Valkjärven koululle ei perusteta luontokoulua. Asiasta päätti Nurmijärven kunnan sivistyslautakunta edellisessä kokouksessaan.
Valkjärven kyläyhdistys jätti viime maaliskuussa kuntalaisaloitteen luontokoulun perustamisesta Valkjärven koulun yhteyteen. Kyläyhdistys perusteli esitystään muun muassa Valkjärven koulun ympäristön tarjoamilla erinomaisilla mahdollisuuksilla tutustua kulttuurimaisemaan, monimuotoiseen luontoon sekä maaseudun monipuolisiin elinkeinoihin. Lisäksi kyläyhdistys esitti, että päätös luontokoulun perustamisesta tehtäisiin mahdollisimman pikaisesti, jotta luontokoulu voitaisiin ottaa huomioon Valkjärven uuden koulurakennuksen sisä- ja ulkotilojen suunnittelussa.
Nurmijärven kunnan sivistys- ja hyvinvointitoimialan valmisteleman ja sivistyslautakunnan hyväksymän vastauksen mukaan aloite ei kuitenkaan anna aihetta toimenpiteisiin.
– Kunnan heikon taloudellisen tilanteen vuoksi koulutuspalveluissa ei ole perusteltua käynnistää uusia ei-lakisääteisiä toimintoja, vaan niukkenevat määrärahat tulee käyttää lakisääteisten palvelujen turvaamiseen ja kehittämiseen, sivistyslautakunnan hyväksymässä vastauksessa perustellaan.
Sivistyslautakunnan mukaan luontokoulun kustannukset olisivat arviolta 60 000 – 70 000 euroa per vuosi.
Lisäksi vastauksessa todetaan, että vakuutusyhtiö on määritellyt Valkjärven uuden, siirrettävän koulurakennuksen enimmäiskoon ja -hinnan.
– Vakuutusyhtiön asettamat reunaehdot uudelle rakennukselle eivät mahdollistaneet mahdollisten uusien toimintojen, kuten esimerkiksi luontokoulun, tilatarpeiden huomioimista suunnittelussa.
Sivistyslautakunnan hyväksymässä vastauksessa myös muistutetaan, että perusopetuksessa on jo usemman vuoden ajan kehitetty ns. ulkoluokkatoimintaa, jossa koulun oppimisympäristöä laajennetaan luokkahuoneen ja koulurakennuksen ulkopuolelle. Ulkona tapahtuvaan opetukseen tuodaan opittavia sisältöjä eri oppiaineista, joita harjoitellaan toiminnallisin menetelmin koulun lähiympäristössä.
-– Opetuksen lomassa oppilaan luonnossa liikkuminen ja sen havainnointi kehittyy, vaikka opetuksen tavoitteet eivät aina olisikaan ympäristö- ja luonnontietoon sidottuja.
Lisäksi lautakunta muistuttaa, että oppimisympäristön laajentamista omaa luokkahuonetta, koulurakennusta tai piha-aluetta laajemmalle alueelle edellyttää myös vuonna 2016 käyttöön otettu perusopetuksen opetussuunnitelma.
– Nurmijärven kunnan perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 mukaan opetuksessa käytetään koulun ulkopuolisia oppimisympäristöjä, tutustutaan omaan lähiympäristöön ja kylään.
– Täten yhden koulun yhteyteen sijoitettava luontokoulu, johon oppilaat kuljetettaisiin muista kouluista, ei ole ensisijainen vaihtoehto tämän tavoitteen toteuttamiseen.