Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointilautakunta NUUKA:n toimenpiteistä: Säästöjen vaikutukset arvioitava

Hyvinvointilautakunta on antanut lausuntonsa Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman (NUUKA) toimenpidesuunnitelmasta sekä sopeutetusta investointisuunnitelmasta. Toimenpidesuunnitelma on vuosille 2021–2025 ja sopeutettu investointisuunnitelma vuosille 2021–2029.

Hyvinvointilautakunta hyväksyy toimenpidesuunnitelman ehdollisena siten, että kustannussäästöille tehdään vaikuttavuusarviointi, jossa huomioidaan sidosryhmien ja kuntalaisten mielipiteet. Hyvinvointilautakunta esittää myös joidenkin hankkeiden poistamista sopeutetusta investointisuunnitelmasta.

Lautakunta nostaa erityiseen tarkasteluun joitakin toimenpiteitä, joista sen mielestä tulee tehdä vaikuttavuusarvioinnit hyvinvoinnin näkökulmasta ennen kuin päätetään niiden toteuttamisesta.

Tällaisia toimenpiteitä ovat Kissankellon uima-allasavustuksesta luopuminen, Monikkotalon, Märkiön leirikeskuksen ja Sääksin kahvion toimintojen uudelleenjärjestelyn selvittäminen sekä opistoille maksettavan Monikon vuokra-avustuksen lakkauttaminen.

Vaikutusarviointia tarvitsevat lausunnon mukaan myös aikuisten liikuntasalien käyttömaksun korottaminen, katukunnossapitoon esitetyt muutokset, esimerkiksi talvikunnossapidon laatutaso ja ulkovalaistus yksityisteillä, sekä Porkkalan mökin myynti.

Lautakunta toteaa, että Kissankellon uima-allas tuottaa merkittävässä määrin hyvinvointipalveluja eri-ikäisille kunnan asukkaille Klaukkalassa, eivätkä kaikki Kissankellon asiakkaat eivät voi käyttää Rajamäen uimahallin palveluja. Monikkotalo, Märkiön leirikeskus ja Sääksin kahvio taas ovat lautakunnan mielestä merkittäviä nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta, ja toimenpiteestä voi aiheutua merkittäviä kustannuksia muualla.

Monikon vuokrista vuokra-avustusta saavien opistojen kanssa tulee taas neuvotella uudelleen. Katukunnossapidon muutosten osalta tulee selvittää turvallisuusvaikutukset. Porkkalan mökin myyntiä hyvinvointilautakunta ei pidä ajankohtaisena, sillä se arvelee mökin hinnan nousevan tulevina vuosina.

Hyvinvointilautakunta esitti lisäksi, että toimenpidesuunnitelmaan lisättäisiin kunnan tilojen, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen, vuokraamisen mahdollisuus vapaa-ajan harrastuksiin tai perhejuhliin.

Hyvinvointilautakunta ehdottaa myös, että investointiohjelmasta poistettaisiin Klaukkalan Tiiran kuntoradan kunnostus, koska Klaukkalan alueen muut kuntoradat ovat hyvässä kunnossa ja aktiivisessa käytössä. Lautakunta ei myöskään pidä Sääksin tykkilumiladun sähkön ja veden rakentamista Nuuka-ohjelman mukaisena investointina, vaan hanke pitäisi poistaa investointiohjelmasta.

Ennen hyvinvointilautakuntaa kestävä kasvu -ohjelman toimenpidesuunnitelmasta ja sopeutetusta investointisuunnitelmasta ovat antaneet lausuntonsa elinvoimalautakunta, asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta ja tekninen lautakunta.

Elinvoimalautakunta totesi lausunnossaan esitettyjen käyttö- ja investointitalouden sopeutusten olevan kunnan talouden tervehdyttämisen kannalta perusteltuja, ja esittää hallitukselle sekä edelleen valtuustolle NUUKA:n toimenpidesuunnitelman hyväksymistä esitetyssä muodossa sekä puoltaa sopeutetun investointiohjelman 2021-2029 soveltamista talouden kokonaisratkaisussa.

Lisäksi lautakunta totesi kokoukseen tuodun laajan materiaalin olevan käsittelyssä nyt ensimmäistä kertaa, eikä Nurmijärven kestävä kasvu -ohjelman (NUUKA) toimenpidesuunnitelmasta ole pystytty vielä keskustelemaan valtuustoryhmissä ja ryhmien välillä. Näistä syistä elinvoimalautakunta keskustelun jälkeen totesi, että kunnanhallitus ja valtuusto päättää lopullisesta sisällöstä myöhemmin omissa kokouksissaan.

Tiistaina kokoontunut asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta keskusteli NUUKA-toimenpideohjelmasta ja sopeutetusta investointiohjelmasta ja totesi, että ei hyväksy kaikkia esitettyjä toimenpiteitä, joten kokonaisuudesta tulee keskustella valtuustoryhmissä ja valtuustoryhmien välillä ennen lopullisia päätöksiä, ja että kunnanhallitus ja valtuusto päättävät lopullisesta sisällöstä myöhemmin omissa kokouksissaan.

Torstaina kokoontunut tekninen lautakunta totesi myös, että NUUKA-ohjelman toimenpidesuunnitelmasta ei ole pystytty vielä keskustelemaan valtuustoryhmissä ja ryhmien välillä. Näistä syistä tekninen lautakuntakin toteaa keskustelun jälkeen, että kunnanhallitus ja valtuusto päättää lopullisesta sisällöstä myöhemmin omissa kokouksissaan