Suomen progressiivinen tuloverotus on kovaa verrattuna muihin OECD-maihin, selviää Veronmaksajain Keskusliiton tänään julkaistusta vertailusta.
Selvityksen matalimmalla eli 29 200 euron vuositulotasolla Suomen verotus ei juuri poikkea muista selvityksessä mukana olleesta 17 OECD-maasta. Jyrkkä progressio kuitenkin tekee suomalaisen palkansaajan tilipussiin eurooppalaisittain ison loven jo keskituloisella 45 000 euron vuositulotasolla.
45 000 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on Suomessa 2,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Vertailun suurimmalla 146 000 euron tulotasolla ero on kasvanut jo 7,4 prosenttiyksikköön.
– Jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat sitkeä erityispiirre palkkaverotuksessamme, toteaa tiedotteessa Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola, joka on tehnyt selvityksen.
Suomi verottaa keski- ja suurituloisia jopa kovakätisemmin kuin naapurimaa Ruotsi. Ruotsi progressio kiristyy vasta korkeimmissa tuloluokissa. 45 000 euroa vuodessa tienaavan veroprosentti onkin Suomessa 4,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Ruotsissa, mikä tarkoittaa euroissa yli 2 000:ta euroa vuodessa.
Ruotsi alensi vuoden alusta ylimpiä marginaaliveroprosentteja peräti viidellä prosenttiyksiköllä. Marginaaliveroprosentti kuvaa sitä, miten suuren osan verojen nousu vie tulojen noususta, kuten palkankorotuksesta tai lisätyöstä.
– Suomi ei voi ohittaa naapurimaissa tapahtuvia muutoksia olankohautuksella. Meidän tuskin kannattaa profiloitua ankaran veroprogression saarekkeeksi kansainvälisillä työmarkkinoilla, Kirkko-Jaakkola kommentoi tiedotteessa.
Vertailun mukaan lisätulojen marginaaliverot ovat Suomessa ankarat tulotasosta riippumatta. Keskipalkkaisen marginaaliveroprosentti on Suomessa Pohjoismaiden korkein ja suurituloisimman koko vertailujoukon toiseksi korkein Belgian jälkeen.
Suomi myös verottaa perheellisiä palkansaajia vertailumaita kireämmin.
Veronmaksajien Kansainvälinen palkkaverovertailu 2020 -selvityksessä työn verotusta on vertailtu 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla. Selvityksessä olivat mukana Alankomaat, Belgia, Britannia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, Viro, Australia, Kanada ja Yhdysvallat.
Muokattu 10.12.2020 kello 9.37: Lisätty tieto, että Ruotsissa keskituloisella jää käteen 2 000 euroa enemmän vuodessa kuin Suomessa.