Nurmijärven tuhopoltoista tuomittu syyllistyi myös laittomaan uhkaukseen – varasti postilaatikon ja uhkasi paloitella sen omistajan

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona vuonna 1991 syntyneen nurmijärveläisen Daniel Erik Steniuksen neljän vuoden vankeuteen Nurmijärvellä tapahtuneista tuhopoltoista.

Stenius tuomittiin neljästä vahingonteosta, varkaudesta, kahdesta tuhotyöstä ja laittomasta uhkauksesta.

Tuomio liittyy lokakuussa 2019 tapahtuneisiin Lepsämän ja Valkjärven koulupaloihin, marraskuussa 2019 tapahtuneisiin Valkjärven Lähtelän uimarannan huoltorakennuksen ja Sääksin uimarannan kahvilarakennuksen tulipaloihin sekä muun muassa kahden postilaatikon vahingoittamiseen ja yhden postilaatikon anastamiseen.

Lepsämän koulun vuonna 2001 valmistunut rakennus vaurioitui palossa pahoin. Valkjärven koulun 1920-luvulla rakennettu hirsinen päärakennus puolestaan tuhoutui täysin. Uimarantojen rakennukset vaurioituivat tulipaloissa osittain. Tulipalot sytytettiin varastetuilla postilaatikoilla.

Oikeuden mukaan Stenius syyllistyi laittomaan uhkaukseen, kun hän lähetti varastamansa postilaatikon omistajalle viestejä, joissa hän kertoi omaavansa yhteyksiä erääseen rikollisorganisaatioksi miellettävään ryhmään. Stenius ilmoitti, että postilaatikon omistaja löytyisi paloiteltuna roskiksesta mikäli ärsyttäisi häntä.

Alun perin syyttäjä vaati Steniukselle vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta. Oikeus päätyi kovemmalle kannalle.

Stenius myönsi oikeudessa suurimman osa syytteistä.

Käräjäoikeus tuomitsi myös vuonna 1995 syntyneen nurmijärveläisen Tommi Antero Kettusen tuhotyöstä kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Tuomio liittyy Lepsämän koulupaloon.

Alun perin syyttäjä vaati Kettuselle vähintään vuoden vankeusrangaistusta.

Kettunen kiisti oikeudessa syytteen kokonaisuudessaan. Hän myönsi ainoastaan olleensa tapahtuma-aikaan Steniuksen kanssa liikkeellä samalla autolla. Kettusen mukaan koululle oli menty ainoastaan tupakalle ja että sytyttämisen lopulta onnistuttua Steniuksen toimesta, oli nopeasti poistuttu paikalta.

Oikeus kuitenkin katsoi, että Stenius ja Kettunen toimivat yhdessä. Oikeuden mukaan Kettunen oli osallistunut toimillaan Lepsämän koulun tulipalon aiheuttamiseen ja edistänyt sitä merkittävästi.

Stenius ja Kettunen määrättiin maksamaan vakuutusyhtiölle 5000 euron suuruinen korvaus ja Nurmijärven kunnan lähes 2500 euron oikeudenkäyntikulut.Lisäksi Stenius määrättiin korvaamaan tuhoutuneista postilaatikoista ja yhden laatikon korjauksesta 517 euroa.

Kummallakaan miehistä ei ole entuudestaan rikosrekisterimerkintöjä.

Tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Korvaukset käsitellään myöhemmin

Tuhopolttojen korvaussummia käsitellään myöhemmin erikseen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Käsittelyn ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Nurmijärven kunta kertoi oikeudessa tulipalon aiheuttaneen Lepsämän koululle yli 2,2 ja Valkjärven koululle yli 1,5 miljoonan euron vahingot. Lisäksi tulipalo tuhosi Lepsämän koululla toimineen iltapäiväkerhon irtainta omaisuutta ainakin 5000 euron arvosta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut