Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yritykset Helsingin seudulla kovemmassa korona-ahdingossa kuin muualla maassa – Helsinki-Vantaalla työttömyys uhkaa jopa 10 000:ta ihmistä

Koronaepidemia koettelee Helsingin seudun yrityksiä kovemmin kuin muun maan. Tulos selviää kauppakamarien tuoreimmasta koronakyselystä.

Helsingin seudun yritykset odottavat liikevaihtonsa kehitykseltä vähemmän ja niistä muun maan yrityksiä useampi kokee konkurssiriskin kohonneen. Kohonneesta konkurssiuhasta raportoi Helsingin seudun yrityksistä jo useampi kuin joka neljäs (27 prosenttia).

Selitys pääkaupunkiseudun ahdingolle on se, että alueella on paljon palvelualan yrityksiä. Eniten ovat kärsineet matkailu, majoitus- ja ravitsemisala, liikenne, tapahtumatuotanto, eivätkä ne odota lähikuukausilta kovinkaan valoisaa tilannetta. Koronan vaikutuksilta arvioi säästyneensä vain joka kymmenes Helsingin seudun yritys.

Kauppakamari muistuttaa, että palveluala paitsi työllistää Helsingin seudulla paljon suoraan, myös sen kerrannaisvaikutukset ovat suuret. Pääkaupunkiseutu tuottaa yli kolmanneksen koko maan bruttokansantuotteesta.

Helsingin seutua kurittaa vakavasti Helsinki-Vantaan lentokenttäalueen paha tilanne. Lentokentän alueella on kauppakamarin mukaan välittömän uhan alla 10 000 työpaikkaa, jos valtion matkailurajoitusten ja maahantulon erittäin tiukkaa linjaa ei helpoteta.

Yritysten liikevaihto on pudonnut korona-aikana. Kolmannes Helsingin seudun yrityksistä ilmoittaa, että liikevaihto on pudonnut 25–100 prosenttia ja ne odottavat trendin jatkuvan seuraavien kahden kuukauden aikana.

Toisaalta 60 prosenttia yrityksistä on pystynyt pitämään henkilöstönsä määrän ennallaan tai jopa lisäämään sitä. Pieni osa vastaajista (7 prosenttia) on vähentänyt henkilökuntaansa rajusti, 50–100 prosenttia.

Yritysten mukaan tilanne vaatii edelleen toimia valtionjohdolta.

– Yritykset pitävät välttämättöminä keinoina lomautuskäytäntöjen helpottamista entisestään, verojen kuten alv:n ja työeläkemaksujen lykkäystä, sairauspoissaoloista johtuvien korvausten tukemista sekä suoria tukia työntekijöiden palkkakustannuksiin. Lisäksi seuraavaan yritysten yleiseen kustannustukeen toivotaan mahdollisuutta kattaa myös käyttöpääomasta aiheutuvia kustannuksia, korostaa tiedotteessa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Kauppakamarien kyselyyn vastasi koko maassa noin 3 200 yritystä ja työnantajaa, Uudellamaalla 1 000.