Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt julkistettiin uudet kokoontumisrajoitukset Uudellemaalle – voimassa koko joulukuun

Koronaepidemian vuoksi kokoontumisrajoitukset koskevat joulukuussa Uudellamaalla yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja muualla Etelä-Suomessa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia, tiedottaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto 18. marraskuuta tekemästään päätöksestä. Rajoitus koskee myös yleisiä kokouksia.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi jo 13. marraskuuta antamassaan suosituksessa että pääkaupunkiseudulla ei pidä järjestää yli kymmenen hengen yksityistilaisuuksia. Linjaus koskee myös pikkujouluja ja joulun perhejuhlia sekä syksyn ylioppilasjuhlia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella yli 20 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla ohjetta on noudatettava yli 50 hengen tilaisuuksissa.

Pääsääntöisesti nyt annetuilla aluehallintoviraston päätöksillä jatketaan joulukuussa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia, jotka ovat olleet Etelä-Suomen alueella voimassa marraskuun ajan. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella rajoituksia voidaan tautitilanteen suotuisan kehityksen vuoksi lieventää: marraskuussa terveysturvallisuusohjeita on täytynyt noudattaa alueella yli 20 hengen tilaisuuksissa.

Aluehallintoviraston päätösten taustalla on alueiden epidemiologinen tilannekuva ja arvio tarvittavista toimista, joilla torjutaan koronavirusepidemiaa. Koronavirusepidemia on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi muita Etelä-Suomen sairaanhoitopiirejä tiukemmat rajoitukset ovat tarpeen. Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa ja Päijät-Hämeessä tautitilanne on rauhallisempi ja epidemian vaihe perustasolla. Kanta-Hämeen tautitilanne on rauhoittumassa ja palaamassa perustasolle kiihtymisvaiheesta, kerrotaan tiedotteessa.

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityistilaisuuksiin, kuten perhejuhliin. Alueellisesti voi kuitenkin olla voimassa suosituksia muun muassa yksityistilaisuuksien rajoittamisesta, jotka jokaisen on syytä huomioida.

Epidemiatilanne voi muuttua nopeasti. Joukkoaltistumisia voi syntyä, jos hygienia- ja turvallisuusohjeita ei noudateta. Aluehallintovirasto voi tarvittaessa tehdä uusia päätöksiä joulukuun ajalle, jos tautitilanne pahenee yksittäistä kuntaa laajemmalla alueella.