Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eteneekö liki kaksi vuotta jäissä ollut Järvimaa vihdoin? Oikeuden päätös tonttikiistasta odotettavissa pian

Valkjärven läheisyydestä Järvimaan alue voi päästä alkuvuodesta etenemään, sillä Helsingin hallinto-oikeus on käsittelemässä tämän hetken tiedon mukaan Järvimaan tonteista tehtyä valitusta vielä joulukuun aikana. Hallinto-oikeudesta kerrotaan Nurmijärven Uutisille, että kyseessä on kuitenkin arvio, ja tilanne voi vielä muuttua.

Järvimaan uusi asuinalue on ollut jäissä pian kaksi vuotta. Kysytyt omakotitontit tulivat alun perin hakuun tammikuussa 2019. Tontit menivät kaupaksi vuorokauden sisällä ja ensimmäiset heti kahdeksalta aamulla.

Tonttikaupat jouduttiin kuitenkin laittamaan jäihin, kun ilman mieluista tonttia jäänyt asukas teki tonttien jaosta valituksen ensin kuntaan ja kunnan hylättyä valituksen hän valitti Helsingin hallinto-oikeuteen.

Ilman tonttia jäänyt vaati hallinto-oikeudelta hakemansa tontin uudelleen arvontaa tontin saaneen hakijan ja itsensä kesken. Toissijainen vaatimus oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan.

Valittajan mukaan Nurmijärven kunnan käytössä ollutta ns. jatkuvan haun menettelyä ei oltu suunniteltu ja toteutettu tonttien haun kilpailuttamiseen siten, että se kohtelisi kuntalaisia ja tontinhakijoita tasapuolisesti ja reilusti hallintolain ja hyvän hallintotavan vaatimukset toteuttaen.

Kunta onkin uusinut tonttienhakumenettelyään sen jälkeen, mutta oikeudelta kunta on vaatinut valituksen hylkäämistä ja tonttijaon pitämistä voimassa.

Kaikkiaan Järvimaan alueella luovutusta odottaa 15 omakotitonttia.

Asukkaiden lisäksi Nurmijärven kunta odottelee tonttikauppojen etenemistä, sillä kunnalta jäi viime vuonna saamatta yli 500 000 euroa tonttimyyntituloja valituksen vuoksi. Valituksen viivästyttyä rahoja ei saatu tämänkään vuoden puolella.

Nurmijärven kunta pyysikin elokuussa 2019 Helsingin hallinto-oikeutta kiirehtimään Järvimaan tonttien luovutukseen liittyvää valitusta. Myös valittaja kertoi NU:lle alun perin rajanneensa valituksensa mahdollisimman suppeaksi, jotta se voitaisiin ratkaista mahdollisimman pian hallinto-oikeudessa ja haitat muille tonttien hakijoille olisivat mahdollisimman pienet.

Hallinto-oikeudesta kerrottiin elokuussa 2019 Nurmijärven Uutisille, että keskimääräinen käsittelyaika valitukselle on 12-13,5 kuukautta, mutta oikeus pyrkii huomioimaan kiirehtimispyynnön työtehtäviensä mahdollistamissa rajoissa.

Alun perin hallinto-oikeuden ratkaisua odotettiin keväälle 2020, mutta toukokuussa hallinto-oikeudesta arvioitiin päätöksen saatavan syksyllä.

Jos asiaan saadaan päätös joulukuussa, niin käsittelyaika valitukselle on ollut 19 kuukautta.