Aloite vaatii muutosta läpiajettavien yksityisteiden avustukseen – "Tukimalli ei ole oikeudenmukainen"

Odotettu yksityistieselvitys on valmistunut. Selvityksen mukaan avustusjärjestelmän valmistelussa ei ole tehty laillisuuteen liittyviä virheitä. Riikka Laine

Riikka Laine

Valtuustoaloite vaatii nyt muutosta Nurmijärven alueen läpiajettavien yksityisteiden avustukseen.

Aloitteen ensimmäisinä allekirjoittajina toimivat Jari Vainio (kok.) ja Maiju Tapiolinna (ps.). Lisäksi keskiviikkona valtuuston kokouksessa jätetyn aloitteen allekirjoitti noin 30 muuta valtuutettua.

Aloitteen mukaan runsasliikenteiset, mahdollisesti myös rakenteeltaan ja maastoltaan haastavat läpiajettavat yksityistiet poikkeavat ylläpitokustannuksiltaan merkittävästi verrattuna päättyviin yksityisteihin.

– Aloitteen mukaan läpiajettavan ja haastavan yksityistien tienpidon kustannus voi nousta vaikean talven ja vaikeiden murroskausien myötä yli 10 000 €/km/a. Nurmijärven kunnan uudistetun yksityistieavustusperiaatteen mukaisesti rasite kohdistuu vain tiekunnille, jotka vastaavat läpiajon kustannuksista 100 prosenttisesti.

– Tukimalli ei ole oikeudenmukainen. Se asettaa läpiajoteiden asukkaat epätasa-arvoiseen asemaan. Näiden kuntayhteisölle merkittävien teiden tulisi olla kunnan itsensä hoitovastuulla, esimerkiksi hoitosopimukseen perustuen, Vainio ja Tapiolinna toteavat.

He ehdottavat asian hoitamiseksi uutta tapaa.

– Mikäli läpiajoteiden kustannuksia halutaan yhdenvertaisuusperiaatteesta poiketen ohjata tieosakkaille, tulisi tukimalli kääntää käänteiseksi ja asettaa osakkaille omavastuuosuus, jonka ylittävästä osuudesta sitten kunta vastaisi.

Aloitteessa arvostellaan myös kunnan uutta yksityisteiden avustusmallia. Allekirjoittajat kokevat sen epätasa-arvoiseksi ja syrjiväksi runsasta kuormitusta kokevien läpiajettavien yksityisteiden osalta.

– Tämän avustusmallin olemme hyväksyneet kunnanhallituksessa ja -valtuustossa ilman riittäviä vertailumalleja. Näin jälkiviisaana toteamme, että on jäänyt tunne lain hengen ja asetuksen antamien vaihtoehtojen unohtumisesta päätöksenteossa. On hölmöyttä pitää kiinni huonosta päätöksestä. Olisi viisautta myöntää virhe ja oikaista asia, Vainio ja Tapiolinna ehdottavat.

Aloite nostaa esiin osin myös samoja asioita, joita Kalle Mustosen jättämä aloite koskee.

Aloitteessa todetaan useammassa kohtaa, että yksityistieasian valmisteluun liittyvät päätökset eivät täytä oikeudenmukaisuus-, yhdenvertaisuus-, tasapuolisuus-, eivätkä syrjimättömyysperiaatteita.

Aloitteessa on arvioitu muun muassa, että uuden lain voimaan tullessa olisi riittänyt vain nukkuvien tiekuntien herättely. Niille olisi valittu hoitokunta, joka olisi koordinoinut kunnan kanssa aiemmin sovittuja, voimaan jätettyjä hoitosopimuksia, muuta ei lakiuudistuksen mukaan olisi tarvinnut tehdä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut