Korkeimmassa hallinto-oikeudessa selvitetään parhaillaan, myönnetäänkö Nurmijärven kunnalle valituslupa Keski-Suomen Kuljetus Oy:n maanläjitystä koskevasta ympäristöluvasta.
Alue, jolle ympäristölupaa on haettu, sijaitsee Perttulan ja Röykän rajalla Lopentien ja Isoniityntien risteyksen tuntumassa.
Asian selvittämiseksi korkein hallinto-oikeus on pyytänyt Nurmijärven kunnalta vastaselitystä Uudenmaan Ely-keskuksen lausunnosta sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Keski-Suomen Kuljetus Oy:n vastineista.
Nurmijärven kunnanhallitus päätti kunnan vastaselityksen sisällöstä kokouksessaan 30. marraskuuta.
Vastaselityksessään Nurmijärven kunta korostaa ekologisen yhteyden merkitystä osana laajempaa metsäisten ydinalueiden muodostamaa kokonaisuutta. Yhteyden merkittävä heikkeneminen vaikuttaa Röykän eteläpuolisen alueen luonnon monimuotoisuuteen ja eläinlajien elinolosuhteisiin heikentäen niitä, Nurmijärven kunnan vastaselityksessä todetaan.
Nummenpään ja Röykän välisen metsäalueen todetaan myös muodostavan laajahkon ydinalueen, josta on katkonainen metsäyhteys Vaaksinjärven ympäristöön ja sieltä edelleen koilliseen Kiljavannummen suuntaan ja itään Rajamäen ja Kirkonkylän välin metsäalueille.
Maakunnallisesti tärkeät ekologiset yhteydet sijoittuvat Röykän taajaman eteläpuolelle kohtiin, joissa metsäalueet ulottuvat lähimmäksi Lopentietä. Taajaman eteläpuolella on jäljellä melko leveä metsäalue, joka sopii eläinten kulkureitiksi itä-länsisuunnassa.
Nurmijärven kunnan vastaselityksessä todetaan myös, että kyseessä on viheryhteystarve, jolle ei ole olemassa vaihtoehtoista sijaintia, mikäli hanke toteutuu. Kunnan vastaselityksen mukaan viheryhteystarve ei ole näin ollen ole luonteeltaan ohjeellinen, eikä sitä ole oikeusvaikutteisessa yleiskaavassakaan esitetty ohjeellisena.
Tiedot ekologisesta yhteydestä nojautuvat kunnan vuonna 2014 tekemään ekologiseen selvitykseen.
Nurmijärven kunnan aiemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen jättämässä materiaalissa nousivat esille myös hankkeen kaavanvastaisuus ja luontoselvityksen puutteellisuus.
Nurmijärven kunta valitti ensin Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnan 2017 myöntämästä ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Sen jälkeen kunta haki korkeimmalta hallinto-oikeudelta Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä koskevaa valituslupaa.
Nurmijärven kunnan lisäksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen on jätetty kaksi muuta valitusta Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä.