Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanne? Oireilua on, mutta "ei erityisen paha sisäilmakohde"

Koulut: Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanne mietityttää palveluverkkopäätösten alla.

Nurmijärven Yhteiskoulun rakennus on keskeisessä roolissa kunnan tulevissa palveluverkkosuunnitelmissa, mutta koulun sisäilmatilanne herättää kysymyksiä.

NYK:n rakennuksia on korjattu viime vuosina useampaan otteeseen sisäilman parantamiseksi. Silti kunnan palveluverkkokyselyn vastauksista käy ilmi, että koulussa oireillaan yhä jonkun verran.

Nurmijärveläisvaltuutetut Riikka Raekannas ja Taneli Kalliokoski (kesk.) ovatkin pyytäneet kunnalta Nurmijärven Yhteiskoulun sisäilmatilanteen ja rakennuksen kunnon kartoitusta. Raekankaan ja Kalliokosken mukaan olisikin tärkeää nyt tietää rakennuksen todellinen tilanne, jotta palveluverkkopäätökset voidaan tehdä tilanne silmällä pitäen.

Nurmijärven kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen myöntää, että Sarjala-rakennuksessa on koettu jonkin verran huonoa sisäilmaa. Sisäilmatyöryhmässä kohde ei näyttäydy kuitenkaan hänen mukaansa tällä hetkellä erityisen pahana sisäilmakohteena, vaan on keskikastia.

– Nykytilanteessa NYK on melko normaali vanha koulu, Könönen sanoo.

NYK:n viimeisin sisäilmatutkimus on valmistunut 2016, ja sen jälkeen koulussa tehtiin ilmanvaihto- ja tiivistyskorjauksia 2017–2018. Ensi vuonna on puolestaan tarkoituksena tehdä Mikkola-rakennuksessa 2,3 miljoonan peruskorjaus ja saattaa sen sisäilma kuntoon. Mikkolan korjausta on viivästyttänyt mm. lukioratkaisun odottelu.

Könösen mukaan uutta koko koulun kattavaa sisäilmatutkimusta ei ole vielä suunnitteila.

– Tutkimukseen kannattaa käyttää määrärahoja, sitten kun uudesta tutkimuksesta on eniten hyötyä. Vuoden 2016 tutkimus antaa edelleen paljon informaatiota, Könönen vastaa.

Hänen mukaansa on kuitenkin selvää, että NYK:ssä tarvitaan 10 vuoden sisällä joko peruskorjaus tai toinen vaihtoehto on purkaa pois vanhoja osia ja korvata niitä uudisrakennusosilla. Hän myöntää, että ensi vuonna kuntoon laitettavan Mikkolan ohella varmaan kaikki muutkin rakennukset vaativat korjaustoimenpiteitä jollain aikavälillä.

– Meidän kannattaa todennäköisesti valita vaihtoehto purkaa vanhoja osia ja tehdä uusia mahdollisuuksien mukaan, hän sanoo.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esittääkin nyt kunnanhallitukselle palveluverkkosuunnitelman osana, että NYK:n Törmä ja Erkkilä korvattaisiin uudisrakennuksilla 2027–2029.

Lisäksi kunta suunnittelee mahdollista luopumista Kivelän ja Sarjalan rakennuksista, joita ei ole alunperinkään suunniteltu koulukäyttöön. Niiden kohtalo riippuu toki tulevista oppilasmääristä ja siitä, millainen tarve koululla tiloille on.