Liki 40 vuoden odotus päättyy – Kunnanjohtaja Outi Mäkelä: Kehätien avaaminen vuosituhannen isoin juttu

Liikenne: Klaukkalan kehätie avataan liikenteelle torstaina.

Kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen, kulttuurituottaja Janne Raudaskoski ja kunnanjohtaja Outi Mäkelä ovat innoissaan kehätien avautumisesta. Nurmijärven kunta

Riikka Laine

Vuosikymmeniä odotettu Klaukkalan kehätie otetaan käyttöön torstaina. Tien tarkkaa avaamisaikaa ei ole tiedossa, mutta ensimmäiset autot tielle päästetään hiljaisen liikenteen aikaan.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä iloitsee tien avaamisesta, sillä Klaukkalan kehätien avaaminen on hänen mukaansa Nurmijärvellä vuosituhannen isoin juttu.

Mäkelän tietojen mukaan tie on ollut vireillä jo liki 40 vuotta.

– Tämä on kunnalle tärkein hanke, sillä ilman kehätietä Klaukkala ei olisi voinut kasvaa, emmekä olisi voineet kaavoittaa tänne lisää asuntoja. Klaukkalan kasvu on kuitenkin koettu tärkeäksi MAL-asuntotuotantotavoitteiden saavuttamiseksi ja alue selkeästi kiinnostaa muuttajia, kun yhteydet pääkaupunkiseudulle ovat eteläiseltä Nurmijärveltä parhaat. Ruuhkat ovat olleet kuitenkin Klaukkalan isoin harmi, ja moottoritiellä ruuhkat ovat ylettyneet jopa Keimolan portille asti ja olleet liikenneturvallisuusriski varsinkin talvisaikaan.

Nyt Mäkelä uskoo, että Klaukkala pääseekin taas kehittymään, kun yhteydet paranevat ja läpiajoliikenne siirtyy pääosin kehätielle, eikä Lopelle tai Vihtiin suuntaavien tarvitse kulkea enää Klaukkalan läpi. Kunnassa uskotaan kehätien käyttöönoton lisäävän keskustan asumisviihtyvyyttä ja liikenneturvallisuutta.

Osa kuntalaisista on epäillyt, että nyt myös asiointi Klaukkalan keskustan yrityksissä vähenee, mutta Mäkelä näkee asian toisin.

– Uskon, että tämä houkuttelee pikemminkin asioimaan enemmän Klaukkalan yrityksissä, kun pahin ruuhka helpottaa. Nyt ruuhkat eivät ole houkuttaneet poikkeamaan Klaukkalantieltä iltapäivällä tai aamulla pahimpiin ruuhka-aikoihin.

– Kehätien avaaminen mahdollistaa myös kunnalle uuden Sudentullin yritysalueen avaamisen kehätien varrelle ja helpottaa raskaan liikenteen kulkemista, Mäkelä kertoo.

Mäkelä haluaa kiittää kehätien mahdollistamisesta valtion ja urakoitsijan lisäksi myös naapurikuntia, jotka ovat olleet kannattamassa hankkeen toteuttamista.

Hänen mukaansa kehätie on osoitus siitä, miten tärkeää alueellinen edunvalvonta ja kuntien välinen yhteistyö on.

– Tie on yhdessä nähty tärkeäksi ja MAL-neuvotteluissa priorisoitu siksi korkealle. Toki myös kunnan edustajat ovat käyneet useamman kerran karvalakit kourassa tapaamassa valtioneuvoston edustajia ja pitäneet hanketta ansiokkaasti esillä, jotta meille merkittävä, mutta valtion mittaluokassa pieni hanke saataisiin toteutettua.

– Toivoisin, että valtiolla olisi jatkossakin rahaa kasvavan alueen infraan, sillä nykyisin kunnat joutuvat kantamaan tästä ison vastuun. Meilläkin on ollut vaarallisia risteyksiä valtion teillä, jotka kunta on itse joutunut laittamaan kuntoon. Se on epäreilua, kun kunta huolehtii asumisesta ja siitä, että työpaikat löytyisivät läheltä, mutta silti kasvavien alueiden infraan ei tunnu löytyvän valtiolta rahaa niin paljon kuin muualle, Mäkelä kritisoi.

