Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus päätti: Maahantulon rajoitukset jatkuvat – Näin maahantuloa rajoitetaan eri maista

Maahantulon rajoituksia jatketaan Suomessa 13. joulukuuta asti, päätti valtioneuvosto tänään. Syynä on se, että koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa ja muualla Euroopassa tilanne on selvästi huonompi kuin Suomessa.

Maahantulorajoituksia on asetettu niistä maista tuleville, joissa koronan ilmaantuvuus on edellisen 14 vuorokauden aikana ollut yli 25 uutta tautitapausta 100 000:ta henkeä kohden. Sama raja-arvo koskee Schengen-alueen maita, Schengen-alueeseen kuulumattomia EU-maita ja Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Sisärajaliikenteessä eli Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välisessä liikenteessä rajoituksia on Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin sekä Viron välillä.

Maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Säännöstä on kuitenkin muutama poikkeus: Ilman 10 päivän karanteenia on edelleen mahdollista päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä, työmatkaliikenne tai muu välttämätön syy Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen välillä sekä työssäkäynti Suomessa Ruotsista ja Virosta. Myöskään huvialusliikennettä EU- ja Schengen-maista Suomeen ei rajoiteta.

Ulkorajaliikenteessä eli Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välisessä liikenteessä on 23. marraskuuta alkaen yksi muutos: rajoitukset palautetaan Uruguayn asukkaille Uruguaysta Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Maahantulon rajoitukset on jo poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Japanin, Ruandan, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä. Vapautus koskee näiden maiden asukkaita.

Rajoitukset poistuvat myös Kiinan sekä Hongkongin ja Macaon erityishallintoalueiden asukkailta, jotka matkustavat näiltä alueilta Suomeen, jos EU:n neuvosto toteaa vastavuoroisuuden riittävän toteutumisen.

Seuraavista Euroopan maista voi edelleen tulla Suomeen työmatkalle tai muusta välttämättömästä syystä: Andorra, Bulgaria, Irlanti, Kroatia, Kypros, Monaco, Romania, San Marino ja Yhdistynyt kuningaskunta. Näiden maiden maahantulon rajoitukset ovat sisärajavalvonnan rajoituksia vastaavat. Maahantulijoille kuitenkin suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Muiden Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden osalta maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen ja muihin EU- ja Schengen valtioihin, kauttakulkuliikenteen Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä muun välttämättömän liikenteen. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.