In Memoriam: Matti Ahdeoja – viimeinen oikea vallesmanni

Matti Ahdeoja.

Markku Tuominen29pitkäaikainen

Kihlakunnanneuvos, poliisipäällikkö, varatuomari Matti Kalervo Ahdeoja menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Nurmijärvellä 24. heinäkuuta 2020. Hän oli 87 -vuotias, syntynyt Perniössä 13. helmikuuta 1933.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Salon yhteislyseosta 1955 hän aloitti oikeustieteen opinnot ja valmistui lainopin kandidaatiksi 1961. Ahdeoja toimi aluksi nimismiehenä Evijärvellä ja Kaustisella. Ahdeoja nimitettiin Nurmijärvelle nimismieheksi 1969.

Ahdeojan aloittaessa Nurmijärvellä oli noin 15 000 asukasta ja hänen lopettaessaan asukkaita oli noin 33 000, joten töitä oli paljon. Ahdeojan mottona oli: ”Hallinto on ihmistä varten, eikä ihminen hallintoa.”

Ahdeoja oli osallistunut kunnallispolitiikkaan jo Evijärvellä ja Kaustisella valtuutettuna. Sama jatkui Nurmijärvellä ja Ahdeoja toimi kokoomuksen valtuutettuna 27 vuotta, Nurmijärven kirkkovaltuustossa seitsemän vuotta ja Nurmijärven yksityisen yhteiskoulun johtokunnassa 20 vuotta. Sekä valtakunnallinen että paikallinen media käytti mielellään Ahdeojaa ajankohtaisten asioiden tulkitsijana, koska hän osasi esittää asian ymmärrettävästi ilman kiertoilmaisuja. Ahdeojan ajatukset tulivat tutuiksi kaikille nurmijärveläisille.

Esimiehenä Ahdeoja oli vaativa mutta ymmärtäväinen. Henkilökunta arvosti esimiestä, jonka linjaukset olivat selkeät. Ääntään hänen ei tarvinnut korottaa, jo yskähdyksen sävystä pystyi päättelemään, menikö jokin operaatio hyvin tai huonosti. Ahdeojaan pystyi luottamaan ja hän luotti henkilökuntaansa sekä seisoi vaikeissakin tilanteissa vahvana tukena.

Myös nurmijärveläiset luottivat nimismieheensä, jolta sai lainopillisia neuvoja jopa virka-ajan ulkopuolella. Ahdeoja ratkoi työhuoneessaan monia siviiliriitoja, jotta asiaa ei tarvinnut viedä käräjille. Ahdeojan jykevä olemus tunnettiin pitäjässä hyvin.

Ahdeoja vastusti päättäväisesti Liikkuvan poliisin lakkauttamista, hän halusi poliisin toimivan liikenteen valvonnassa ihmisten kanssa kasvokkain ja neuvovan heitä. Ahdeoja osasi ennustaa muodostettavien suurten poliisiyksiköiden etäännyttävän poliisin alueen asukkaista.

Ahdeoja harrasti historiaa ja matkailua. Erityisesti Baijerin ja Itävallan vuoristomaisemat olivat hänen suosikkejaan. Myös Kustavin rantamökki oli tärkeä virkistyspaikka.

Ahdeoja oli nuorena tehnyt maatalon töitä ja hän oli sen vuoksi aina kiinnostunut maanviljelyksen tilasta sekä maanviljelijöiden työstä. Suomen kieli, Aleksis Kivi ja suomalaisuuden juuret olivat Ahdeojalle tärkeitä. Ahdeoja toimi Suomalaisuuden liiton hallituksessa 20 vuotta. Sota-aikana toiminta Suojeluskunnan sotilaspojissa oli juurruttanut Ahdeojaan vahvan isänmaallisuuden. Sotilasarvoltaan Ahdeoja oli reservin luutnantti.

Yhteiskunnallisista ansioistaan hänelle myönnettiin harvinainen kihlakunnanneuvoksen nimi ja arvo. Lisäksi hänet oli palkittu suomen Leijonan ritarikunnan 1. luokan ritarimerkillä ja poliisin ansioristillä.

Ahdeojan mukana katosi osa sellaista suomalaista tapaa ymmärtää ihmisten elämää ja arvoja, joka on luonut pohjan sille kunnioitukselle, jota ihmiset on tunteneet ollessaan tekemisissä hädänkin hetkellä esivallan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut