Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven kunta selventää Klaukkalan päivähoitopaikkojen tilannetta – myös Kirkonkylässä ja Rajamäellä täyttä

Nurmijärven kunta on saanut Klaukkalaan paljon uusia varhaiskasvatushakemuksia vuoden 2021 alkuun. Suurin osa hakemuksista koskee alle 3-vuotiaita lapsia. Klaukkalan alueen varhaiskasvatuspaikat ovat kuitenkin tällä hetkellä täynnä. Tämän seurauksena kunta järjestelee varhaiskasvatuksen toimintoja uudelleen.

– Usein juuri vuodenvaihde on lasten sijoittamisen kannalta haastavaa aikaa. Perheet toimivat kalenterivuoden mukaisesti, kun taas varhaiskasvatuksen toimintavuosi on 1.8.–31.7., mikä tarkoittaa sitä, että käymme syksyn tyhjäkäynnillä ja hoitopaikkoja aletaan hakea vuoden vaihteeseen. Tähän asti olemme selvinneet tilanteesta ehjin nahoin. Tällä kertaa hakemuksia alkoi marraskuun lopulla tulla melkoisesti. Tämä tuli yllätyksenä, koska iso osa hakijoista on muuttajia, joilla hoidontarve on heti. Muuttajien määrää on hankala etukäteen arvioida.

– Myöskään vaihtuvuutta ei ole ollut entiseen tapaan – yleensä parikymmentä lasta jää pois kuukausittain ja saamme sijoitettua uusia lapsia heidän tilalleen, Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laine selventää tilannetta.

Laineen mukaan myös kerhoista on siirtynyt lapsia päiväkoteihin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden laajentumisen myötä.

– On hieno asia, että kuntaan muuttaa lapsiperheitä. Meillä on sinänsä positiivinen ongelma käsissä, josta pyrimme selviämään. Tarvitsemme Klaukkalaan uutta päiväkotitilaa, mutta se ei nyt auta tähän tilanteeseen.

Tilanteen seurauksena vuonna 2015 syntyneitä lapsia siirretään vuoden alussa hoitoon tuleviin esiopetusyksiköihin. Lapset sijoittuvat Aitohelmen ja Haikalan päiväkoteihin sekä Daghemmet Äppelgårdenin lapset Vendlaskolanin tiloihin. Tämän seurauksena päiväkoteihin saadaan lisää tilaa pienemmille lapsille.

– Lasten siirto kesken toimintavuoden omasta päiväkodista muualle ei ole tietenkään paras mahdollinen ratkaisu, mutta nyt ei ole mitään muutakaan mahdollisuutta, Laine pahoittelee.

Myös Kuusitien kerhotila otetaan päiväkotikäyttöön ja kerho lakkautetaan toistaiseksi. Kuusitielle tulee kahdentoista alle 3-vuotiaan lapsen yksikkö.

Kuusitien kerhossa on ollut 15 lasta. Osa heistä siirtyy ensi vuoden alussa Viirintien kerhoon.

Myös Kuusitien kerhotiloissa väliaikaisesti toiminut Klaukkalan avoin päiväkoti suljetaan ensi vuoden alusta koko kevään ajaksi.

– Kerhoissa on ollut vähän lapsia viime aikoina ja avoin päiväkotitoimintahan keskeytettiin jo aiemmin koronarajoitusten takia. Moni kunta on samassa tilanteessa ja on jo lakkauttanut kerhotoimintaa, joka ei ole silla tavalla lakisääteistä kuin muu varhaiskasvatus, Laine taustoittaa.

Klaukkalan avoimen päiväkodin varsinainen tila on Vaskomäessä. Tämä tila otettiin jo aiemmin avoimelta päiväkodilta päiväkotitilaksi.

– Tiedän, että avoin päiväkotitoiminta kaiken kaikkiaan on perheille tärkeä verkottumisenkin takia, mutta tämä on väliaikaista.

– Toivomme toki, että pääsemme pian normaalitilanteeseen ja aloittamaan avoimen päiväkotitoiminnan normaalina lapsiperheiden palveluna niin Kuusitiellä kuin Vaskomäessäkin. Se edellyttää kuitenkin lisäpaikkojen rakentamista Klaukkalaan, Laine sanoo.

Klaukkalaan on kaavailtu uutta päiväkotia tulevaisuudessa. Tammikuussa kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn tulevassa Nuuka-toimenpideohjelmassa 2021–2025 ja siihen liittyvässä sopeutetussa investointisuunnitelmassa 2021–2029 linjataan, että kunta ei itse tulevaisuudessa investoi päiväkoteihin vaan investoinnit tehtäisiin yksityisten toimijoiden kautta.

Myös Kirkonkylän ja Rajamäen kunnalliset päiväkodit ovat tällä hetkellä täynnä.

– Myös Rajamäen Tornitien päiväkodin väliaikainen uusi tila, johon tehtiin yksi lisäryhmä, on tällä hetkellä täynnä.

Ainoastaan Kirkonkylässä yksityisessä Laidunalueen Touhulassa on tällä hetkellä tilaa.

Nurmijärven päiväkotipaikkojen tämänhetkiseen tilanteeseen tuo lisää haastetta muun muassa se, että perheiden tilanteet vaihtuvat tänä päivänä yllättävän usein ja nopeasti.

– Usein hoitopaikkaa haetaan myös varmuuden vuoksi ja sitten ilmoitetaankin, että sitä ei tarvitakaan vaan jatketaan hoitovapaata. Tämä on niin sanottu uuden ajan ilmiö, Laine tietää.

– Lisäksi alle 3-vuotiaat lapset vievät myös enemmän resurssia eli tarvitsevat yli 3 -vuotiaisiin nähden käytännössä kaksi paikkaa. Myös erityistä hoitoa tarvitsevien lasten määrä kasvaa koko ajan ja kaksipaikkaisia lapsia, jotka siis vievät käytännössä kaksi paikkaa ryhmässä, on nyt monessa päiväkodissa, Laine kuvailee tämän hetken haasteita.