Suojelua tarvitsevia lapsia yhä enemmän Nurmijärvellä – "Suurin huoli lastensuojelussa on päihteiden käyttö"

Syksy 2020 on ollut Nurmijärven avohuollon sosiaalityössä ollut kiireinen. Avohuollon asiakkaina on ollut vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä 248 lasta ja nuorta, kun heitä oli koko viime vuonna 251.

– Lokakuun aikana uusia asiakkaita tuli 24. Avohuollon asiakasmäärä tulee siis kasvamaan vuodesta 2019. Tähän on mahdollisesti vaikuttanut koronatilanteen heijastuminen perheiden hyvinvointiin sekä keväällä syntynyt palveluvelka, arvelee lastensuojelun päällikkö Suvi Salin Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä.

Kodin ulkopuolelle sijoitettuna on tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä ollut 60 nurmijärveläistä lasta ia ja nuorta. Koko vuonna 2019 sijaishuollon asiakkaita oli 57. Suvi Salinin mukaan nuorten tilanne Nurmijärvellä saattaa nostaa sijaishuollon asiakasmäärää.

– Lastensuojelun näkökulmasta Nurmijärven nuorten tilanteessa suurin huoli on päihteiden käyttö. Myös kouluterveyskyselyssä 2019 Nurmijärveläisten nuorten päihteiden käyttö nousi Keusoten alueella korkeimmaksi, Salin sanoo.

Aikuisten ja nuorten päihdepalvelut Nurmijärvellä eivät Salinin mukaan vastaa hoidon tarpeeseen.

– Nurmijärven nuorisoasema on Keusoten nuorisoasemista heikoiten resursoitu. Siellä on vain kaksi työntekijää. Lisäresurssia haettiin jo ennen sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymistä Nurmijärven kunnalta Keusotelle, mutta sitä ei saatu, Salin kertoo.

Jälkihuollon ikärajan nosto 25 ikävuoteen ei ole vielä näkynyt Nurmijärvellä, mutta asiakasmäärä tulee kasvamaan lakimuutoksen johdosta,

Suvi Salin

Apua tilanteeseen haetaan juuri käynnistymässä olevasta Tulevaisuuden lastensuojelu -hankkeesta, jonka yhtedessä kehitetään Keusoten lasten ja nuorten päihdehoitopolku.

Keusoten lastensuojelu on mukana Uudenmaan sijaishuollon puitesopimuksessa, jossa on noin 250 palveluntuottajaa, jotka tarjoavat laitoshoitoa, perhehoitoa ja perhekuntoutusta. Sopimukseen on tulossa mukaan vuoden 2021 alusta 55 uutta palveluntuottajaa.

– Aina ei lapselle kuitenkaan löydy hänen tarpeitaan mahdollisimman hyvin vastaavaa sijaishuoltopaikkaa, ja joudutaan hankkimaan paikka, joka saadaan. Tämä saattaa johtaa siihen, että lapsen sijaishuoltopaikkaa joudutaan muuttamaan, joillakin lapsilla jopa useamman kerran, Salin kertoo.

Eniten paikasta toiseen joudutaan siirtämään sijaishuoltopaikoista hatkaavia, päihteitä käyttäviä nuoria. He tarvitsevat usein myös erityisen huolenpidon jaksoja (EHO). Mikäli sijaishuolto ei onnistu, eikä se ole nuoren edun mukainen jatkuvasta hatkaamisesta johtuen, joudutaan Salinin mukaan harkitsemaan, voiko nuori olla omassa kodissa vahvojen tukitoimien varassa.

– Koska lasten- ja nuorisopsykiatrian osastopaikat on Suomessa vähennetty niin, että sairaalahoitoon pääsee vain tutkimusjaksolle, jonka jälkeen siirrytään avohoitoon, lastensuojelun sijaishuolto vastaa käytännössä myös vakavista mielenterveyshäiriöistä kärsivien lasten ympärivuorokautisen hoidon tarpeesta, Salin sanoo.

Jälkihuollon asiakkaita eli lapsia ja nuoria, jotka saavat sijaishuollon päätyttyä tukea kotiutumiseen tai itsenäisen elämän aloittamiseen, on Nurmijärven lastensuojelussa ollut lokakuun loppuun mennessä 64. Koko vuonna 2019 heitä oli 65.

– Jälkihuollon ikärajan nosto 25 ikävuoteen ei ole vielä näkynyt Nurmijärvellä, mutta asiakasmäärä tulee kasvamaan lakimuutoksen johdosta, Salin kertoo.

Keusoten jälkihuolto ottaa myös asiakkaakseen alueelle muuttaneet muiden kuntien jälkihuoltonuoret, mutta heidän kustannuksistaan vastaa sijaishuollosta vastuussa ollut kunta.

Nurmijärven avohuollon sosiaalityön resurssi suhteessa asiakasmäärään ylittää Salinin mukaan valtakunnallisen suosituksen 35 lasta/sosiaalityöntekijä.

– Avohuollon sosiaalityön tiimiä on vahvistettu joulukuun alusta lisäämällä toinen sosiaaliohjaaja tiimiin lastensuojelun sisäisin järjestelyin. Sosiaalityöntekijöiden virat on myös saatu täytettyä, kun uusi sosiaalityöntekijä aloitti joulukuun alussa, Salin kuvailee tilannetta.

Lastensuojelu

Kokonaiskustannukset 7,3 miljoonaa euroa

Lastensuojelun kokonaiskustannukset ovat Nurmijärvellä tänä vuonna 7,3 miljoonaa euroa. Rahaa oli tälle vuodelle tuottotavoitteiden vuoksi varattu talousarvioon vähemmän kuin mitä kulut olivat vuoden 2019 tilinpäätöksessä. Näillä näkymin käyttötalous on ylittymässä.

Sijaishuollon maksut: Laitoshoidossa keskimäärin 400 e/vrk. Omassa perhehoidossa 83 e/vrk. Ostopalveluperhehoidossa ja ammatillisessa perhekodissa keskimäärin 200 e/vrk. Erityisen huolenpidon jaksot keskimäärin 600 e/vrk.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut