Klaukkalan kehätien runsas peurakolarimäärä huolestuttaa – Riista-aitojen rakentaminen "ei ensisijainen toimenpide"

Liikenne: Riista-aitojen rakentaminen kehätien varteen ei Elyn mukaan ole ensisijainen toimenpide.

Klaukkalan kehätiellä on tapahtunut tien avaamisen jälkeen suuri määrä peurakolareita. Tiedossa on yhdeksän kolaria 17 päivän aikana. Hurjimpana päivänä 11. joulukuuta tapahtui neljä peuran ja auton yhteentörmäystä.

– Kolareiden kokonaismäärä voi olla tätäkin suurempi, sillä kaikki ihmiset eivät ilmoita kolarista hätäkeskukseen, sanoo Metsäkylän SRVA-henkilö (yhdyshenkilö, joka ottaa vastaan poliisilta tulevia virka-apupyyntöjä) Ilkka Raeluoto.

Henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty, mutta osa autoista on vaurioitunut. Nyt Raeluoto pelkää kuitenkin isompaa rysäystä, sillä Klaukkalan kehätien alueella on havaittu kahdet hirven jäljet.

Yhdeksästä kolarissa osallisena olleesta peurasta kuusi on Raeluodon mukaan joko kuollut tai jouduttu eläimen saamien vammojen vuoksi lopettamaan.

– Yhden takapäästään halvaantuneen peuran löysi lenkkeilijä Järventaustantien läheisyydestä. Minä kävin lopettamassa sen, Raeluoto kertoo.

– Yksi peurakolarin ajanut henkilö puolestaan ilmoitti, että eläin on hengissä mutta loukkaantunut. Silti hän lähti paikalta ja jätti eläimen siihen, hän jatkaa.

Kynnys lähteä laskemaan nopeusrajoituksia on suuri, kun tarkoitus on sujuvoittaa ihmisen liikkumista.

Kolmea kolaripaikalta matkaansa jatkanutta eläintä ei ole pystytty edes etsimään, koska lumettomaan maahan ei jää jälkiä.

Raeluodon mielestä Klaukkalan kehätielle olisi alunperin pitänyt rakentaa riista-aidat.

– Ei niitä tarvittaisi koko matkalle vaan kriittisiin kohtiin. Silloin eläimet kulkisivat tien yli aidan päättymiskohdasta ja ihmiset tietäisivät, mistä ne menevät yli, Raeluoto sanoo.

Kolarivaara on hänen mukaansa suurimmillaan Palokallion ja sähkölinjojen välisellä alueella. Tällä noin 950 metrin matkalla on suuria peltoaukeita, jotka houkuttelevat hirvieläimiä tienylitykseen.

Uudenmaan Ely-keskuksen liikenneturvallisuuden johtavan asiantuntijan Marko Kelkan mukaan kehätien peurakolarien lukumäärä kuulostaa epätavalliselta ja huolestuttavalta.

– Meidän täytyy täällä selvittää, ovatko voimassa olevat nopeusrajoitukset ne, jotka kehätien alueelle on alunperin suunniteltu, Kelkka sanoo.

Nopeusrajoitus Klaukkalan kehätiellä on suurimmaksi osaksi 80 km/h.

– Kehätie on hyvä tie ajaa, joten noudatettaisiinko alempia rajoituksia? Ohitustilanteiden lisääntymistä ei kukaan halua, Kelkka pohtii.

– Kynnys lähteä laskemaan nopeusrajoituksia on suuri, kun tarkoitus on sujuvoittaa ihmisten liikkumista. Voisiko olla niin, että tilanne aikaa myöten rauhoittuisi ja peurat ymmärtäisivät siirtyä sivummalle, hän jatkaa.

Riista-aitojen rakentaminen kehätien varteen ei Kelkan mukaan ole ensisijainen toimenpide. Riistavaaramerkit ovat tällä hetkellä ainoa toimenpide, joka toteutetaan kehätien turvallisuuden parantamiseksi eläinkolareiden osalta.

– Muita keinoja harkitaan, mutta peura- ja hirvikolareihin on vaikea vaikuttaa.

Hämeenlinnan moottoritien varteen Klaukkalan kehätien liittymän kohdalle on jo osana kehätien urakkaa pystytetty riista-aidat. Samassa kohtaa oli riista-aidat myös ennen kehätien rakentamista.

Myös riistavaaramerkkien pitäisi Väylävirastoa edustavan projektipäällikkö Antti Kosken mukaan olla jo paikoillaan Kirkkotien ja maantie 130 välisellä alueella.

– Kehätielle ei ole hankkeen puolesta tulossa uusia nopeusrajoituksia. Mikäli nopeusrajoituksia muutetaan, se tehdään Elyn päätöksellä, Koski sanoo.

Toimi näin

Varoita muuta liikennettä hätävilkuilla ja varoituskolmiolla.

Selvitä missä olet.

Auta ja hälytä apua jos on loukkaantuneita ( 112 ).

Ilmoita riistaonnettomuudesta viranomaiselle ( 112 ). Poliisit lähettävät virka-apupyynnön paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle, joka käy etsimässä vahingoittunutta eläintä ja tarpeen mukaan lopettavat sen.

Laita merkki näkyvästi sille puolen tietä, johon eläin katosi. Merkkausnauhaa on saatavissa joistakin vakuutusyhtiöistä.

Mikäli onnettomuudessa syntyi henkilö- tai esinevahinkoja, ole yhteydessä vakuutusyhtiöön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut