Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dronen lennättämisen säännöt kiristyvät vuodenvaihteessa – Kokeen suorittaminen ja rekisteröityminen pakollisiksi harrastajillekin

Droneja eli pieniä kauko-ohjattavia koptereita lennättäville tulee vuodenvaihteessa uusia velvoitteita, kun EU:n dronelennättämisen yhtenäistävä asetus tulee voimaan. Asiasta tiedottaa Traficom.

Suurin muutos on se, että tämän vuoden viimeisestä päivästä lähtien jokaisen dronea lennättävän pitää rekisteröityä. Aiemmin rekisteröitymisvelvoite on koskenut vain ammattilaisia, mutta nyt myös harrastajan pitää olla dronetoimijarekisterissä. Rekisteröitymispakko koskee kaikkia kamerallisia droneja lennättäviä. Rekisteröinnistä on vapautettu vain ne dronejen käyttäjät, joiden dronet painavat alle 250 grammaa eikä niissä ole kameraa tai ne on määritelty leluiksi.

Lisäksi dronen lennättämiseen vaaditaan jatkossa perehtyneisyyttä ja pääsääntöisesti myös kokeen suorittaminen. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen.

Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuvat vuodenvaihteen tuntumassa. Tarkemmat ohjeet Traficom julkaisee droneinfo-sivuillaan.

Dronetoiminta järjestetään uuden lain mukaisesti eri kategorioihin, joille tulee erilaiset vaatimukset. Näitä luokkia ovat avoin luokka (open) sekä erityinen (specific) ja sertifioitu (certified) luokat, joita koskevat tiukemmat vaatimukset.

Suurin osa harrastajista kuuluu avoimeen luokkaan, jossa drone voi painaa korkeintaan 25 kiloa.

Sallittu lentokorkeuskin muuttuu. Avoimen luokan droneja saa jatkossa lennättää korkeintaan 120 metrissä, kun raja nyt on 150 metriä.

Avoimessa luokassa droneen myös pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Osaa dronen lennättäjistä uudet säännöt alkavat koskea vasta siirtymäajan jälkeen. Tällaisia ovat dronestaan jo aikaisemmin ilmoituksen tehneet lentotyötä tekevät, jotka voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti, sekä dronekerhojen harrastajat, jotka voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti. Kerhossa harrastavan on noudatettava myös oman kerhonsa ohjeita ja sääntöjä, jotta toiminnan voidaan katsoa olevan osa kerhotoimintaa.

Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan heti sen tultua voimaan vuoden 2021 alussa.