Mietityttävätkö ruokakauppojen jouluruuhkat? Nurmijärven kaupoissa asiointia pyritään helpottamaan monin tavoin

Klaukkalan Citymarketin kalamestari Antti Jokela tietää, että viimeisinä päivinä ennen joulua kaupasta haetaan varsinkin lohta ja muita kalatuotteita. Citymarketin henkilökunta vinkkaa asiakkaille, että itselle voi hakea ensin vuoronumeron kalatiskille, hoitaa muiden ruokien keräilyä jonotusaikana ja palata tiskille vasta juuri ennen omaa vuoroa, jotta tiskin ympäristössä voidaan huolehtia turvaväleistä. Riikka Laine

Riikka Laine

Monet kuntalaiset pohtivat ennen joulua, miten jouluostokset olisi turvallista toteuttaa koronaepidemian keskellä.

Koronatilanne on lisännyt ostosten tekoa verkossa ja verkkokaupan ennustetaankin olevan merkittävässä roolissa varsinkin käyttötavaraostoissa.

Nurmijärveläisissä ruokakaupoissa ruoat voi tilata kotiin kuitenkin vain muutamasta päivittäistavarakaupasta, ja vaikka niiden käyttö on kasvanut, niin valtaosa nurmijärveläisistä hankkii edelleen jouluruoat perinteiseen tapaan suoraa kaupantiskiltä.

Paikalliset kauppiaat ja myymäläpäälliköt kertovat, että joulunajan ruuhkiin onkin varauduttu hyvissä ajoin.

Suurin osa kaupoista ei aio kuitenkaan kasvattaa aukioloaikojaan, vaan valtaosa uskoo nykyisten aukioloaikojen riittävän. Klaukkalassa aukioloa kasvattaa vain K-Citymarket, joka on 17.–23.12. avoinna joka päivä klo 7–22.

– Uutta on myös se, että kaikki palvelut ovat saatavissa heti aamusta iltamyöhään saakka. Ensimmäinen tunti on suunnattu riskiryhmille ja muut koko asiakaskunnalle. Yöaikoina sitten täytetään hyllyjä ja kunnostetaan myymälää seuraavaksi aamuksi, K-Citymarket Klaukkalan kauppias Tomi Huuho kuvaa.

Lisäksi Kirkonkylässä toimivan K-Market Karppalan kauppiaan Rami Harjun mukaan heillä on suunnitteilla merkittävä muutos aukioloon, mutta Harju ei halua vielä paljastaa suunnitelmiaan.

Myös K-Market Röykän kauppiaat Teija ja Sami Ahonen kertovat, että he ovat seuranneet aukioloaikapidennyksen tarvetta ja he ovatkin kasvattaneet aukioloaikoja lähes kaikkina pyhinä. Nyt myös joulunajan aukiolot ovat pidemmät kuin viime vuonna.

Vaikka muut Nurmijärven isommista kaupoista eivät kasvata joulun alla kaupan aukioloaikoja, niin suurimmassa osassa tavallisesti vähän lyhyemmällä aukiololla palvelevat herkkutorit, eli tuoretiskit laajentavat aukioloaan.

K-Supermarket Nurmijärvellä ja K-Supermarket Lähteessä uutta on myös se, että entistä suurempi osa jouluisista herkkutiskin tuotteistakin, on varattavissa etukäteen.

K-Supermarket Nurmijärven kauppias Minna Astikainen kertoo, että heiltä voi varata joulukinkkujen lisäksi mm. kypsät ja graavatut kalat, mädit tai kaupassa tehdyn rosollin. Astikainen suositteleekin ennakkovarausta, jotta saa varmistettua haluamiensa tuotteiden saannin.

– Mekin olemme pidentäneet palvelutiskimme aukioloaikoja tasoittaaksemme ruuhkahuippuja. Herkkuja voi tilata ennakkoon joko suoraa palvelutiskiltä tai verkkolomakkeella. Tulemme lisäämään myös merkittävästi kassahenkilökuntaa, jotta jonot kassoilla ja postissa saadaan pidettyä kohtuullisina, K-Supermarket Lähteen kauppias Jani Pyörre jatkaa.

Kaupoissa panostetaan myös hyvään hygieniaan, ja monet kauppiaat kertovat siivouksen olevan nyt tehostettua.

Kauppiaat muistuttavat, että asiakkaat voivat itsekin vaikuttaa moneen asiaan. Tämän vuoksi kaupoissa kannustetaan nyt pitämään huolta hygieniasta pesemällä käsiä, pitämällä turvavälejä sekä käyttämällä maskia. Edelleen suositus on, että kaupassa asioidaan vain terveenä.

Lisäksi varsinkin riskiryhmiin kuuluville moni suosittelee hyödyntämään illan viimeisiä tai aamun ensimmäisiä tunteja.

Ainoana nurmijärveläiskauppana vuorokauden ympäri palvelevan Klaukkalan Alepan myymäläpäällikkö Sari Arola-Tossavainen muistuttaa, että heiltä löytyy varmasti väljiä asiointihetkiä esimerkiksi yön tai aamun aikaisimmilta tunneilta.

Myös moni muu kauppias ja myymäläpäällikkö sanoo, että pääsääntöisesti aamun ensimmäiset ja illan viimeiset tunnit ovat hiljaisimpia.

Ostosten ajankohtaa kannattaa muutenkin suunnitella etukäteen ja listan kera, jotta kaupassa tarvitsee viettää mahdollisimman vähän aikaa.

– Pitkään säilyvät tuotteet voi ostaa hyvissä ajoin etukäteen ja tuoreet tuotteet hieman ennen joulua, Lidlin viestintäasiantuntija Sanna Mämmi opastaa.

– Ja kun jouluruoat ja kaikki pyhien tavarat hankkii mahdollisimman aikaisessa vaiheessa onnistuu parhaiten välttämään ruuhkat. Samalla helpottaa joulukiireitään, Teija Ahonen päättää.

Verkossa ajoissa liikkeellä

Kaikki verkkoasiointimahdollisuutta tarjoavien nurmijärveläisten päivittäistavarakauppojen kauppiaat ja myymäläpäälliköt kertovat verkkokauppansa suosion kasvaneen korona-aikana.

Verkon kautta jouluruoat voi tilata suoraa kotiin tai noutaa valmiiksi kerättynä Klaukkalan S-marketista, K-Supermarket Lähteestä, K-Supermarket Nurmijärveltä tai K-Market Röykästä. Lisäksi K-market Karppala tarjoaa mahdollisuutta noutaa valmiiksi tilatut ruoat kaupasta. Muissa Nurmijärven alueen kaupoissa ei ole tällä hetkellä käytössä verkkopalveluita. Klaukkalan Citymarketin kotiinkuljetusyhteistyö Menevä Oy:n kanssa päättyi kesällä Menevän toimesta.

S-market Klaukkalan marketpäällikkö Piritta Heiskasen mukaan verkkokaupassa on se etu, ettei tuotteita tarvitse jonottaa ja verkossa voi varmistaa tuotteen saatavuuden.

Hän ja monet muut neuvovat kuitenkin verkon kautta jouluksi ruokia tilaavia olemaan ajoissa liikkeellä, jotta tuotteille voi varmistaa haluamansa toimitusajankohdan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut