Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Influenssarokotteet loppumassa – Keusote sulki ajanvarauksensa ja ryhtyy perumaan jo varattuja rokotusaikoja

Influenssarokotteiden suuren kysynnän ja rokotteiden saatavuusongelman vuoksi rokotusten ajanvaraus on suljettu koko Keusoten alueella ja jo varattuja rokotusaikoja ryhdytään perumaan ensi viikolla. Jos aika perutaan, siitä ilmoitetaan asiakkaalle.

– Jäljellä olevat influenssarokotukset annetaan ensisijaisesti riskiryhmään kuuluville, Keusoten avopalveluiden koordinoiva hoitotyön esimies Miia Seistilä-Kyle kertoo.

Tähän mennessä kausi-influenssarokotuksen Keusoten alueella on saanut 35 000 ihmistä.

–  Alunperin varauduimme rokottamaan 60 000 henkilöä, mutta näyttää siltä, ettei tähän päästä.

Seistilä-Kylen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on luvannut ensi viikolla tiedottaa, onko rokotteita mahdollista tilata lisää.

Tämänhetkisen tiedon mukaan vastaus on ei, koska lääketehtaat valmistavat rokotteita ennakkotilausten perusteella.

Rokotteiden valtava kysyntä yllätti kaikki.

Erkki Kostiainen, Apteekkariliitto.

– Kun kausi-influenssa on ohi, rokotteet ovat käyttökelvottomia. Viruskanta vaihtuu ja seuraavan vuoden influenssakaudella tarvittava rokote on erilainen, Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen sanoo.

Tämä vuosi yllätti kaikki. Influenssarokotteiden kysyntä on ollut niin valtavaa, että ne ovat loppuneet niin apteekeista kuin rokotteiden tukkuliikkeistäkin. Ylensä tilanne on päinvastainen ja rokotteita päätyy tuhatmäärin jätteisiin.

– Kukaan ei osannut varautua tähän, sillä koronasta ei tiedetty silloin, kun rokotteita tilattiin.

Tämän kausi-influenssan rokotteet ovat nimeltään Vaxigriptetra ja Fluarix Tetra. Niiden saatavuuden voi tarkistaa www.apteekki.fi -sivuston lääkehausta. Palvelu on uusi, se otettiin käyttöön vasta viime kesänä.

– Palvelu käy läpi lähes 800 apteekin varastot 15 minuutin välein.

Kummankin influenssarokotteen kohdalla haun tulos on synkkä. Vähän kello 11:n jälkeen keskiviikkona lääkehausta selviää, että satojen apteekkien joukossa on vain muutamia, joilla rokotteita pitäisi vielä olla. Varmaa se ei kuitenkaan ole.

– Koska apteekkien varastotilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, rokotteiden saatavuus on syytä puhelimitse varmistaa.

Työntekijöilleen influenssarokotuksen tarjoavilla yrityksilläkin saattaa rokotteita vielä olla.

– Jos rokotuksen jostain saa, niin nyt jos koskaan se kannattaa ehdottomasti ottaa, kun koronvirustilanne on mikä on, Kostiainen tähdentää.

Vaikka ajanvaraus on suljettu ja jo varattuja aikoja aletaan perua, niin Keusoten palvelujen piirissä olevien ikäihmisten influenssarokotukset jatkuvat ainakin toistaiseksi aivan kuten on suunniteltukin niin asumispalveluissa, kotihoidossa, muistipoliklinikoilla kuin omaishoidossakin.

Sama koskee vammaisten asumisyksiköissä jo aloitettuja rokotuksia. Ne jatkuvat.

Muille Keusote-alueen riskiryhmäläisille rokotuksia annetaan rokotustarvearvion perusteella. Lisätietoja saa vastaanottojen puhelinpalvelusta 019-226 0505 kello 8-20. Neuvolan asiakkaiden puhelinpalvelu rokotusasioissa on 019 226 0128.