Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juuri nyt | Nurmijärven tuhopoltoista tuomio: Käräjäoikeus tuomitsi päätekijän neljän vuoden vankeuteen

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1991 syntyneen nurmijärveläisen Daniel Erik Steniuksen neljän vuoden vankeuteen liittyen Nurmijärvellä syksyllä 2019 tapahtuneisiin tuhopolttoihin.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa keskiviikkona 16. joulukuuta.

Stenius tuomittiin neljästä vahingonteosta, varkaudesta, kahdesta tuhotyöstä ja laittomasta uhkauksesta.

Tuomio liittyy Lepsämän ja Valkjärven koulupaloihin, Valkjärven Lähtelän uimarannan huoltorakennuksen ja Sääksin uimarannan kahvilarakennuksen tulipaloihin sekä muun muassa kahden postilaatikon vahingoittamiseen ja yhden postilaatikon anastamiseen.

Alun perin syyttäjä vaati miehelle vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta.

Stenius myönsi oikeudessa suurimman osa syytteistä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi myös vuonna 1995 syntyneen nurmijärveläisen Tommi Antero Kettusen tuhotyöstä kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Tuomio liittyy Lepsämän koulupaloon.

Alun perin syttäjä vaati Kettuselle vähintään vuoden vankeusrangaistusta.

Kettunen kiisti oikeudessa syytteen kokonaisuudessaan.

ITÄ-UUDENMAAN käräjäoikeuden mukaan Lepsämän ja Valkjärven tuhotyöt ovat aiheuttaneet erittäin suurta vahinkoa ja vaaraa. Käräjäoikeuden mukaan nämä rikokset edellyttävät tekojen kokonaisarvion perusteella ankaraa moitearvostelua.

Käräjäoikeuden mukaan muut Steniuksen syyksiluetut rikokset ovat olleet luonteeltaan vähäisempiä, mutta myös Lähtelän ja Sääksin palot ilmentävät saman tekotavan toistuessa sellaista syyllisyyttä, että ne edellyttävät myös vankeutta.

- Käräjäoikeus katsoo, että syyttäjän seuraamuskannanotto ei ole riittävä ja oikeudenmukainen seuraamus kummankaan vastaajan osalta ennakkotapauksen mukaisen rangaistuskäytännön suunnassa, vaan rangaistuksen pituutta on siitä korotettava, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Käräjäoikeuden mukaan myös Kettusen osalta syyksiluettu rikos on yksittäinen, mutta ilmentää samaa erittäin suurta vahinkoa ja vaaraa tuottavaa tekotapaa. Tämän takia käräjäoikeus päätyi Kettusen kohdalla rangaistukseen, joka on yli kaksi vuotta vankeutta.

Steniuksen osalta käräjäoikeus arvioi neljän vuoden rangaistuksen olevan riittävä ja oikeudenmukainen seuraamus. Käräjäoikeuden mukaan Steniuksen rangaistuksessa otettiin myös huomioon se, että mies edisti rikoksiensa selvittämistä esitutkinnassa.

Kummallakaan miehistä ei ollut entuudestaan rikosrekisterimerkintöjä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tuhopolttojen korvaussummia käsitellään myöhemmin erillisessä oikeudenkäynnissä. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta kerrotaan, että sen ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Lue myös: Nurmijärven tuhopolttojen käsittely alkaa käräjäoikeudessa – tästä tapauksessa on kyse

Nurmijärven tuhopolttojen oikeudenkäynti alkoi – syyttäjä vaatii epäillyille vankeusrangaistusta

Nurmijärven tuhopoltot sytytettiin varastetuilla postilaatikoilla – näin epäillyt kertoivat kuulusteluissa