Ja kun yksi iso hanke saadaan maaliin, niin kunnanjohtaja muistuttaa liikenneyhteyksien kehittämistarpeiden jatkumisesta. Mäkelä kokee, että kehätien rakentaminen on avaus Kehä IV:lle. Hän kertookin kunnan keskustelleen Väyläviraston kanssa siitä, josko kehätie olisi nimetty jo nyt Kehä IV:ksi, mutta valtion puolella oltiin varovaisia asian kanssa.

– Kehätie on joka tapauksessa Kehä IV:n alku ja se tulee olemaan merkittävä poikittaisväylä Nurmijärveltä Järvenpään ja Tuusulan suuntaan. Nykyinen tieyhteys sinne on vaarallinen ja hankala, ja kun esimerkiksi poliisin asiointia keskitetään koko ajan enemmän sinne suuntaan, niin asiointitarve Nurmijärveltä Järvenpään suunnassa lisääntyy. Siksi toivomme Kehä IV:n suunnittelun käynnistyvän mahdollisimman pian, Mäkelä sanoo.

Lisäksi kunnanjohtaja kokee tärkeäksi Hämeenlinnanväylän kolmikaistaistamisen.

Hän toki myöntää, että myös kunnan omia liikennehankkeita Klaukkalan sisällä tulee nyt kehittää, sillä kehätie ei yksistään vielä ratkaise kaikkea.

– Nurmijärven kasvu on hyvässä vauhdissa ja uskoisin Vanha-Klaukan tonttien myynnin alkaessa myös muun Klaukkalan lisäävän kiinnostusta. Toki tonttien myynti on sitten kiinni myös yksityisten tonttimyynnistä. Mutta on tärkeää, että jatkamme päämäärätietoisesti tieyhteyksien kehittämistä ja niihin täytyy ohjata rahaa myös tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

Klaukkalan kehätien rakentaminen häiritsi moottoritietä ennennäkemättömän vähän – "Pyrimme minimoimaan haitan"

Klaukkalan Kehätie avataan torstaina – valoteos ja radiolähetys juhlistavat avajaisia

Klaukkalan kehätie

Klaukkalan kehätie on uusi Klaukkalan keskustaajaman kiertävä yhteys.

Tie tehtiin helpottamaan Klaukkalan ruuhkaisuutta. Nykyisin Klaukkalantiellä kulkee noin 18 000 autoa vuorokaudessa, joista kolmanneksen on arvioitu siirtyvän kehätielle.

Kehätie haarautuu Metsäkylän kohdalla valtatieltä 3 ja yhdistyy Perttulan päässä Lopentiehen.

Pituudeltaan noin 7,5 kilometriä oleva tie on yksiajoratainen ja leveydeltään 10 metriä.

Kehätien rakentamisen yhteydessä on rakennettu lisäksi Kirkkotien (E2), Luhtajoentien (E3), Metsäkylän (E4) ja Lamminsuon (E5) eritasoliittymät sekä tie- ja katujärjestelyjä tarpeellisilta osin.

Tien rakennustyöt käynnistyivät helmikuussa 2019. Pääurakoitsijana on toiminut Kreate, ja yhteensä tietä on ollut tekemässä noin 600 henkilöä eri urakoitsijoilta.

Tie piti alkuperäisen suunnitelman mukaan ottaa liikenteelle syksyllä 2021, mutta nyt se saadaan liikenteen käyttöön miltei vuosi etuajassa. Osa töistä jatkuu toki vielä liikenteelle oton jälkeen ensi kevään ajan.

Tien kustannusarvio oli alkujaan 42 miljoonaa, mutta tuoreimman arvion mukaan kokonaiskustannusarvio on 33,2 miljoonaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut