Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite Seitsemän veljeksen kunniaksi etenee – Hirmunoja ja Myllykoski ehdolla luonnonsuojelualueiksi

Valtuustoaloite Seitsemän veljeksen kunniaksi Nurmijärvelle perustettavasta luonnonsuojelualueesta etenee. Vastauksena Nurmijärven Vihreän valtuustoryhmän jättämään aloitteeseen Nurmijärven elinvoimalautakunta on päättänyt esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle luonnonsuojelualueen perustamista Hirmunojan (Kulomäen alueella) ja Myllykosken alueelle. Vastauksessa todetaan, että näiden kohteiden muodostamista luonnonsuojelualueiksi valmistellaan ja asia tuodaan päätettäväksi kevään 2021 aikana.

Hirmunojan valintaa puoltaa muun muassa se, että alue täydentää jo olemassa olevaa suojelualuetta, mikä lisää suojelualueen merkittävyyttä. Valtuustoaloitteeseen antamassaan vastauksessa elinvoimalautakunta toteaa myös, että Seitsemän veljeksen reitti kulkee suunnitellun luonnonsuojelualueen läpi.

Hirmunojan alueen kasvillisuus on suurruoho- ja saniaislehtoa. Ojaan laskevat rinteet ovat lehtomaista kangasta ja tuoretta lehtoa. Hirmunoja on luonnontilainen uoma, jonka varrella esiintyy paikoitellen lahopuustoa.

Myllykosken osalta todetaan, että se on suosittu virkistysalue, ja Vantaanjoki NATURA-aluetta. Jokivarren lehtoa ja lehtomaista kangasta pidetään alueen arvokkaimpana osana. Alueella on myös havaittu lepakkolajeja. Seitsemän veljeksen reitti kulkee myös tämän alueen läpi.

Perusteina luonnonsuojelualueeksi sopiville alueille olivat kunnan maanomistus, suojeltavat luontoarvot, alueen saavutettavuus sekä kytkös Seitsemään veljekseen, esimerkiksi ulkoilureittiin. Myllykosken ja Hirmunojan lisäksi Heinojan puronvarsilehto ja Kissanojan metsä täyttivät nämä kriteerit parhaiten.

Kissanojan alueen todetaan kuitenkin olevan Ilvesvuori pohjoisen asemakaava-aluetta ja kaavassa on esitetty Kissanojan ja sen ympäristön osalta määräyksiä. Heinojan aluetta tullaan jatkossa tarkastelemaan alueen asemakaavoituksessa.

Vihreän valtuustoryhmän aloitteessa todetaan, että luonnolla on tärkeä asema Aleksis Kiven kirjallisessa tuotannossa. Seitsemän veljeksen julkistamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.