Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeuskansleri: Ministeriöillä ei ollut kunnon suunnitelmaa pandemian varalle – Jopa ministerien välinen työnjako epäselvä, Huoltovarmuuskeskuksen valmiuksia ei varmistettu

Ministeriöiden toiminta olisi voinut olla parempi koronakevään kohutuissa suojainhankinnoissa. Tähän tulokseen on tullut oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Oikeuskansleri päätyi kiinnittämään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) huomiota eri toimijoiden välisen yhteistyön tärkeyteen ja selkeään vastuunjakoon.

Keväällä Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojainhankinnoista syntyi kohu. Julkinen keskustelu aiheesta toi oikeuskanslerinvirastoon keväällä useita kanteluita, joissa arvosteltiin ministeriöiden ja Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa suojainvarusteiden varastoinnissa ja hankinnassa. Oikeuskansleri päätyi omasta aloitteestaan selvittämään ministeriöiden toimintaa suojaimien hankinnan ja varastoinnin ohjauksessa.

Suomessa ei oikeuskanslerin lausunnon mukaan osattu varautua etukäteen pandemian kaltaiseen suuria ihmisjoukkoja koskevaan häiriötilanteeseen. Ministeriöillä ei ollut selkeää suunnitelmaa siitä, kuka poikkeusoloissa vastaa mistäkin ja miten päätöksiä tehdään.

Oikeuskansleri näkee, ettei ministeriöiden välinen yhteistyö keväällä aluksi toiminut tehokkaasti. Lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sisäinen vastuunjako ei ollut riittävän selkeä.

Jopa ministerien välisessä työnjaossa oli epäselvyyttä.

Poikkeustilanteessa päätöksenteon on kuitenkin tärkeää sujua riittävän nopeasti, Pöysti linjaa. Hänen mukaansa sekä yhteistyö että sisäinen vastuunjako ovat kuitenkin kevään jälkeen parantuneet.

Huoltovarmuusneuvoston laatiman raportin mukaan sille tuli keväällä normaalia enemmän tukipyyntöjä ja lisäksi poikkeuksellisia erityistehtäviä suojainten hankkimiseksi. Myös HVK:n operatiivinen valmiusrooli oli tulkinnanvarainen.

HVK ilmoitti huhtikuun lopussa, että sillä on vaikeuksia toteuttaa ministeriöiden tukipyyntöjä. Oikeuskanslerin mukaan STM:n olisi pyyntöjä esittäessään pitänyt varmistaa, että HVK:lla on kapasiteettia toteuttaa pyynnöt.

Oikeuskanslerin mielestä huoltovarmuuden organisointia, tavoitteellisuutta, tuloksellisuutta ja läpinäkyvyyttä pitää edelleen parantaa ja vastuita selkeyttää.

Juttua muokattu 4.12.2020 kello 11.23: Lisätty tieto, että selvitys koski STM:n lisäksi TEM:iä.