Koronavirustaudin sairastaneilla on monenlaisia pitkäaikaisoireita, kertoi Husin ylilääkäri Asko Järvinen Husin korovirusinfossa tänään.
– Sairaalahoidossa olleilla erilainen väsyminen ja runsas hikoilu olivat yleisimmät yleisoireet, myös jonkinlaisia kipuja ja kolotuksia oli monilla. Erikoisena ilmiönä on karvojen lähtö, joka kolmas koronaviruspotilas kertoi tällaisesta, sanoi Järvinen viitaten ulkomaisiin tutkimuksiin.
Lieväoireisen koronavirustaudin sairastaneiden yleisimpiä pitkäaikaisoireita ovat esimerkiksi haju- ja makuaistihäiriöt, keskittymishäiriöt, päänsärky sekä sydämentykytykset ja rintakipu.
Järvinen kertoi myös tutkimuksesta, jonka mukaan koronavirusinfektio laukaisisi psyykkisiä häiriöitä ja sen lisäksi psykiatrisia sairauksia sairastavilla olisi noin 1,5-kertainen riski sairastua koronavirustautiin.
Husin sairaaloissa on hoidettu yhteensä 1 080 koronaviruspotilasta tämän vuoden aikana.
– Kevään ensimmäisen aallon aikana noin joka kolmas sairaalaan joutunut joutui tehohoitoon, syksyllä noin joka viides sairaalahoitoon joutunut on joutunut tehohoitojaksolle, kertoi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Husin korovirusinfossa.
Kaikista Husissa sairaalahoidossa olleista potilaista suurin ryhmä ovat 50–59-vuotiaat, heitä on ollut noin neljännes. Koronaviruspotilaista 57 prosenttia on ollut miehiä, tehohoitoon joutuneista peräti 67 prosenttia on ollut miehiä.
– Tarkkoja syitä sukupuolijakautumaan ei tiedetä, mutta miesten riskitekijät ovat suurempia kuin naisilla.
Mäkijärvi myös kertoi, että D-vitamiinipuutos ja koronavirustartunta yhdessä aiheuttavat pahemman keuhkoinfektion.