. Päivänarvo olisi ollut 1,24 miljoonaa euroa.

Lisää aiheesta myöhemmin verkkosivuilla ja paperilehdessä.