Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nurmijärven palveluverkko ratkotaan keskiviikkona – tuleeko vain yksi lukiotoimipiste NYK:n paikalle?

Valtuusto: Palveluverkkosuunnitelmasta päätetään keskiviikkona. Kunnanhallituksen enemmistö ei puoltanut hajautetun lukion jatkamista, vaan lukion keskittämistä Kirkonkylään. Valtuuston äänestyksestä tullee kuitenkin tiukka.

Nurmijärven kunnanvaltuusto on keskiviikkona vuoden suurimman päätöksen edessä, kun kunta päättää palveluverkkosuunnitelmasta.

Pitkälti koulutus- ja varhaiskasvatuspalveluihin keskittyvän palveluverkkosuunnitelman keskeinen kysymys liittyy siihen, jatkaako Nurmijärven lukio tulevaisuudessa toimintaansa kahdessa eri toimipisteessä vai keskitetäänkö lukio Kirkonkylään.

Nurmijärven kunnanhallitus esittää valtuustolle, että lukio keskitettäisiin Kirkonkylään rakennettaviin uusiin tiloihin.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä ja liki puolet kunnanhallituksesta haluaisi sen sijaan jatkaa kahden toimipisteen mallilla.

Kolmas loppumetreille asti yltänyt vaihtoehto on keskittää lukio Maaniitun alakouluun.

Koska kunnanhallituksen niukan enemmistön valitsema ratkaisu lukion keskittämisestä uudisrakennukseen herättää runsaasti kysymyksiä, pyysimme kunnanhallituksen puheenjohtajaa Virpi Rätyä (kok.) avaamaan kunnanhallituksen esitystä.

Esitys keskitetystä lukiosta on linjassa NUUKA-ohjelman kanssa.

Tässä vaiheessa voinee puhua lähinnä linjauksesta, uuden lukion toimipisteen sijainti, sekä rahoitus- ja rakentamistapa täsmentyvät myöhemmin suunnitelmien ja kustannuslaskelmien valmistuessa. Vain se on kirjattu esitykseen ohjenuoraksi, että rakennuksen tarkemmassa suunnittelussa painotetaan tilojen monikäyttöisyyttä sekä kustannustehokkuutta.

Rädyn mukaan kunnanhallituksen esitys lähtee siitä, että ensimmäiseksi olisi tutkittava, pystyykö keskitetyn lukion tarvitsemat lisätilat rakentamaan Nurmijärven Yhteiskoulun yhteyteen, kun koulun vanhimpia osia korvataan uusilla.

– Rakentamisen aikataulu tulee myös selventää, ennen kuin muita vaihtoehtoja mietitään.

Rädyn mukaan tärkeää olisi saada kustannustehokkaat, monikäyttöiset, muunneltavat ja käytännölliset tilat, jotka olisi suunniteltu lukiotoimintaa ajatellen ja mahdollistavat 30-40 oppilaan ryhmät.

Kunnanhallituksen esitys on saanut kritiikkiä siitä, että se on kustannuksiltaan kalliimpi kuin hajautettu lukio tai lukion keskittäminen Maaniittuun. Räty huomauttaa, että kustannuslaskelmia lukiovaihtoehdoista on esitetty useita erilaisia.

– Laskelmat selvästi elävät, koska viime metreillä päättäjille on tuotu kunnanjohtajan esityksessä vanhimpien NYK:in tilojen purkaminen ja niiden korvaaminen 15, 5 miljoonalla eurolla. Myös hajautetusta lukiosta on tuotu vielä perjantaina lisäselvityksiä. Kaikkia vaihtoehtoja ei ole vielä laskettu, ja lopulliset laskelmat saadaan vasta, kun valtuusto on tehnyt päätökset palveluverkosta, jonka jälkeen suunnitelmia työstetään ja tarkennetaan, Räty vastaa.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä kritisoi kunnanhallituksen päätökseen liittyvässä eriävässä mielipiteessään sitä, että kh:n esitys on ristiriidassa valtuuston hyväksymän NUUKA -ohjelman tavoitteiden kanssa, koska strategian mukaan valtuusto on sitoutunut sopeuttamaan investointien tasoa vastaamaan kunnan talouden kantokykyä. Lisäksi hän huomautti, että myös NUUKA-ohjelmassa valtuusto on sitoutunut keventämään investointi- sekä käyttökustannusten määrää.

– Näkemykseni mukaan kunnanhallituksen esitys keskitetystä lukiosta on linjassa NUUKA-ohjelman kanssa mietittäessä esim. NYK:in purettavien rakennusten korvaamista hieman suuremmilla tiloilla sekä laskelmissa mukana olevalla liikuntasalilla. Tässä ratkaisussa pystytään hyödyntämään nykyisiä ruokailutiloja, aineluokkia sekä yhteistä liikuntasalia. Kun tilat ovat kompaktit eikä ole ylimääräisiä tiloja, niin käyttökuluja saadaan pienemään. . Keskitetyssä lukioratkaisussa pystytään säästämään opetuksen järjestämisessä noin 125 000 euroa vuodessa ja samalla takaamaan paremman kurssitarjonnan. Tämä on NUUKA-ohjelman mukaista toimintaa. Investointikustannuksia pystytään pienentämään järkevällä suunnittelulla sekä huomioimalla tulevaisuuden tarpeet.

Miten päättäjät sitten varmistavat, että lukion toteutukseen riittää rahaa, jos se nyt päätetään toteuttaa uudiskohteena?

– Samalla tavalla kuin kunnan muihinkin investointeihin. Hyvällä suunnittelulla sekä erilaiset näkökulmat huomioiden. Erityisesti kiitän tilapalvelun päällikköä Ville Könöstä hyvästä työstä. Hän on ollut monessa kohtaa kovilla ja kuitenkin hän on tuonut näkyville erilaiset ratkaisuvaihtoehdot eri kohteista ja siten luottamushenkilöt pystyvät tekemään paremmin valintoja.