Uudenmaan vuoden kylä 2021 valittiin – Valkjärvi sijoittui toiselle sijalle

Valkjärvellä toimii aktiivinen kyläyhdistys Riitta Ketola
Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Uudenmaan Kylät ry ja SILMU-kylät ovat valinneet Uudenmaan vuoden kyläksi 2021 Kulloon kylän. Valinta julkistettiin tämän viikon torstaina. Kulloo on noin 1100 asukkaan kylä, joka sijaitsee Porvoon länsipuolella, itäisellä Uudellamaalla.

Myös Nurmijärvellä sijaitseva Valkjärven kylä oli kilpailussa ehdolla.

Uudenmaan Kylät ry:n kyläasiamies Anu Nilsson kertoo, että Valkjärvi sijoittui tiukassa kilpailussa sijalle 2.

Muut kilpailun ehdokkaat olivat Kulloon ja Valkjärven lisäksi Antskog Raaseporista, Borgby-Hertsby Sipoosta, Ohkola Mäntsälästä ja Tolkkinen Porvoosta.

Kulloon voittoa perusteltiin muun muassa sillä, että elinvoimaisen kyläyhteisön taustalla on satavuotias kyläyhdistys, joka on uudistunut rohkeasti viime vuosina.

– Perinteinen ruotsinkielinen kotiseutuyhdistys on muutettu kaksikieliseksi kyläyhdistykseksi. Kyläläiset työskentelevät pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti yhteisöllisyyden parantamiseksi kyläohjelman avulla ja panostamalla kyläturvallisuuteen, tiedotteessa kerrotaan.

Kylä satsaa paljon myös palveluiden kehittämiseen ja tekee tiivistä yhteistyötä Porvoon kaupungin ja alueen yrittäjien kanssa.

Kylässä on kymmenkunta muuta yhdistystä ja yhteistyönä kylällä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Uudenmaan vuoden kylä -kilpailun valintaraati kiinnitti myös erityisesti huomiota kylän viestintään. Kylälehti Byapressen, jonka ensimmäinen numero näki päivänvalon jo 1940-luvulla, sai kiitosta ja kylän verkkosivut ja sosiaalisen median käyttö todettiin esimerkilliseksi.

Valintaraati päätti myös antaa kunniamaininnan 100 asukkaan Antskogille Raaseporissa, joka on juuri tehnyt oman kyläsuunnitelman kylän kehittämiseksi.

– He tekevät mm. erityisen hyvää toimintaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Kuten he itsekin ovat todenneet, he tekevät niin pieneksi kyläksi valtavasti omin avuin, tiedotteessa perustellaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut