Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1980-luvun pelätty sairaus ei ole enää kuolemantuomio – koronan vuoksi taudin diagnooseja saattaa nyt jäädä todentamatta

Hivin hoito onnistuu Suomessa hyvin, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hiv-laaturekisterin tietojen mukaan peräti 98 prosenttia hiv-diagnoosin saaneista potilaista oli hiv-lääkityksellä vuonna 2019, ja heistä 94 prosentilla hoitotulos on hyvä. Lääkehoidon onnistumisessa ei todettu merkittäviä alueellisia tai tartuntatavan mukaisia eroja, kerrotaan THL:n tiedotteessa.

– Hoidon laadun mittaamisesta hyötyvät hoitoyksiköt ja ennen kaikkea hiv-hoidossa olevat potilaat. Lisäksi laaturekisterin tietoja voidaan käyttää hiv-seurannan ja epidemian ehkäisyn tukena, tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio sanoo tiedotteessa.

Tänään 1. joulukuuta vietetään maailman aids-päivää. Hi-virus eli hiv ja sen aiheuttama immuunikatotauti aids tulivat maailman tietoisuuteen 1980-luvulla.

Hivpointin tiedotteen mukaan koronan aiheuttama poikkeustilanne näkyy hivin ehkäisytyössä, testauksessa ja hiv-positiivisten asemassa.

– Se on muun muassa vaikeuttanut palveluihin hakeutumista, minkä vuoksi uusia hiv-diagnooseja saattaa jäädä tänä vuonna todentamatta, tiedotteessa sanotaan.

Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen kertoo Hivpointin tiedotteessa, että pandemian aikana ihmiset ovat lykänneet muuhun kuin koronaan liittyviä terveyspalvelujen tarpeita.

– Seksitautien testaukseen pääsy on tavallistakin korkeamman kynnyksen takana, koska joissain tilanteissa testeihin pääsyä on rajoitettu koskemaan vain oireista kärsiviä ihmisiä, Huovinen sanoo.

Toimitusjohtaja Jukka Keronen Hivpointista kertoo, että järjestö on jakanut satoja ilmaisia hiv-kotitestejä ja lisännyt ajanvarauksella tapahtuvaa anonyymia testausta, jotta koronarajoituksista huolimatta ihmisillä on mahdollisuus päästä hiv-testiin.

THL:ssä toteutettiin vuosina 2018–2020 Terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit -pilottihanketta, jonka tarkoituksena on parantaa potilaiden saamaa hoidon laatua, hoidon vaikuttavuutta, potilasturvallisuutta ja kehittää mallia kansallisille laaturekistereille. Hiv-laaturekisteri on yksi hankkeeseen osallistuneista seitsemästä pilottirekisteristä.

– Hiv-laaturekisteriin tullaan lisäämään myös osio, jonka avulla kerätään potilaiden raportoimia havaintoja omasta terveydestään ja saamastaan hoidon laadusta. Pyrkimyksenä on kehittää koko hoitoketjun laatua entistä kokonaisvaltaisemmaksi, Brummer-Korvenkontio jatkaa.

YK:n hiv/aids-ohjelman Unaids:n tavoitteena on lopettaa aids-epidemia kansanterveydellisenä uhkana vuoteen 2030 mennessä. Se tarkoittaa, että 95 prosenttia hiv-tapauksista tulisi olla diagnosoitu, 95 prosenttia lääkehoidossa ja näistä 95 prosentilla hyvä hoitotulos.

Tavoitteen toteutuminen näytti haastavalta jo ennen koronavirusepidemiaa. Maailmanlaajuisesti vuoden 2019 lopussa tartunnan saaneista 81 prosenttia oli diagnosoitu ja niistä 82 prosenttia sai lääkehoitoa. Lääkehoidolla olevista 88 prosentilla hoitotulos oli hyvä.

Koronavirusepidemia uhkaa tavoitteen toteutumista ja jo saavutettujen tulosten säilyttämistä. Ainoastaan kattavien hoitorekisterien avulla voidaan arvioida hiv-hoidon onnistumista.