– Täytyy toivoa, että koronatilanne ei sotke asioita, kyllähän tämä on ihan hirveätä, näyttelijä Hannele Lauri kertoi haastattelussa maaliskuussa juuri ennen kuin koronaepidemia sekoitti Suomen ja koko maailman.
Laurin pääosittaman 70 on vain numero -elokuvan talvikuvaukset olivat tuolloin juuri päättyneet. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Johanna Vuoksenmaa.
Nyt elokuvan tuotantoyhtiö Dionysos Films tiedottaa, että kyseisen elokuvan ensi-ilta siirtyy elokuvateattereiden toimintarajoituksista johtuen syksyyn 2021. Kiristyvien rajoitusten myötä tilanne on muodostumassa elokuvien levittäjille, tuottajille ja elokuvateatterinpitäjille kestämättömäksi, sanotaan tiedotteessa. Elokuvan tuottajat Riina Hyytiä ja Nina Laurio ovat tilanteesta tyrmistyneitä.
– Olemme todella pettyneitä, että aikana, jolloin yleisö kaipaa iloa ja elämyksiä, ja elokuvateatterit ovat olleet olosuhteisiin nähden turvallisia paikkoja niitä kokea, emme voikaan tuoda elokuvaamme yleisön nautittavaksi. Elokuvamme ensi-illan siirto on meille raskas ja kallis operaatio, Hyytiä sanoo tiedotteessa.
– Kotimaiselle tuotantoyhtiölle jokainen ensi-ilta on ainutlaatuinen tapaus, sillä voimme yleensä tuoda yhden elokuvan ensi-iltaan parin vuoden välein. Tällainen tilanne nostaa jo ennestään suuret riskimme megalomaanisiksi, Hyytiä jatkaa.

Tuottaja Nina Laurion mukaan elokuva-ala on hyvin herkkä ja haavoittuva ekosysteemi, jossa jokainen toimija on äärimmäisen riippuvainen toisistaan.
– Kotimaiset tuottajat ja levittäjät ovat tähän asti sinnitelleet omalla riskillään ja tehneet lanseerauksia rajoitetuille markkinoille, jotta elokuvateattereissa olisi uutta elokuvaa yleisölle ja teatterit pysyisivät hengissä. Elokuvatuotannossa ja lanseerauksessa on kiinni satojen tuhansien investoinnit ja se elättää valtavan suuren määrän av-alan ammattilaisia. Yrittäjälle ei jää toimintamahdollisuuksia tällaisessa tilanteessa. Riski on kohtuuton, Laurio lataa.
Elokuvateattereiden tarjontaa on tiedotteen mukaan pidetty koko syksyn hengissä pitkälti kotimaisten elokuvatuottajien ja -levittäjien kukkarolla ja hinta on ollut kova. Kotimaiselle elokuvalle ei ole ollut tarjolla turvaverkkoa tai tappiotakuuta vaikka lanseerauksia on tehty pandemiamarkkinoille. Lanseerausten riskit ovat nousseet valtaviksi, kun lipputuloista on leikkautunut pois yli 40 prosenttia.
– Elokuva-ala on koronan myötä menettänyt lipputuloja noin 41 miljoonaa, ja se kaikki on pois alalta, joka on suuri työllistäjä, sanoo Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman.
Nordisk Film on myös 70 on vain numero -elokuvan levittäjä.
– Yleisön turvallisuus on ollut suomalaisten elokuvateattereiden ykkösprioriteetti ja suomalaisille on voitu tarjota turvallinen tapa kokea kulttuuria. Yhtään todettua tartuntaketjua ei ole ollut, vaikka elokuvissa on korona-aikana käynyt jo yli 1,5 miljoonaa asiakasta, jatkaa Nyman.
– Tanskassa, jossa mittavampia rajoituksia yleisötilaisuuksiin on sovellettu jo lokakuusta asti, ovat elokuvateatterit saaneet toimia 500 hengen rajoituksella. Tanskassa on pidetty ensiarvoisen tärkeänä, että kiristyvät rajoitukset eivät koske haavoittuvaa kulttuurialaa, koska niiden piirissä toiminta pystytään järjestämään todistetun turvallisesti ja kontrolloidusti. Samaa toimialakohtaista harkintaa kaipaamme nyt kipeästi myös Suomen kulttuurialalle ja elokuvateattereihin, Nyman vaatii.