Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven tartunnat keskittyvät Klaukkalaan – "Yhtä tärkeää noudattaa rajoituksia ja suosituksia joka puolella kuntaa"

Keusoten johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen mukaan Nurmijärven alueen koronatartunnat keskittyvät tällä hetkellä Klaukkalan alueelle.

Myös HUS:n ylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi perjantaina HUS:n tiedotustilaisuudessa, että Klaukkala on yksi Uudenmaan alueista, joissa tartuntoja on todettu keskimääräistä enemmän asukaslukuun suhteutettuna.

NU:kin on uutisoinut tänä syksynä mm. seitsemästä eri koulusta, joissa on todettu joukkoaltistumisia. Näistä yksi sijaitsee Perttulassa ja kuusi Klaukkalassa.

Laitinen-Parkkonen epäilee, että joukkoaltistumisten keskittyminen eteläiselle alueelle liittyy todennäköisesti liikkumiseen pääkaupunkiseudun suuntaan ja sieltä takaisin.

Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että tartunnan mahdollisuus ei rajaudu kunnan sisällä tietyille alueille.

– Tartuntoja tapahtuu paitsi perheiden sisällä, paljon myös työpaikoilla, harrastuksissa ja illanvietoissa. Tämäntyyppisistä tilanteista tartunnan saaneet voivat asua eri puolilla kuntaa, liikkuvuutta on alueella paljon, joten esim. sairastuneen katuosoite ei kerro siitä mistä päin kuntaa tai Uuttamaata tartunta on saatu, Laitinen-Parkkonen muistuttaa.

Myös kunnanjohtaja Outi Mäkelä kehottaa muistamaan, että epidemiatilanne koskee koko kuntaa.

– Sairastuneita ja karanteenissa olevia on myös muilla alueilla, joten on yhtä tärkeää noudattaa rajoituksia ja suosituksia joka puolella kuntaa, Mäkelä sanoo.

Laitinen-Parkkosen mukaan perheiden, työpaikkojen, harrastusten ja illanviettojen lisäksi yleisimpiä tartunnan lähteitä nurmijärveläisillä on tämän syksyn aikana olleet ulkomaan matkat.

Ikähaarukassa suurin osa tartunnan saaneista on työikäisiä.

Mikä sitten selittää sen, että tartuntojen määrä on jo yli tuplaantunut lokakuusta? Nurmijärvellä on todettu marraskuussa jo 50 koronatartuntaa, kun loka-syyskuussa kuukausilukemat ovat pyörineet kahdenkymmenen tuntumassa.

– Virus on leviämisvaiheessa pääkaupunkiseudulla, ja kun liikutaan paljon siihen suuntaan tartunnat leviävät helposti meidänkin alueelle, Laitinen-Parkkonen vastaa.

Niin Pirjo Laitinen-Parkkonen kuin Outi Mäkelä painottavatkin sitä, että ohjeiden ja määräysten noudattaminen on erityisen tärkeää.

– Taudin ilmaantuvuus on nyt viikonlopun aikana noussut yli 60/100000/14 vrk, eli nousu on todella nopeaa alueellamme. Keusoten alueella on esimerkiksi suositus yli 20-vuotiaitten ryhmäharrastuksista laajennettu koskemaan myös muita kuin urheiluharrastuksia 23.11 alkaen kolmeksi viikoksi, mikä eroaa pääkaupunkiseudun väljemmästä suosituksesta. Kaikkien panosta tarvitaan nyt, jotta ei jouduta laajenemisvaiheeseen. Noudattamalla suosituksia ehdimme vielä estää viruksen etenemistä, Laitinen-Parkkonen sanoo.

Myös Mäkelä vetoaa kuntalaisiin.

– Uusilla rajoituksilla pyrimme ennaltaehkäisemään leviämisvaiheeseen joutumista. Jos tilanne etenee leviämisvaiheeseen, niin jäljtys ja testaus, etenkin jäljitys saattaa ryöpsähtää käsistä. Nämä ovat ne toimet, mitä voimme tehdä, ennen kuin tarvitsee sulkea yksiköitä. Ja se on kuitenkin varmaan enemmistön toive, että koulut ja päiväkodit voidaan pitää avoinna.