Toimivatko viranhaltijat oikein? Päättäjät vaativat nyt yksityistieasian valmistelun tutkimista

Kuvituskuva. Riikka Laine

Riikka Laine

Nurmijärven kunnanhallitusta vaaditaan nyt selvittämään kunnan viranhaltijoiden toimintaa yksityistieuudistukseen liittyen.

Nurmijärven kunta muutti yksityisteiden avustusperiaatteita ja irtisanoi kunnan hoidossa olleiden yksityisteiden hoitosopimukset vedoten yksityistielain muutokseen vuoden 2019 alusta. Päätökset tehtiin viranhaltijoiden valmistelemien esitysten pohjalta.

Kunnanvaltuutettu Kalle Mustonen (kesk.) jätti nyt kuntaan valtuustoaloitteen yksityisasioiden käsittelyjen tutkimisesta, koska hän haluaa kunnanhallituksen selvittävän viranhaltijoiden toimintaa yksityistieasiaa päättäjille valmistellessaan.

Mustosen aloitteen allekirjoitti keskiviikkona hänen lisäkseen yli 30 muuta valtuutettua.

Aloitteen mukaan käsittelyjen yhteydessä valtuutetuille ei ole missään vaiheessa tuotu ilmi mahdollisuutta, että kunta voisi jatkaa vuosikymmeniä vanhoja hoitosopimuksia esimerkiksi läpiajoteiden kanssa.

– Päinvastoin. Valtuutetuille on painotettu, että yksityistielain muututtua hoitosopimusten jatkaminen ei lain mukaan ole mahdollista. Valtuutetuille on myös sanottu, että hoitosopimusten jatkaminen on nykytilanteessa lainvastaista.

– Tämä on väärin, sekä uudistuneen lain hengen vastaista. Sitä emme tiedä onko tämä ollut tarkoituksellista vai tietämättömyyttä, mutta tuntuu merkilliseltä, että miten näin isossa ja pitkään käsitellyssä asiassa yksikään virkamies ei olisi tutustunut kaikkiin lakipykäliin ja asetuksiin perinpohjaisesti.

– Valtuutettujen täytyy voida luottaa siihen, että virkamiehet antavat heille viimeaikaisinta ja oikeinta mahdollista tietoa. Virkamiehillä on käytössään huomattavasti suuremmat resurssit kuin yksittäisellä valtuutetulla, tarvittaessa myös konsultit apuna. Heiltä on odotettava, jopa vaadittava, puhtaan rehellistä tietoa valtuuston päätöksenteon avuksi. Nythän näin ei ole käynyt, Mustonen sanoo.

Mustonen kertoo, että Kuntaliitto on 15.10.2018 lähettänyt kunnille yleiskirjeen yksityistielain muutoksesta, jossa todetaan: ”Olemassa olevia avustuspäätöksiä, jotka ovat voimassa toistaiseksi ei ole tarvetta avustuskriteerien muuttumisen vuoksi muuttaa.”

Lisäksi valtioneuvoston asetuksessa yksityisteistä todetaan, että ”Tiekunta voi tehdä kunnan kanssa sopimuksen tienpidosta.”

– Esimerkiksi näitä yllä olevia asioita ei ole missään vaiheessa tuotu valtuutettujen tietoon.

– Muun muassa näistä syistä johtuen, me allekirjoittaneet esitämme, että kunnanhallitus selvittää mitä asiassa on tapahtunut, ja sen perusteella päättää, että mitä toimenpiteitä asia vaatii.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut