Klaukkalan kehätien varteen suunnitteilla työpaikka-alueita – Sudentullin kaavoitus alkamassa ensi vuonna

Yritykset: Kehätien varteen on osoitettu kaksi aluetta työpaikoille.

Riikka Jokinen

Riikka Jokinen

Marraskuussa ajoneuvoliikenteelle avautunut Klaukkalan kehätie tarjoaa tulevaisuudessa myös paikan uusille yrityksille. Tien varrelle on kaavailtu kahta työpaikka-aluetta: Sudentullia ja Mäyränkalliota.

Molemmat työpaikka-alueet on merkitty Klaukkalan osayleiskaavaan.

Sudentullin työpaikka-alue sijoittuu kehätien pohjoispuolelle, Perttulasta tultaessa lähelle Kirkkotien eritasoliittymää. Eteläpuolelle jäävät Haikalan ja Mäntysalon asuinalueet.

– Alueesta on puhuttu joskus myös Jussila–Tyynelä-nimellä. Klaukkalan osayleiskaavan myötä alue nimettiin kuitenkin lähellä olevan kallion mukaan Sudentullin alueeksi, Nurmijärven kunnan yleiskaavapäällikkö Anita Pihala taustoittaa.

Koko alueen laajuus on noin 80 hehtaaria. Osayleiskaavan mukaan alueelle saa sijoittaa merkittävän, vaarallisia kemikaaleja varastoivan laitoksen/varaston.

Mäyränkallion työpaikka-alue on jaettu läntiseen ja itäiseen osaan. Mäyränkallion läntinen alue sijoittuu Hämeenlinnantien (maantie 130) ja Metsäkyläntien väliselle alueelle, kehätien eteläpuolelle. Alueen koko on noin 30 hehtaaria. Läntisestä alueesta käytettiin myös aiemmin nimitystä Lintumäen alue.

Mäyränkallion itäinen osa sijoittuu Hämeenlinnantien (maantie 130) ja Helsinki–Tampere-moottoritien väliselle alueelle, niin ikään kehätien eteläpuolelle. Alueen koko on noin 40 hehtaaria.

Pihala kertoo, että näistä työpaikka-alueista Sudentullin asemakaavoitus on alkamassa ensi vuonna.

Vielä aiemmin kunta edisti Mäyränkallion kaavoitusta, mutta nyt Sudentulli on kirinyt edelle.

– Mäyränkalliossa on haasteellisia kysymyksiä ratkaistavana, joten lähdemme nyt selvittämään tarkemmin Sudentullin kaavoitusta ja toivomme, että sieltä löytyisi edellytykset edetä kaavan hyväksymiseen asti, Pihala selventää.

Mäyränkallion haasteellisilla kysymyksillä Pihala viittaa muun muassa alueen keskeneräisiin maanomistusjärjestelyihin ja voimakkaasti alueen suunnitteluun vaikuttaviin luontoarvoihin.

– Lisäksi avoimena, hintavana kysymyksenä on se, miten alueelle tuodaan vesihuolto.

Nurmijärven kunnan teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan Mäyränkallion vesihuoltoon liittyy oleellisesti se, miten Kirkonkylän jätevedenpuhdistamo korvataan. Asiaa käsiteltiin Nurmijärven vesi -liikelaitoksen johtokunnassa marraskuussa. Asia etenee vielä kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn.

Mäyränkallion maanomistusta Pihala kuvailee haasteelliseksi. Sudentullin alue on puolestaan pääosin kunnan omistuksessa.

Pihalan mukaan Sudentullin asemakaava etenee valtuuston hyväksymiskäsittelyyn aikaisintaan kahden kolmen vuoden päästä.

– Alue on laaja, ja siellä on monenlaisia kysymyksiä ratkaistavana. Puhutaan siis kahdesta kolmesta vuodesta ennen kuin kaava saadaan hyväksymiskäsittelyyn.

Tämän jälkeen alueelle pitää vielä rakentaa muun muassa kunnallistekniikka ennen kuin yrityksille päästään luovuttamaan tontteja.

– Kaavan hyväksymisen jälkeen menee varmasti toiset kaksi kolme vuotta ennen kuin tontteja päästään luovuttamaan.

Minkä takia Sudentullin kaavoitusta ei ole edistetty jo aiemmin?

– Edellytys tälle on ollut se ,että meillä on kehätie. Lisäksi asemakaavoituspuolella on ollut viime vuosina niukat henkilöresurssit, mikä on varmasti vaikuttanut siihen, miten kaavahankkeita on priorisoitu, Pihala kommentoi.

Myös Mäyränkallion kaavoitusta pyritään edistämään tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan.

Sekä teknisen johtajan että yleiskaavapäällikön mukaan Nurmijärvellä on tarvetta Klaukkalan kehätien varteen sijoittuville työpaikka-alueille.

– Uskon, että näille tonteille on tulevaisuudessa kysyntää ja tarvetta. Klaukkala on kuitenkin kunnan taajamista lähimpänä Helsinkiä eikä Klaukkalassa ole tällä hetkellä kovinkaan montaa työpaikka-aluetta, Pihala sanoo.

"Vuosituhantinen virhe tapahtumassa Klaukkalassa" – jylhät kalliot ja ekologinen yhteys jäämässä työpaikka-alueen alle?

Luonnolle sittenkin lisää tilaa – Klaukkalaan suunniteltu työpaikka-alue kaventumassa?

Seuraavaksi Ilvesvuori pohjoinen

Seuraava Nurmijärvelle rakentuva työpaikka-alue on tämän hetken suunnitelman mukaan Ilvesvuori pohjoinen Kirkonkylässä.

Ilvesvuori pohjoisen asemakaavasta on kuitenkin valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöstä odotetaan alkuvuoden 2021 aikana.

Ilvesvuori pohjoisen kunnallistekniikan rakentamiseen on alustavasti varattu kunnan sopeutetussa investointiohjelmassa 2021–2029 vuodelle 2023 yhteensä 2,25 miljoonaa euroa.

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että vireille on tulossa lähiaikoina myös asemakaavamuutos eteläisen Ilvesvuoren alueella.

– Meillä on aivan Ilvesvuoren eteläkärjessä valmiita tontteja. Lähdemme tekemään siellä asemakaavamuutosta, jonka tarkoituksena on saada alueelle hieman joustavampi kaava, hän kertoo.

Sudentullin työpaikka-alueen kunnallistekniikan rakentamiselle on alustavasti varattu sopeutetussa investointiohjelmassa 250 000 euroa vuodelle 2023 sekä kaksi miljoonaa euroa vuosille 2025, 2027 ja 2029.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut