Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus vähentää kiireetöntä hoitoa koronapotilaiden tieltä – Koronapotilaitakin siirretään jo muualle teho-osastolle

Hus joutuu vähentämään lähipäivinä kiireetöntä hoitoa, koska koronaviruspotilaat vievät tehohoito- ja vuodeosastopaikkoja yhä enemmän.

Kiireettömän hoidon vähentämisellä pyritään Husin tiedotteen mukaan turvaamaan sekä koronapotilaiden että muiden kiireellistä apua vaativien hoito sekä valtakunnalliset vastuut kuten elinsiirrot.

Muiden kuin koronapotilaiden hoidon varmistamiseksi Husin sairaaloista siirretään tällä viikolla muutama koronapotilas tehohoitoon Turun ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin.

– Siirrettävät potilaat valitaan huolellisesti ja heidät kuljetetaan ambulanssilla, kertoo toimialajohtaja Ville Pettilä tiedotteessa.

Hus ei tässä vaiheessa osaa sanoa, miten paljon kiireettömiä toimenpiteitä ja hoitojaksoja siirretään, mutta tavoitteena on siirtää vain välttämätön määrä.

– Kiireettömän hoidon vähentäminen on todella ikävää tilanteessa, jossa potilaiden odotusajat pitenivät jo keväällä epidemian ensimmäisen aallon aikana. Toivottavasti nyt tehdyt rajoitukset ja suositukset kääntävät tartuntojen määrän ja sitä kautta myös koronaviruspotilaiden määrän laskuun ja voimme vuoden alussa päästä taas lähemmäksi normaalitoimintaa, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Henkilöstön riittävyys on kriittisin tekijä.

Johtava ylihoitaja Marja Renholm

Potilaisiin, joiden ajanvaraukseen tulee muutoksia, Hus on yhteydessä puhelimitse tai kirjeitse. Puhelut tulevat tuntemattomista numeroista. Sairaanhoitopiiri toivookin, että ihmiset vastaavat nyt myös tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin.

Koronaviruspotilaita on Husissa tällä hetkellä vuodeosastolla 45 potilasta ja tehohoidossa 17. Käytössä olevat tehohoitopaikat ovat täyttymässä, minkä vuoksi Hus järjestää nyt lisäpaikkoja.

Jotta kaikki tehohoitoa tarvitsevat koronapotilaat saadaan hoidettua, Kirurgiseen sairaalaan avataan heille ensi viikolla uudelleen 10-paikkainen teho-osasto.

Kirurgisen sairaalan koronaosasto avattiin huhtikuussa. Tuolloin avattu vuodeosasto on hoitanut koronaviruspotilaita koko epidemian ajan, mutta teho-osasto suljettiin vähäisten potilasmäärien vuoksi loppukesällä.

Hus kertoo, että sillä on ollut epidemian alusta lähtien suunnitelmat, miten hoitopaikat järjestetään kaikille niitä tarvitseville koronaviruspotilaille. Säännöllisesti päivitetyissä suunnitelmissa otetaan huomioon tilojen, laitteiden ja henkilöstön tarve.

– Näistä henkilöstön riittävyys on kriittisin tekijä. Tavoitteenamme on, että henkilöstösiirrot koronaviruspotilaiden hoitoon tehdään tasapuolisesti eri toiminnoista ja siten vaikutukset eri erikoisaloihin ja yksiköihin ovat niin vähäiset kuin mahdollista, sanoo Hyks-sairaanhoitoalueen johtava ylihoitaja Marja Renholm Husin tiedotteessa.