Klaukkalaan ennustetaan suurinta kasvua – vain Kirkonkylä toinen kasvaja, muut eivät

Väestö: Väestöennuste povaa kasvua taajamiin, laskua kyliin.

Riikka Laine

Nurmijärven väestöennusteissa ennustetaan kaikista suurinta kasvua kunnan eteläiselle alueelle Klaukkalaan. Klaukkalan asukasmäärän ennustetaan olevan vuonna 2035 jo yli 25 000. Kasvua odotetaan siis vuoden 2019 asukaslukuun nähden liki 7400 asukkaan verran.

Klaukkalan kasvuennuste on merkittävä osa koko kunnan kasvua, sillä koko Nurmijärven asukasmäärän ennustetaan kasvavan samassa ajassa 7430 asukkaan verran.

Kunnan erikoissuunnittelija Katriina Ahokas kertoo, että Klaukkalan ennustettuun voimakkaaseen kasvuun vaikuttaa ennen kaikkea uudet asuinalueet kuten esimerkiksi Vanha-Klaukka.

– Lisäksi Viirinlaakso on täydentymässä ja Kehätien uusi asuinalue on tulossa. Lisäksi Jokimetsän alue on asemakaavoitusohjelmassa ja tämä alue on osoitettu Klaukkalan osayleiskaavassa pientalovaltaiseksi alueeksi. Klaukkalassa on myös merkittävä täydennysrakentamisen potentiaali, Ahokas sanoo.

Toinen alue, jonne kunnan väestöennusteissa kasvua odotetaan, on Kirkonkylä. Kirkonkylän asukasluvun ennustetaan 2019–2035 reilulla tuhannella asukkaalla. Ennuste pohjautuu pitkälti uuden Heinojan asuinalueen rakentumiseen ja omakotitonttitarjonnan lisääntymiseen.

Rajamäen asukasluvun ennustetaan puolestaan lähivuosina nousevan, mutta 15 vuoden päästä laskevan taas nykyiselle tasolle.

– Tässä taustalla vaikuttaa erityisesti Kylänpään uuden asuinalueen rakentuminen 2020-luvulla, jonka jälkeen rakentamisen arvioidaan hetkellisesti tasaantuvan, Ahokas kuvaa.

Sen sijaan taajamien ulkopuolella sijaitsevien kylien asukasmääriin ennustetaan laskua.

Ahokas muistuttaa, että kunnan eri toimialojen viranhaltijoiden laatima väestöennuste pohjautuu asuntorakentamiseen sekä yhteiskunnallisiin muutostekijöihin.

Hänen mukaansa haja-asutusalueiden rakentamisennusteen taustalla on 2010-luvulla valmistuneiden omakotitalojen määrän keskiarvo ja sekä haettujen ja myönnettyjen suunnittelutarveratkaisujen alueittainen jakauma. Asemakaavojen ulkopuolisilla alueilla on valmistunut vuosina 2010–2019 keskimäärin 28 omakotitaloa vuodessa.

– Kunnassa on toki käynnissä kaavoituksen kehittämistyö, joka tarkastelee mm. maaseutualueiden yleiskaavoitukseen ja rakentamismahdollisuuksien määrittämiseen liittyviä asioita. Työn yhtenä tavoitteena on osayleiskaavoin tukea kylien kehittymistä ja elinvoimaisuutta. Työn tuloksena saadaan mm. haja-asutusalueiden rakentamismahdollisuuksien määrittämisperiaatteet. Haja-asutusalueiden rakentamisen voimistumista ja siihen vaikuttavien toimenpiteiden vaikutuksia seurataan vuosittain ja nämä otetaan huomioon tulevien väestölaskelmien laadinnassa.

Samalla hän huomauttaa, että vaikka kunnan väestölaskelma tuotiin päättäjille tiedoksi vasta loppuvuodesta, niin laskelma ja sen taustalla vaikuttava asuntorakentamisennuste on laadittu alkuvuonna 2020. Ennusteen laatimisen jälkeen kunnan taloustilanne on muuttunut merkittävästi ja tulevaisuuteen korvamerkattuja tiehankkeita on jouduttu karsimaan ja myöhentämään.

– Tällä on suora vaikutus asuntorakentamiseen, joka puolestaan vaikuttaa väestölaskelman sisältöön. Lisäksi kiivaan kerrostalorakentamisen vuodet 2018 ja 2019 ovat näkyneet vuoden 2020 loppupuolella erityisesti kerrostalokohteiden aloitusten vähenemisenä markkinan paikallisen kyllääntymisen vuoksi erityisesti Klaukkalassa. Myös tämä tulee vaikuttamaan ennustettuun rakentamisen määrään ja edelleen ennustettuun väestönkasvuun. Näitä tarkastellaan uudelleen, kun rakentamisennuste ja väestölaskelmat ensi vuonna päivitetään. Näistä tarkasteluista huolimatta Klaukkalan alueen kasvun arvioidaan pysyvän vahvana myös jatkossa.

Väestölaskelma

Kunnan eri toimialojen yhteistyössä laaditussa väestölaskelmassa pyritään mahdollisimman realistiseen arvioon tulevasta väestökehityksestä.

Laskelma pohjautuu asuntorakentamiseen sekä yhteiskunnallisiin muutostekijöihin (esim. kaupungistuminen, syntyvyys, ikääntyminen jne. ja miten näiden tekijöiden ennustetaan näkyvän Nurmijärvellä)

Laskelmaa käytetään erityisesti palveluverkon ja palvelutuotannon kehittämiseen sekä muutostarpeiden etupainotteiseen ennakoimiseen. Lisäksi laskelmien avulla ennakoidaan mm. verotulojen kehittymistä.

Klaukkala ja Kirkonkylä kasvussa

Vuonna 2019 Nurmijärven asukasluku nousi 328 asukkaan verran. Asukasluvun kasvu keskittyi Klaukkalaan ja Kirkonkylään, sillä ne olivat ainoat suuralueet, joissa asukasluku nousi edellisvuodesta. Klaukkala kasvoi peräti enemmän kuin koko kunnan väkiluku, yhteensä 355 asukkaalla. Yhteensä Klaukkalassa asui vuoden 2019 lopussa 18215 asukasta. Viimeisen viiden vuoden aikana Klaukkalan asukasluku on noussut 1401 asukkaan verran.

Kirkonkylän asukasluku nousi viime vuonna 118 asukkaalla ja viimeisen viiden vuoden aikana kasvua on ollut 182 asukkaan verran. Kirkonkylän asukasmäärä oli viime vuoden lopussa 8243.

Kolmanneksi suurimman taajaman, Rajamäen, asukasluku laski viime vuonna 40 asukkaalla. Yhteensä Rajamäellä asui vuoden 2019 lopussa 7659 asukasta. Viimeisen viiden vuoden aikana Rajamäen asukasluku on noussut 133 asukkaalla.

Yhdelläkään muulla tilastokeskuksen suuralueella asukasmäärä ei ole noussut viimeisten viiden vuoden aikana, vaan kehitys on ollut laskusuunnassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut