In memoriam: Markku Kokko puolehen ylhäisen maan

Markku Kokko tunnettiin aktiivisena toimijana Klaukkalan Lions Clubissa.

Klaukkalan leijonien kantava jäsen Markku Kokko menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen Nurmijärvellä 11.11.2020. Hän oli syntynyt Heinävedellä 19.8.1941.

Suomen Lions liiton myöntämä korkein kunnianosoitus Pro-Ritari -mitali (no.8) ja arvo miekkoineen luovutettiin hänelle vuonna 2017 huumeiden vastaisesta valistustyöstä.

Tasavallan presidentin myöntämän Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I. luokan mitalin kultaristein hän vastaanotti vuonna 1982.

Markku ehti palvella klubiamme 45 vuotta.

Vain kansakoulun käynyt Markku oli ihminen isoimmalla i:llä. Köyhissä oloissa 6-lapsisen perheen pientilalle syntynyt Markku ymmärsi omankin lapsuutensa kautta ihmisten hätää ja puutetta.

Oli luontevaa, että Markku halusi liittyä kansainvälisen maailman suurimman avustusjärjestön Lions-liikkeen toimintaan. Hänen empatialleen ja ahkeruudelleen on ollut vahva kysyntä. Huolimatta vaikeuksistaan ja sairauksistaan Markku ei koskaan menettänyt myönteistä elämänasennettaan, jonka hän jakoi jokaiselle kohtaamalleen ihmiselle.

Huumeiden vastainen työ oli hänelle sydämen asia. Ollessaan Klaukkalan Leijonien presidentti vuonna 1987, hän ideoi Lions-hengen periaatteiden mukaisesti projektin, jolla auttaa nuoria omalta osaltaan vaikeassa ja kasvavassa huumeongelman vyyhdessä. Viesti huumeaineiden käytön riskeistä haluttiin kohdistaa suoraan nuorisoon ja vanhempiin.

Lääketieteen professori emeritus Antti Reunanen Klaukkalasta tuli Markun pyynnöstä kehittämään ideaa. Näin Klaukkalaan kehittyi ehkä Suomen ensimmäinen selkeästi huumeiden vastainen pitkäaikainen valistustoiminta. Antti on edelleen ollut mukana tässä projektissa sekä luennoitsijana että järjestäjänä.

Toiminnan perusajatus oli tuoda kouluissa vanhemmille konkreettista tietoa huumeiden aiheuttamista haitoista, vaikutuksista ja keinoista, joilla tunnistaa nuoren huumekäytön, sekä opastusta siihen miten pitää toimia ongelmien synnyttyä. Näissä tilaisuuksissa ovat esiintyneet poliisit ja monet alan asiantuntijat, jopa entiset käyttäjät.

Markku ideoi vuonna 1987 Nurmijärven Lions-klubien yhteisen itsenäisyyspäivän vieton Nurmijärven kirkolla. Ohjelmaan kuuluu vuosittain seppeleen lasku sankarivainajien hautakivelle ja kynttilän sytyttämisen jokaisen sotasankarin haudalle. Markulle oli kunnia-asia hankkia tapahtumaan kynttilät. Tänä vuonna oli 33. kerta.

Siviiliammatti vartijana Keravan nuorisovankilassa ja Konnunsuolla 34 vuoden ajan antoi Markulle taustaa huumeiden väärinkäyttäjistä. Myös käynti työvaihdon muodossa Tanskan huumelähiöissä kertoi karua tarinaa huumeiden väärinkäytön seurauksista.

Markku Kokko jäi pidettynä ja oikeudenmukaisena ylivanginvartijana eläkkeelle vuonna 1999. Leikillisesti klubissa sanottiin, että hän oli pisimpään syyttömänä vankilassa istunut.

Edes pitkään jatkunut vakava sairaus ei estänyt häntä olemasta aina ensimmäinen vapaaehtoinen, kun jossain apua tarvittiin. Vaatimattoman ja Iloisen velikullan muisto ei mielissämme koskaan himmene.

Lähiomaisten lisäksi Markkua jäi kaipaamaan suuri joukko sukulaisia ja ystäviä.

Lions Club Klaukkala

Ismo Pohja, leijonaveli

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut