Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NUUKA-ohjelman käsittely siirtyy tammikuulle – sivistyslautakunta poistaisi säästölistalta kahdeksan kohtaa

Nurmijärven NUUKA-ohjelman käsittely siirtyy tammikuulle 2021.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan NUUKA:n toimenpidesuunnitelmaa 2021–2025 ja sopeutettua investointiohjelmaa 2021–2029 piti käsitellä jo joulukuussa kunnanhallituksessa ja valtuustossa.

Päivitetyn aikataulun mukaisesti NUUKA-ohjelma etenee kunnanhallitukselle 18. tammikuuta ja valtuustolle 27. tammikuuta.

NUUKA-ohjelmaa valmistellaan kunnan heikon taloustilanteen vuoksi. Pohjaesityksen mukaisesti kunnan taloustilanne edellyttää sekä käyttötalouden leikkauksia, investointiohjelman sopeuttamista että tulopohjan vahvistamista veronkorotuksella.

Kaikki Nurmijärven lautakunnat ovat marraskuussa antaneet lausuntonsa toimenpidesuunnitelmasta ja sopeutetusta investointiohjelmasta. Moni lautakunta totesi, että kokoukseen tuotu laaja materiaali on nyt käsittelyssä ensimmäistä kertaa eikä toimenpidesuunnitelmasta ole pystytty keskustelemaan valtuustoryhmissä tai ryhmien välillä.

Viime viikon torstaina kokoontunut sivistyslautakunta puolestaan päätti esittää hallitukselle ja edelleen valtuustolle NUUKA:n toimenpidesuunnitelman osalta huolensa sivistystoimialan säästötoimien vaikutuksista koulutukseen ja lasten hyvinvointiin sekä perheiden arkeen.

– Perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen sekä perheiden arkeen panostaminen tulee nähdä tärkeänä toimenpiteenä kunnassamme ja sieltä säästötoimien esittäminen tulee olla loppuun asti mietittyä ja vaikutuksiltaan arvioitua. Hyvinvoiva ja onnellinen kuntalainen maksaa itsensä takaisin moninkertaisena, lausunnossa todetaan.

Sivistyslautakunta myös totesi, että säästötoimien osalta ei ole esitetty laskelmia esitettyjen säästöjen kokonaisvaikutuksista Nurmijärven kunnan talouteen ja näiden toimien vaikutuksista kuntalaisten arkeen sekä samalla kunnan asukkaiden veto- ja pitovoimaan.

Lisäksi lautakunta pitää tärkeänä, että sidosryhmiä ja kuntalaisia kuullaan NUUKA:n toimenpiteiden osalta ennen valtuuston käsittelyä.

Sivistyslautakunta päätti myös äänestyksen jälkeen esittää kunnanhallitukselle, että NUUKA-toimenpidesuunnitelmasta poistetaan koulutuspalveluiden osalta vapaaehtoisen A2-kielen lakkauttaminen, Monikon opistojen vuokra-avustusten lakkauttaminen, alkuluokkien erillisavustuksen poistaminen, perusopetuksen tuntikehyksen leikkaaminen 75 tunnilla, työnohjauspalveluiden käytön vähentäminen, opetus- ja kulttuuripalveluiden käytön vähentäminen, painotetun opetuksen lakkauttaminen sekä varhaiskasvatuspalveluiden osalta kotihoidontuen kuntalisästä luopuminen.

Kunnan julkaiseman tiedotteen mukaan NUUKA-ohjelman jatkovalmistelussa on tarkoitus vielä täydentää vaikutusten ennakkoarviointeja niistä toimenpide-esityksistä, joilla on merkittävimmät vaikutukset kuntalaisten palveluihin.

Lue myös: Hyvinvointilautakunta NUUKA:n toimenpiteistä: Säästöjen vaikutukset arvioitava