Mikä on Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanne? Oireilua on, mutta "ei erityisen paha sisäilmakohde"

Koulut: Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanne mietityttää palveluverkkopäätösten alla.

Osa Nurmijärven Yhteiskoulun rakennuksista esitetään korvattaviksi uudisrakennuksilla. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven Yhteiskoulun rakennus on keskeisessä roolissa kunnan tulevissa palveluverkkosuunnitelmissa, mutta koulun sisäilmatilanne herättää kysymyksiä.

NYK:n rakennuksia on korjattu viime vuosina useampaan otteeseen sisäilman parantamiseksi. Silti kunnan palveluverkkokyselyn vastauksista käy ilmi, että koulussa oireillaan yhä jonkun verran.

Nurmijärveläisvaltuutetut Riikka Raekannas ja Taneli Kalliokoski (kesk.) ovatkin pyytäneet kunnalta Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanteen ja rakennuksen kunnon kartoitusta. Raekankaan ja Kalliokosken mukaan olisikin tärkeää nyt tietää rakennuksen todellinen tilanne, jotta palveluverkkopäätökset voidaan tehdä tilanne silmällä pitäen.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen myöntää, että Sarjala-rakennuksessa on koettu jonkin verran huonoa sisäilmaa. Sisäilmatyöryhmässä kohde ei näyttäydy kuitenkaan hänen mukaansa tällä hetkellä erityisen pahana sisäilmakohteena, vaan on keskikastia.

– Nykytilanteessa NYK on melko normaali vanha koulu, Könönen sanoo.

NYK:n viimeisin sisäilmatutkimus on valmistunut 2016, ja sen jälkeen koulussa tehtiin ilmanvaihto- ja tiivistyskorjauksia 2017–2018. Ensi vuonna on puolestaan tarkoituksena tehdä Mikkola-rakennuksessa 2,3 miljoonan peruskorjaus ja saattaa sen sisäilma kuntoon. Mikkolan korjausta on viivästyttänyt mm. lukioratkaisun odottelu.

Könösen mukaan uutta koko koulun kattavaa sisäilmatutkimusta ei ole vielä suunnitteila.

– Tutkimukseen kannattaa käyttää määrärahoja, sitten kun uudesta tutkimuksesta on eniten hyötyä. Vuoden 2016 tutkimus antaa edelleen paljon informaatiota, Könönen vastaa.

Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että NYK:ssä tarvitaan 10 vuoden sisällä joko peruskorjaus tai toinen vaihtoehto on purkaa pois vanhoja osia ja korvata niitä uudisrakennusosilla. Hän myöntää, että ensi vuonna kuntoon laitettavan Mikkolan ohella varmaan kaikki muutkin rakennukset vaativat korjaustoimenpiteitä jollain aikavälillä.

– Meidän kannattaa todennäköisesti valita vaihtoehto purkaa vanhoja osia ja tehdä uusia mahdollisuuksien mukaan, hän sanoo.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esittääkin nyt kunnanhallitukselle palveluverkkosuunnitelman osana, että NYK:n Törmä ja Erkkilä korvattaisiin uudisrakennuksilla 2027–2029.

Lisäksi kunta suunnittelee mahdollista luopumista Kivelän ja Sarjalan rakennuksista, joita ei ole alunperinkään suunniteltu koulukäyttöön. Niiden kohtalo riippuu toki tulevista oppilasmääristä ja siitä, millainen tarve koululla tiloille on.

Nurmijärven yhteiskoulu

Nykyinen koulurakennus, Erkkilä, valmistui 1955. Ensimmäinen laajennusosa, Törmä, valmistui 1962 ja toinen laajennusosa, Mikkola, 1991.

Kolmas lisärakennus, Askola, valmistui 2008.

Kouluun kuuluu myös 1938 tehty Sarjala ja 1930 tehty Kivelä.

Koulun sisäilmasaneeraus alkoi alun perin marraskuussa 2017, jolloin kohteena oli Törmä-rakennus, jossa sijaitsee mm. koulun juhlasali.

Sitä ennen vanhemmat vaativat nopeutta sisäilmaongelmien hoitoon.

Mikkolan peruskorjaus

Mikkolan peruskorjauksessa on tarkoituksena uusia lattiapinnoitteet ja maalata seinät, uusia alakatot, hankkia uudet kiintokalusteet ja -varusteet sekä uusia talotekniikkaa, kuten ilmanvaihtokoneet ja sähköasennukset.

Lisäksi ullakon iv-konehuoneeseen tehdään kulku kierreportaan kautta ja rakennuksen lasitunneli muutetaan lämmöneristetyksi ja vettä pitäväksi.

Peruskorjaushankkeen ensimmäinen vaihe toteutettiin 2017–2018. Ensimmäiseen vaiheeseen sisältyivät sisäilmatutkimuksen edellyttämät pienemmät korjaukset, kuten ilmanvaihto- ja tiivistyskorjaukset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut